ראשי > כלכלה > שוק הון > כתבה
בארכיון האתר
היזמות בישראל - נמוכה מהממוצע
על פי מדד היזמות העולמית, לישראל רמת הקמת עסקים מקבילה למדינות המפותחות, אך נמוכה מהממוצע בעולם. המובילות: ברזיל ופרו
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
שמוליק שלח
20/1/2005 12:19
הפתעה - ישראל אינה מהמדינות המובילות בעולם ברמת היזמות שלה. יותר מכך – רמת היזמות בישראל אף נמוכה מהממוצע. על פי מדד היזמות העולמי GEM, המתפרסם היום בלונדון, ישראל תופסת מקום נמוך יחסית ב-34 המדינות המשתתפות במדד לבחינת היזמות העסקית לשנת 2004. את השתתפות ישראל במחקר מימנה הרשות לעסקים קטנים ובינוניים. המחקר נוהל בישראל על ידי ד"ר מירי לרנר מהמכללה האקדמית של תל אביב יפו ואוניברסיטת תל אביב.
 
מהמחקר עולה כי שיעור היזמות הכולל TEA ((Total Entrepreneurial Activity בישראל עומד על 6.6%. שיעור דומה לממוצע מדינות ה-OECD, וגבוה משעורי היזמות הכוללת במדינות האיחוד האירופאי (5.6%), כאמור, רמה זו נמוכה מהשיעור הממוצע של היזמות בכלל המדינות  המשתתפות (9.4%).
 
המחקר עושה חלוקה בין שני טיפוסי יזמות: יזמות מתוך בחירה לעומת יזמות מתוך אילוץ. יזמות מתוך אילוץ מתייחסת להקמת עסק כאשר אדם חש העדר הזדמנויות תעסוקתיות אלטרנטיביות בשוק העבודה. יזמות מתוך בחירה נעשית לצורך ניצול הזדמנות. הממצאים הראו כי בכלל מדינות GEM כשני שליש מהיקף היזמות היא יזמות מתוך בחירה לעומת שליש שהיא מתוך כורח.
 
בישראל, שיעור היזמות מתוך בחירה גבוה פי שלושה משיעור היזמות מתוך אילוץ (4.8% לעומת 1.5%), בדומה למגמה באיחוד האירופי. כ-35% מהיזמים, שפתחו עסקיהם או נהלו עסקים צעירים ב-2004, עשו זאת מתוך אילוץ של העדר אפשרויות תעסוקתיות אחרות, וחשש מאבטלה. היקף גבוה יותר של יזמות מתוך כורח נמצא במדינות המתפתחות לעומת המדינות המפותחות. כך יוצא שרמת היזמות הגבוהה בעולם נמצאת דווקא במדינות דרום אמריקה – ברזיל ופרו – בהם אילוצי פרנסה מחייבים את האזרחים ליזום על מנת להתקיים. לעומת זאת רמת היזמות ביפן, היא הנמוכה ביותר.
 
נתונים נוספים שעלו מהמחקר מעלים כי שיעור היזמות בקרב גברים כמעט כפול  משיעור היזמות בקרב נשים בכל המדינות המשתתפות במחקר (10.3% לעומת 5.7%). יצוין כי בישראל חלה עליה משמעותית בשיעור הנשים בעלות עסקים של 52% בשנה זו לעומת 2002 (4.7% ב-2004 לעומת 3.1% ב-2002). לעומת זאת, חלה ירידה בשיעור היזמות בקרב הגברים בישראל בשנה זו לעומת 2002 (8.6% לעומת 11% ב-2002, ירידה של 22%).
 
מבחינת הציפיות לצמיחה של העסקים  – ישראל ממוקמת במקום השלישי בין כל מדינות GEM, לאחר ארגנטינה וסינגפור, ולפני בריטניה והונג קונג.  23% מהיזמים החדשים בישראל מצפים לצמיחה של עסקיהם וצופים כי מספר עובדיהם יגדל בחמש השנים הקרובות (לעומת 21% באירלנד ו-14% בארה"ב, לדוגמה). כמו כן 65% מהמשיבים הסכימו כי רוב האנשים בארץ רואים בהקמה של עסק חדש מסלול קריירה רצוי.  לעומת זאת, כאשר נשאלו האם הם חשים שיש להם מיומנויות ונסיון הנדרשים להקמת עסק חדש השיבו 49% מהמשיבים בחיוב). 
 
לדברי ד"ר שמואל רוזנמן, יו"ר הרשות לעסקים קטנים ובינוניים: "נתוני המחקר מאוששים את עמדת הרשות לעסקים קטנים ובינוניים לפיה העסקים הקטנים מהווים מנוע צמיחה מרכזי במשק".
 
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

שוק ההון
מכתב למלכה: סליחה שפספסנו את המשבר  
הנדל"ן מזנק ב-4.24%, אפריקה והחברה לישראל ב-6.86%  
דנקנר ממשיך להשקיע בקרדיט סוויס: כור הגדילה האחזקות ל-2.33%  
עוד...