ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
הטיסה היא רק תירוץ
בשבוע הבא צפוי להיפתח הטרמינל החדש בנתב"ג, ואיתו עשרות אלפי מטרים של חנויות, בתי-קפה ומסעדות. מפת הקניות של הטרמינל החדש
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יעל גרוס
29/10/2004 10:00
כשמאיר אריאל ז"ל כתב את השיר "טרמינל", ידענו כולנו על מה הוא מדבר. בשנים שבהן חו"ל היה כמעט מחוץ להישג-יד, יכולנו להריח את ריחו המשכר כבר בחנויות הדיוטי פרי, מבעד לביקורת הדרכונים, המדרגות הנעות והזכוכית שדרכה צפינו במטוסים. מה לומר, אהבנו את הטרמינל הישן. השנים עברו, הטיסות הוזלו, וגיחה לחו"ל הפכה פשוטה יותר. תנועת הנוסעים התרחבה באופן דרמטי, וכולנו התרגלנו לנחות בנמלי תעופה גדולים יותר, מצוחצחים ונוצצים.
 
אז גם התחלנו לקטר ולהשוות בין נמל התעופה שלנו, שהפך לצפוף ומיושן, לנמלי תעופה בעולם. בשבוע הבא (אם לא יהיו דחיות נוספות) ייפתח הטרמינל החדש, בעל השם האירוני "נתב"ג 2000" ( או בשמו המשופץ: טרמינל 3), ויציע לנו לחסות בצל אלפי מטרים של שיש, היכלות מקוררים למשעי של קניות, חלונות ראווה, קולות ענוגים הכורזים ברמקול, ואווירה שאוהבים לכנות "בינלאומית".
 
בעוד הדיוטי פרי הישן סיפק לישראלים ריגושים ורשם שיאי קניות מרשימים, הדיוטי פרי החדש ינסה לעשות אותו דבר בדיוק - רק הרבה יותר טוב. הנחת-המוצא בטרמינל אומרת שהטיסה היא רק תירוץ דחוק לרצון האמיתי שלנו לקנות ולקנות. לכן, לא יעבור רגע בטרם תיתקלו בעוד חנות ועוד חנות. הפעילות המסחרית מתחילה בקניון חיצוני,
שנקרא "שחקים". הקניון פתוח לכולם - טסים ולא טסים, נמצא בשטח מדינת ישראל, ולכן חלים עליו כל המכסים הרגילים.
 
במהותו, "שחקים" הוא קניון שנועד לטסים ולמלוויהם, כדי למנוע מצב שבו, חלילה, לא יידעו מהן מידות הנעליים של יקיריהם. היות שהוא מעין "קדם דיוטי פרי", כל מי שקיבל זיכיון לחנות בדיוטי פרי, קיבל חנות גם בקניון. במקביל, ישמחו שם אם תקנו לבני המשפחה הדומעים מתנות פרידה בקניון, או תקפצו מדי פעם כשאתם בארץ - הקניון פתוח 24 שעות ביממה. אחרי שעוזבים את מתחם שחקים מגיעים לדבר האמיתי - הדיוטי פרי.
 
הוא מעוצב ככיכר גדולה, אולי בהשראת כיכר המדינה, וסביבה חנויות רבות. חלקן של זכיינים ותיקים, כמו סקאל, ג'יימס ריצ'רדסון, ה. שטרן או סטימצקי, וחלקן של חדשים, כמו ג' ק קובה (הלבשה תחתונה), מיכל נגרין (תכשיטים), דן קסידי או ונדום. התחרות על זמנו הנותר של הנוסע עד לטיסה קשה מבעבר, וכל החנויות ינסו לפתות אותנו להיכנס דווקא אליהן. כל האמצעים כשרים: עיצוב, הבטחות למחירים זולים יותר, וגימיקים כמו הדגמות או טעימות של מוצרים. כדי למצות עד תום את הדרך לבטן המטוס, וכדי למכור מספיק בשביל להרוויח גם אחרי תשלום דמי הזיכיון, יהיו חנויות של הרגע האחרון גם בשרוולי הטיסה.
טרמינל 3
ההפסד של פוקס
אילו חנויות מחכות בדיוטי פרי? נתחיל בחדשות: מיכל נגרין, כאמור, פותחת חנות אופנה ואביזרים, לאחר שזכתה במכרז "מעצב ישראלי". נגרין , שפועלת גם בחו"ל, רואה בחנות הזדמנות להיחשף גם לקהל זר שמגיע לארץ. דן קסידי זכתה במכרז להפעלת חנות אופנה ישראלית, לאחר שהיתה המתמודדת היחידה בו. חברות מרכזיות יותר, כמו פוקס או קסטרו, לא התמודדו בשל מיקומה הלא בולט של החנות. בנוסף, חברות המציעות אופנה ישראלית ובינלאומית העדיפו להתמודד במכרז לחנות אופנה בינלאומית, שבו זכתה לבסוף דיזל. חוץ מזה, לפי בדיקות של חלק מהחברות, אופנה אינה נמצאת במקום גבוה בסדר העדיפויות של הקונים בדיוטי פרי.
 
כך או כך, דן קסידי זכתה בחלון הראווה האמור, ויהיה מעניין לראות איך הוא ישפיע על עסקיה. חנות חדשה נוספת היא זו של ג'ק קובה, מתחום ההלבשה התחתונה - תחום שעד כה לא פעל בדיוטי פרי בארץ. שם מבטיחים השקות של קולקציות חדשות, מותגים רבים ומגוון רחב של מידות. במכרז לאופנה בינלאומית זכתה, כאמור, חברת פולימוד עם המותג דיזל, שחנותה מוצבת ממש על הכיכר. בחנות יוצעו דגמים של דיזל, אנרג'י ו מיס סיקסטי - גם כאלה שאינם קיימים בארץ. בחנות אופנה נוספת שותפות ונדום וג'יימס ריצ' רדסון, והיא תציע מותגים כמו הוגו בוס, ארמאני, לקוסט וארמאני ג'ינס לנשים.
 
בתחום הספרים תפעל בר בוקס אנד פרס - חברה גדולה להפצת ספרים, כתבי עת ועיתונים, שתיכנס לראשונה לדיוטי פרי. אחד הגימיקים המובטחים, שייכנסו לשימוש בעתיד, הוא הדפסת כתבי עת מכל העולם, על המקום, באמצעות מחשב מיוחד. לראשונה, תפעל בדיוטי פרי גם חנות דיסקים-התו השמיני. לצד הילדים החדשים בשכונה, נמצאים אלה שהדיוטי פרי הוא כבר שנים המגרש הביתי שלהם. נתחיל במי ששינה את כללי המשחק של הדיוטי פרי - סקאל. חנות החשמל שלהם הציגה למדינה את מבצעי ה-200 דולר - הסכום המקסימלי שאינו חייב במכס - ושלל גימיקים שיווקיים, שהפכו למטבע לשון.
 
בניגוד לחנות בעלת התדמית החצי-בזארית בטרמינל הקודם, החנות הנוכחית משדרת הוד והדר. כ-2 מיליון דולר הושקעו בחנות אלקטרוניקה, שמשתרעת על 1,000 מ "ר, ותכלול תצוגת ענק של טלוויזיות ומסכי פלזמה ו-LCD, וקירות המעוצבים כרחוב בטוקיו, עתיר שלטים צבעוניים ומוארים. סקאל אחראים גם על מתחם הילדים בדיוטי פרי, הכולל שתי חנויות. האחת היא חנות צעצועים בשטח 280 מ"ר, שבה יושם דגש על משחקי מולטימדיה ומשחקים אינטראקטיביים, כולל התנסות חינם, וצעצועים ממונעים. השנייה היא חנות לאופנת ילדים, שתציע מותגי ספורט לילדים כמו נייקי, ריבוק, ניו באלאנס, פומה ועוד, ומותגי אופנה כמו פולו רלף לורן ו טימברלנד. מעניין לציין, שעל הזיכיון להפעלת חנות אופנה לילדים דווקא כן התמודדה חברת אופנה מובילה - פוקס - והפסידה.
 
בצמוד לחנות הצעצועים יהיו פינות הנקה, החתלה ומשחקים, בשיתוף חברת פמפרס, שיהיו פתוחות לכולם. סקאל תפעיל גם שתי חנויות שעונים בדיוטי פרי, שבהן יימכרו מותגים יוקרתיים ויקרים, ודוכן בכיכר הפנימית, שם יימכרו מותגים עממיים וזולים יותר.
 
חברת ס.ח.א נעליים (שמפעילה את רשת החנויות ניין ווסט ומפיצה את מוצרי השיער פול מיטשל בישראל), המצויה בבעלות קובי סקאל, תפעיל חנויות למוצרי עור, שיקראו "אימפוריום" ויציעו נעליים, תיקים, חגורות, ארנקים ומזוודות של מותגים כמו טימברלנד, ניין ווסט, באלי ו סמסונייט. ההשקעה של סקאל בחנויות הדיוטי פרי כללה גם שינוי לוגו, והגיעה לכ-15 מיליון שקל. בחברה צופים גידול במכירות בכל התחומים, ובעיקר בתחום הצעצועים.
חדר לחות לסיגרים, מרתף ליינות
הדרמה המסחרית הגדולה התרחשה, ללא ספק, בתחום הספורט. לאחר שנים שבהן הפעילה סקאל את חנות הספורט בדיוטי פרי, באחרונה בשותפות עם מגה ספורט, היא תעבור עכשיו לידי ג'יימס ריצ'רדסון, ושותפיו MGS ולייף ספורט, יבואנית המותגים אדידס, דיאדורה, סקצ'רס, ארנה, קונברס והיי-טק. כתוצאה מהיריבות, לא נראה בשלב זה בדיוטי פרי את מותגי הספורט שסקאל מייבאת - ובראשם ריבוק.
 
חנות הספורט, על כל פנים, מרשימה מאוד. בהקמתה הושקעו כ-1.5 מיליון דולר, היא בנויה בצורה אליפטית וכוללת מסך ענק שעליו מוקרנים אירועי ספורט שונים. שיטת המכירה תהיה שונה: במקום מוכר אחד שמשרת כמה קונים, והולך וחוזר למחסן בכל פעם בעבור לקוח אחר - ישרת כל מוכר לקוח אחד, ו"הבדיקה" במחסן תבוצע באמצעות שיגור הזמנה מהמחשב. כך יידע המוכר מראש אם הדגם המבוקש, במידה ובצבע הדרושים, קיים במלאי.
 
החנות הגדולה ביותר של ג'יימס ריצ'רדסון (שבחישוב כולל מחזיק 11 חנויות בדיוטי פרי וב"שחקים") היא חנות הקוסמטיקה, המשקאות והטבק. החנות משתרעת על כ-3,200 מ"ר, פי ארבעה משטח החנות בטרמינל הנוכחי, והיא הוקמה בהשקעה של כ-5 מיליון שקל. החנות מחולקת לאזורים, על-פי המוצרים הנמכרים בה. אזור המשקאות החריפים מעוצב כמרתף יינות, ושטחו כ-700 מ"ר. אזור הסיגרים כולל חדר לחות ( "יומידור" ), וחדר סגור לסיגרים וליינות יקרים במיוחד. מי שיכול להבעיר ולעשן אלפי דולרים, מעדיף, מתברר, לבחור אותם בגפו.
 
שטח גדול מאוד (1,100 מ"ר) מוקצה לקוסמטיקה. הוא יכלול, בין השאר, מדפים למוצרי ה"טופ 10" - 10 המוצרים המובילים לגברים ולנשים, ומדפי בשמים חדשים. חלק אחר, ה"ביוטי שופ", ייוחד למוצרי טיפוח זולים יותר, ולמוצרי טואלטיקה. חידוש דרמטי, שצפוי לעורר הרבה סערות, הוא מחלקה לתרופות ללא מרשם - שעתידה להתרחב לבית-מרקחת פטור ממע"מ. עד כה לא ניתן היה לרכוש תרופות בדיוטי פרי, ומעניין יהיה לראות אם אנשים יתחילו לשלוח מרשמים עם קרובים הטסים לחו"ל. מחלקה נוספת בחנות תהיה מחלקה לדברי מתיקה, הנחשבים לקטגוריה הגדולה ביותר בדיוטי פרי בעולם. כל המחלקות בחנות יקיימו פעילות קידום מכירות נמרצת. בין השאר, יופעלו בר משקאות לטעימת משקאות חריפים, דוכן מעוצב לטעימת שוקולד, ובקרוב צפויה השקה מושקעת של הבושם החדש של טומי הילפיגר, שתדמה יותר לאירוע תיאטרלי.
 
גם שירות ה"פטור ושמור" יהפוך תיאטרלי - המוצרים ישונעו באמצעות מסוע מיוחד, דרך התקרה, ישירות למחסן האחורי, שם ימתינו עד שובכם. ג'יימס ריצ' רדסון משקיעה בכל המהלך 18 מיליון דולר, כולל במחסנים ממוחשבים. למרות זאת, החברה שמחזור המכירות השנתי שלה בדיוטי פרי עומד כיום על כ-150 מיליון דולר, מעריכה שהגידול במכירות לא יעלה על כ-10%.
בין ארקפה למקדונלד'ס
חברה ותיקה נוספת שתפעל בטרמינל החדש היא ה. שטרן, שחונכת 6 חנויות תכשיטים, בהשקעה של כ-1.5 מיליון דולר. חנות אחת של הרשת, בכיכר המרכזית, תעוצב כדלפק פתוח עשוי זכוכית, וחנות אחרת, בשטח 120 מ"ר, תמוקם ליד שערי אל על. רשת סטימצקי תפעל גם היא בטרמינל 3, אולם בניגוד לעבר - היא לא תמכור ספרים, אלא תתמקד במכירת חפצי נוי, מזכרות ומתנות, בדגש על אומנות ישראלית.
 
חוץ מאלה, יהיו כמובן שלל מסעדות ובתי קפה בטרמינל, ביניהן ארקפה, שתפעיל שתי נקודות מכירה, גדולה וקטנה; "נקודה מתוקה" של רשת ג'וסלנד; סניף מקדונלד' ס; בתי-קפה של סגאפרדו; מסעדה בשרית בשם רייט פלייס, וחלבית בשם רפאלו. יותר מדי פעמים בשנים האחרונות שמענו שאו-טו-טו. הפעם, ב-2 בנובמבר, זה כנראה באמת יקרה: טרמינל 3 ייפתח.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...