ראשי > כלכלה > שוק הון > כתבה
בארכיון האתר
הקופה הרושמת
המלצות ועדת בכר הפכו את שוק קופות הגמל - המגלגל יותר מ-200 מיליארד שקל - לתוסס ודינמי. עוד לפני יישום ההמלצות, יותר ויותר גורמים פרטיים כבר נכנסו לשוק
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
אמיר אייזנברג
31/12/2004 11:51
ששוק קופות הגמל עובר בימים אלה מהפכה אמיתית. השוק, המגלגל כספים בהיקף אדיר של יותר מ-200 מיליארד שקל, הפך בשנה האחרונה לתוסס ודינמי, וקצב ההתרחשויות בענף צפוי רק להתגבר במהלך 2005. מספר גורמים הפכו את תעשיית קופות הגמל לרוויית אקשן בשנה האחרונה.
 
ראשית, פרסום המלצותיה של ועדת בכר, שבעקבותיהן צפויים הבנקים למכור במהלך השנים הקרובות את אחזקותיהם בקופות הגמל לידיים פרטיות, כשהמועמדות המובילות לרכישתן הן חברות הביטוח, ולצדן קבוצות שיכללו בתי-השקעות פרטיים וכן בנקי השקעות בינלאומיים.
 
היות שגופים רבים הפועלים בעולם ההשקעות הישראלי רואים ביישום המלצות ועדת בכר הזדמנות מצוינת לבצע קפיצת מדרגה, באמצעות רכישת קופת גמל קיימת, נכנסו בשנה האחרונה יותר ויותר שחקנים אל שוק קופות הגמל, והתחרות בו תלך ותתעצם.
 
שנית, בשנתיים האחרונות חלה התפתחות גדולה
במודעות הציבור לתשואות היתר האדירות שמניבות קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הפרטיות (קרנות ההשתלמות נכללות בקטגוריה של קופות הגמל) על-פני הקופות והקרנות הבנקאיות. כספים עוברים מהמערכת הבנקאית אל המערכת הפרטית בקצב גובר.
 
בשנת 2004 עברו יותר מ-2 מיליארד שקל מקופות הגמל הבנקאיות אל הפרטיות, ואם בתום השנה הנוכחית מגיע נתח הקופות הפרטיות לכ-3.5% מסך נכסי קופות הגמל בישראל, הרי שבסוף השנה הבאה הציפיה היא לנתח של 6% ואולי אף יותר.
 
כלומר, יותר מ-5 מיליארד שקל צפויים לעבור בשנה הקרובה מהמערכת הבנקאית אל הפרטית, ועיקר הכסף יגיע מארגונים גדולים, המעסיקים אלפי עובדים כל אחד, שבוחנים מחדש את ההתקשרות שלהם עם קופות הגמל הבנקאיות. יש לציין כי הארגונים בוחנים כיום בעיקר את קרנות ההשתלמות, ופחות את קופות הגמל, שהפופולריות שלהן ירדה מאוד בשנים האחרונות.
סיכון נמוך מול תשואה גבוהה
התחרות אדירה, ולעומת הבנקים, שמשווקים את הסיכון הנמוך ואת החסינות הפיננסית שלהם, מדגישים הברוקרים הפרטיים את התשואות הגבוהות שלהם, המושגות תוך סיכון שאינו גבוה באופן משמעותי מזה של הבנקים. הדברים באים לידי ביטוי כשמודדים את התשואות של הקופות השונות על-פי מדדי תשואה מול סיכון, כגון 'מדד שארפ'.
 
קופות הגמל הפרטיות זוכות בימים אלה לפופולריות רבה, ושתיים מהן - דש ואקסלנס - אף השקיעו כסף רב בקמפיינים בטלוויזיה, שבהם פנו אל הציבור הרדום שיבדוק את מצב קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלו בבנקים, יעשה מעשה ויעבור אל קופה או קרן שלהן. קמפיינים אלה עשו שירות לכלל הברוקרים הפרטיים המנהלים קופות גמל, שכן הציבור המתעורר בוחן באותה הזדמנות את מכלול ההצעות בשוק הפרטי.
 
בחירת קופות הגמל הטובות ביותר איננה מלאכה קלה. כמעט בכל פגישה עם איש שיווק המייצג חברה לניהול קופות גמל, תתקבל אותה התמונה: הקופה שתוצג לכם היא הטובה ביותר בשוק, והתשואות שלה גבוהות משל מתחרותיה. הדבר מתאפשר בגלל התעלמות ממרכיב הסיכון שבכל אחת מהקופות, ובעיקר בשל העובדה שקופות רבות הוקמו רק ב-3 השנים האחרונות, ובשלב הראשוני של חייהן קל להן להשיג תשואות גבוהות יותר בגלל 'תרגילים' פיננסיים למיניהם, שבתחילת שנת 2005 משרד האוצר ישים להם קץ.
 
בין היתר, נהנות קופות בחודשים הראשונים להקמתן מתרגיל בשם 'ריבית קופה', המאפשר להן לזקוף את רווחי ההון שנצברים עבור העמיתים החדשים - אך ורק על חשבון כספם של העמיתים הוותיקים יותר. לאור זאת, קבע האוצר בשבוע שעבר, כי מעתה לא יוכלו הקופות לשווק את עצמן באופן שיציג את התשואות שלהן מתחילת הפעילות, אלא הן יצטרכו להתעלם מ-6 החודשים הראשונים לפעילותן. כך תהיה ההשוואה בין הקופות הוגנת יותר, ותשקף את המציאות בצורה מוצלחת יותר.
מלאכת הבחירה
כמו-כן, כדי לנסות ולהקטין במידת-מה את הבלבול הרב הקיים בקרב הציבור, שניצב בפני מערכות שיווק משומנות המקשות עליו את קבלת ההחלטות, השיק משרד האוצר ב-2004 את מערכת 'גמל-נט', המאפשרת לציבור לקבל מכלול נתונים אודות תעשיית קופות הגמל, ולהשוות את ביצועי הקופות בפרקי זמן שונים.
 
כאמור, התחרות בשוק קופות הגמל רק תלך ותגבר בשנים הקרובות, ויותר ויותר שחקנים טובים ייכנסו אליו. רק בשנה האחרונה נכנסו אל התחום חברות כמו מיטב, אפסילון, תמיר-פישמן ואלטשולר-שחם, וסביר להניח שבתי-השקעות נוספים ישיקו קופות חדשות. בשנת 2002 נכנסה אל השוק איפקס וכלל פיננסים, שהשיקה קרן השתלמות חדשה('קהילה'), ואילו בשנת 2001 נכנסה אל שוק קופות הגמל חברת אקסלנס.
 
אז איך דירגנו את מנהלי קופות הגמל הטובים ביותר? בדקנו את התשואות (ברוטו, נומינליות) על-פי מערכת 'גמל-נט'. עבור כל גוף נבחרו הקופה הגדולה ביותר וקרן ההשתלמות הגדולה ביותר שהוא מנהל, והתשואות שנמדדו הן ל-4 פרקי זמן שונים: שנה, שנתיים, 3 שנים ו-6 שנים .
 
הבדיקה ל-6 שנים נועדה לבחון רקורד לטווח ארוך, אך שחקנים רבים בשוק הפרטי, כאמור, נכנסו אליו רק ב-2001, ולכן בחרנו לחדד את בדיקת הביצועים ב-3 השנים האחרונות, ובדקנו את ביצועי הקופות בכל אחת מ-3 השנים הבאות כדי לקבל תמונה מדויקת יותר. בחרנו לדרג את הקופות על-פי התשואות שלהן ברוטו, ללא ניכוי דמי ניהול, מאחר שדמי הניהול משתנים מעמית לעמית.
 
לרוב, כשמדובר בארגונים גדולים, הם מקבלים הנחה משמעותית בדמי הניהול, כך שהתשואות נטו, שהם רואים לנגד עיניהם, שונות מהאחד לשני. עם זאת, גם עמית קטן יכול לנסות ולהתמקח על דמי הניהול שהוא משלם. כל מנהל קופה קיבל ניקוד על-פי המיקום שלו בכל אחד מהדירוגים (כל דירוג התייחס לפרק זמן אחר), ואילו אלה הפועלים כבר 6 שנים ומדורגים בצמרת אף קיבלו 'נקודות בונוס' עבור התמדה בהשגת רקורד חיובי לאורך זמן.
ובמקום הראשון: אנליסט
במקום הראשון בדירוג מנהלי קופות הגמל של 'עסקים' ניצבת חברת אנליסט הוותיקה, בראשות שמואל לב ואהוד שילוני. אנליסט נמצאה מצטיינת והתברגה בין 3 המקומות הראשונים בכל אחד מ-4 פרקי הזמן שמדדנו.
 
קרן ההשתלמות המרכזית של אנליסט, למשל, גרפה את המקום הראשון במדידה של 6 שנים עם תשואה נומינלית (ברוטו, ללא ניכוי דמי-ניהול) של 96.3%, תפסה את המקום השלישי בדירוג ל-3 שנים עם תשואה של 33.2%, את המקום הראשון בשנתיים האחרונות עם תשואה של 34%, ודורגה במקום השלישי בשנה האחרונה עם תשואה של 6.8% (המדידה בוצעה עד סוף אוקטובר 2004).
 
אחרי אנליסט מדורגת דש, שמהווה במשך שנים ארוכות חלק מחבורת הצמרת של מנהלי קופות הגמל. דש היא שיחת היום בשוק קופות הגמל, לאור פרישתו מהחברה של דב ילין, אשר היה אחראי באופן ניכר לתשואות היתר המרשימות שהשיגו קופות הגמל שלה בעשור האחרון. ילין, שהקים בית השקעות פרטי, הותיר אחריו צוות ניהול חדש לקופות, ובמהלך השנה הקרובה נדע אם הקופות של דש ימשיכו להציג תוצאות טובות כבעבר.
 
בינתיים דש בולטת לטובה גם בבדיקה הארוכה של 6 שנים-מקום שני עם תשואה של 94.1%, וגם בבדיקה של השנה האחרונה - מקום שני עם תשואה של 6.9%. אחרי דש ממוקמות החברות אקסלנס, איפקס (בשורותיה מנהל את הקופות מאז 2002 רמי שלום, מי שאחראי על תשואות העבר האיכותיות של חברת קפיטל) והלמן-אלדובי.
 
עבור מי שבכל זאת מעדיף את הקופות הבנקאיות, שרמת הסיכון שלהן נמוכה יותר, ולאור הוותק הרב שיש להן, דירגנו גם את הקופות הבנקאיות. בעוד ש-3 הבנקים הגדולים די דומים בהישגיהם, ראוי לציין את בנק יהב כמנהל שהשיג תשואת יתר על-פני מתחריו, וכן את 'אסף', קרן ההשתלמות בניהול בנק המזרחי.
התשואות של קרנות ההשתלמות המובילות. לחצו להגדלה
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

שוק ההון
מכתב למלכה: סליחה שפספסנו את המשבר  
הנדל"ן מזנק ב-4.24%, אפריקה והחברה לישראל ב-6.86%  
דנקנר ממשיך להשקיע בקרדיט סוויס: כור הגדילה האחזקות ל-2.33%  
עוד...