ראשי > כלכלה > שוק הון > כתבה
בארכיון האתר
השקעות 2005 - פוזלים החוצה
עד היום המעיט המשקיע הישראלי לשלוח את כספו אל מעבר לים. השוואת המיסוי בין הארץ לחו"ל פותחת לנו סופית את השווקים הבינלאומיים
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
סופי שולמן
31/12/2004 11:34
סיומה של שנה מעורר מחדש מחשבות על הרווחים שלא עשינו ועל אלה שאולי עוד נעשה. ב-2005 תיפתח בפנינו אפשרות חדשה, ועולם ההשקעות הישראלי יהפוך למעניין יותר, אך גם למורכב יותר לאור השוואת המיסוי על רווחי הון על השקעות בחו"ל. עד היום רק המשקיעים המתוחכמים ביותר ניהלו תיקי השקעות גלובליות, אך גם אז היה מדובר לרוב בהרחבת תיק המניות למניות הישראליות שנסחרות בוול-סטריט, או במקרה הטוב למניות של חברות ענק כמו סיסקו, אינטל וג'נרל מוטורס.
 
"הטרגדיה הגדולה של המשקיע הישראלי היא שיותר מדי מניות ישראליות, גם אלה שנסחרות בוול-סטריט, הן יותר כמו פארמוס ופחות כמו טבע", אומר קובי בלום, מנכ"ל חברת גיים פרגון העוסקת בניהול תיקי השקעה בחו"ל, "מכיוון
שכך נאלצים המשקיעים ללכת בעיקר על השקעה באיגרות-חוב אשר מניבות להם תשואה של 6%-5%, ומפסידים תשואה שנתית של 12%-10% שיכלו להשיג בשוק המניות לאורך השנים האחרונות".
 
בשנה האחרונה התחילו לצוץ קרנות נאמנות שמשקיעות בבורסות סין, הודו או אמריקה הלטינית, ומשקיעים לא מעטים מיהרו לשים בהן את כספם. אולם חוסר הבנה מספיק של אופי השווקים המתעוררים, שסובלים מתנודתיות, גרם לאכזבה מהירה מקרנות אלה ולמשיכת הכספים מהן רגע לפני ההתאוששות. אז מה נעשה ב-2005? האם כדאי להשקיע בסין, בארצות-הברית או אולי באירופה? לקנות מניות של ג' נרל אלקטריק, אריקסון או של תאגיד הענק הסיני הואה-וויי (HuaWei) ? ואולי בכלל ללכת על אג"ח או קרנות גידור?
ארה"ב: לא להיצמד למדדים
נתחיל, בכל זאת, מהתחום הקרוב ביותר ללבו של המשקיע הישראלי - מניות בארצות-הברית: לדעתו של ארז צדוק, ששימש עד לאחרונה כמנהל ההשקעות בעלום של חברת ההשקעות אקסלנס-נשואה, וכעת הקים חברת ניהול תיקים בשם גרין-בול, שוק המניות האמריקני צפוי לתת תשואה שנתית של 12%-10% בשנה הקרובה. "למרות הכל, שוק המניות בארצותהברית ייתן תשואה גבוהה יותר מקרנות גידור, אג"ח או ריבית על המזומן", טוען צדוק.
 
זוהי לא תשואה פנומנלית, ומרבית הכלכלנים צופים כי בבורסת תלאביב ניתן יהיה להגיע לתשואות גבוהות יותר, אך מי שרוצה לפזר את הסיכון מוזמן להציץ ברשימה הארוכה של המניות האמריקניות. לבחירת המניות הספציפיות תהיה בשנה הקרובה חשיבות גדולה יותר מבעבר, ולא כדאי להיצמד למדדים, אלא ללכת לסקטורים המבטיחים ביותר.
 
צדוק סבור כי למשקיעי צמיחה (כאלה המוכנים לסכן את הקרן מתוך ציפיה לתשואות גבוהות) כדאי להתמקד במניות של חברות תעשיה, טלקום ותרופות. המניות המומלצות הן פלפס דודג', חברת המכרות הגדולה בעולם, קוואלקום, יצרנית השבבים למכשירי טלפון סלולריים, וחברות תרופות ומכשור רפואי כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון, בוסטון סיינטיפיק ואלי-לילי.
 
למשקיעים המסתכלים בטווח הארוך יותר ונכונים פחות לסיכונים, כדאי לשקול השקעה גם בסקטור התעשיה והטלקום, אך להוסיף מניות של חברות האנרגיה במטרה להגן על עצמם מעליית מחירי הנפט. צדוק סבור כי היום, בניגוד לעבר, הפיזור הגיאוגרפי של ההשקעות חשוב פחות, וכי יש לאמץ ככלל את בחירת המניות המדוקדקת, המכונה בשפת וול-סטריט Stock Picking, כלומר בחירת מניה ספציפית ללא קשר למדינת המקור שלה.
 
קובי בלום, מגיים פרגון, סבור כי למשקיע הישראלי הקטן עדיף דווקא לפעול באמצעות תעודות-סל, העוקבות אחרי המדדים המובילים בעולם, או להעביר את ניהול הכסף לידי מנהלי תיקים.
השוק האסיאתי: מעניין
לדעתו של ארז צדוק, שוק מעניין יותר משוק המניות האמריקני יהיה השנה בורסות מזרח-אסיה: הוא מעריך כי שוקי המניות האסיאתיים עשויים לתת תשואה של 15% בשנה הקרובה, אם כי מדובר לא רק בסין, אלא גם קוריאה, הודו והונג-קונג. צדוק ממליץ להשקיע בשווקים אלה באמצעות קרנות נאמנות המתמחות בכך, רובן קרנות של גופים מקומיים שמנוהלות בשיתוף עם בנקים זרים.
 
צדוק מדגיש כי על רקע המורכבות של השווקים במזרח-אסיה ומיעוטם של מנהלי השקעות שבאמת מבינים בשוק זה, חשוב לבדוק בידי מי מנוהלת הקרן שבה מתכננים להשקיע ומה היו התשואות שלה בשנים האחרונות. השקעה במזרח-אסיה אינה מתאימה לכל אחד, אלא בעיקר למשקיע בעל עצבים חזקים, שיכול לעמוד בתנודות החדות המאפיינות את הבורסות של סין והודו.
 
"מניות במזרח-אסיה מיועדות בעיקר למי שיכול 'לשכוח' מהכסף ל-5 שנים, שבסיומן יגלה שעשה תשואה טובה. הבעיה היא שלא כולם מסוגלים לעמוד בזה, ולכן מושכים את הכסף בשפל", מסביר צדוק. גם לדעתו של בלום, ההשקעה במזרח-אסיה לא מתאימה לכל אחד, אלא רק לבעלי סבלנות, ומוסיף טיפ: "מי שרוצה להיכנס עכשיו לסין כדאי שימתין מעט, עד שיהיה תיקון למטה".
אירופה : מתומחרת בחסר
ומה עם אירופה הישנה והטובה? כלכלנים רבים סבורים כיום כי המניות האירופיות נסחרות במחירים נמוכים, לאחר שהמדדים האירופיים המרכזיים נתנו תשואה שנתית צנועה למדי, של 6% ב-2004. צדוק סבור כי יש סיבה טובה לכך שהמניות האירופיות מתומחרות בחסר: זוהי הכלכלה הצולעת של גוש היורו המתבטאת בצמיחה אפסית, לצד ירידה ביצוא בעקבות התחזקותו הדרמטית של היורו בשנה האחרונה.
 
"אולי המניות האירופיות זולות היום, אבל הן יכולות להיות זולות עוד יותר מחר", הוא מוסיף, ומעריך כי תשואת שוקי המניות האירופיים תסתכם באחוזים בודדים ב-2005. תיק ההשקעות הגלובלי המומלץ של צדוק מורכב מ-25% מניות , כאשר 18% מתוכן בארצות-הברית והיתר במזרח-אסיה. את 75% הנותרים הוא מציע להשקיע באיגרות-חוב ובקרנות המשקיעות בקרנות גידור, כאשר חלקן של איגרות-החוב נמוך למדי ומגיע ל-35% בלבד.
 
בלום נותן עדיפות גדולה יותר למניות ומעדיף ללכת על-פי כלל האצבע האמריקני, שאומר כי נתח המניות בתיק ההשקעות צריך להיות 110 פחות הגיל של המשקיע, כך שגם אם אתה בן 60, מומלץ שתחזיק מחצית מתיק ההשקעות שלך במניות.
שוק האג"ח: לא אטרקטיבי
התחום הבעייתי ביותר היום הוא שוק האג"ח, שנחשב באחרונה מכשיר השקעה לא אטרקטיבי במיוחד. על אף שהריבית בארה"ב עלתה בשנה החולפת ל-2.25%, סבורים מרבית הכלכלנים בעולם כי זוהי לא תשואה גבוהה מספיק יחסית לרמת הסיכון הנוכחית של הכלכלה האמריקנית.
 
איגרות-החוב האירופיות מסוכנות פחות, והיורו החזק היטיב עמן באחרונה, אך גם הן לא מהוות כלי השקעה מעניין ל-2005, שכן ברגע שהיורו יתחיל להיחלש, לא תהיה כמעט הצדקה להחזיק באיגרות-חוב של גוש היורו עם תחזית צמיחה עגומה של 2.2% ל-2005.
 
אז מה האלטרנטיבה הסולידית בעבור משקיעים שלא רוצים לשים את כל כספם במניות? לדעתו של צדוק, האפשרות הטובה ביותר היא להשקיע בקרנות גידור, או ליתר דיוק בקרנות נאמנות המתמחות בקרנות גידור.
קרנות גידור: כבר לא מסוכנות
בעבר היתה לקרנות גידור תדמית מסוכנת, אך בשנים האחרונות הן התרחקו מההילה המסוכנת, ויש שיגידו שאף הגזימו בניסיון לפזר את הסיכון כמה שיותר על-פני אפיקי השקעה שונים ואזורים שונים בעולם, עד כדי הורדת התשואה לרמות אפסיות.
 
ואכן, תשואה ממוצעת של קרנות גידור הגיעה לכ-2% בלבד ב-2002, עלתה ל-10% ב-2003 וירדה בחזרה ל-2% ב-2004. קרנות גידור משקיעות בשורה ארוכה של נכסים ברחבי העולם, כאשר נכס הבסיס הוא לרוב ריבית.
 
הרעיון הוא לגדר השקעה בכל נכס על-ידי השקעה בנכס עם קורלציה הפוכה, כמו למשל קניית מדד מסוים ואופציות-מכר על אותו המדד, כך שאם המדד עולה - מרוויחים חלק מהעלייה שלו, ואם הוא יורד - מרוויחים בזכות האופציות. משקיע ישראלי יכול לרכוש קרנות המתמחות בהשקעה בקרנות גידור באמצעות חברות השקעה מקומיות וגם באמצעות הבנקים.
זהב, דולר, יורו ועוד ספקולציות
היום ברור כי מי שהימר בתחילת 2004 על היורו ועל הזהב - יכול לצאת לטיול מסביב לעולם ולחייך מאוזן לאוזן, לנוכח ההשקעה המבריקה שעשה. אולם, יש בעיה אחת מהותית מאוד בהשקעה בסחורות ומטבעות: לאף אחד אין באמת מושג מה יקרה להשקעה בשנה הקרובה, ומדובר בהימור נטו.
 
מה שקיים בשווקים אלה הוא בעיקר ספקולציות, שלא תמיד מתממשות. הסיבה העיקרית לכך היא אופיים הייחודי של שוק המטבעות והסחורות, שאינו מונע בידי מיליוני שחקנים קטנים לצד השחקנים הגדולים, אלא מורכב ברובו משחקני ענק שמזיזים אותו ויוצרים קושי רב בחיזוי.
 
קובי בלום סבור שלמשקיע הקטן לא כדאי להסתכן בהשקעה בשוק הסחורות, אם כי מציין מחקר שנעשה באחרונה באוניברסיטת ייל בארצות-הברית, והראה כי מי שהשקיע במדד הסחורות לפני 50 שנה עשה תשואה גבוהה יותר מאשר משקיעים במדד דאו ג'ונס, הנחשב סולידי למדי.
 
למי שבכל זאת מתעקש, כדאי להמתין על רקע ההאטה הצפויה בסין, מדינה שהיתה הגורם המרכזי לעליית מחירי הסחורות. "למרות הירידה שעלולה לאפיין את שוק הסחורות בתקופה הקרובה, אני מאמין כי הוא עוד לא ראה את השיא שלו", אומר בלום.
 
גם מרבית בנקי ההשקעות לא רואים במטבעות ובסחורות אפיק השקעה, אלא רק כלי הגנה, ולא ממליצים להחזיק מט"ח או סחורות ביותר מ-5% מתיק ההשקעות. המטבעות שהבנקים הזרים ממליצים להחזיק בהם כיום הם הדולר, היורו והליש"ט, והסחורה המועדפות בידי רבים היא עדיין הזהב, שלפי הערכות של כלכלנים בעולם עשוי להמשיך לעלות, למרות שקפץ ב-10% ב-2004 לשיא של 20 השנים האחרונות.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

שוק ההון
מכתב למלכה: סליחה שפספסנו את המשבר  
הנדל"ן מזנק ב-4.24%, אפריקה והחברה לישראל ב-6.86%  
דנקנר ממשיך להשקיע בקרדיט סוויס: כור הגדילה האחזקות ל-2.33%  
עוד...