ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
המכס - הרמת מסך
לאלה שמבלים את החג בחו"ל ומתכוונים לחזור ארצה עם מזוודות מלאות כל טוב, להלן מספר תקנות שעליכם לדעת: מה מותר ומה אסור להביא לארץ, מה חייב ומה פטור, ומתי מותר לשלטונות להוציא לכם צו מעצר בגלל הברחות
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
טל פמסון
17/9/2004 9:07
ראש השנה הגיע ולא כולם בחרו לבלות את החג בארץ, ישנם כאלה שהחליטו לקבל את השנה היהודית החדשה דווקא בחו"ל. לרוב אנשים אלו ידאגו גם לחזור ארצה במזוודות מלאות כל טוב, בעיקר כדי לפצות על היעדרותם מארוחת החג. חששם של אותם אנשים החוזרים ארצה גובר בעיקר ליד מסוע המזוודות, דקות אחדות בטרם יעברו ליד פקידי המכס במסלול הירוק ("אין מה להצהיר"), שמא אחד הפקידים יחליט לבדוק דווקא את המזוודות שלהם מכל 400 נוסעי הג'מבו.
 
ובכן, הנה מספר נתונים מרגיעים. במדינת ישראל בשנת 2003 נבדקו רק כ-5% מכלל
השבים ארצה בדלפקי המכס. כ-7,500 אזרחים נתפסו כמבריחים מוצרים שלא התכוונו להצהיר עליהם ונאלצו לשלם על כך הרבה מאוד כסף מלבד הקנס המנהלי.
 
מדינת ישראל הכניסה לקופתה 9.7 מיליון שקל בשנת 2003 מגביית מכס. הגבייה נעשתה  מאזרחים פרטיים השבים ארצה כתוצאה מאכיפה. 3.6 מיליון שקל הם תוצאה של קנסות למבריחי הטובין, 4.3 מיליון שקל ממסים על מוצרים. כמו כן, 0.5 מיליון שקל נגבו מתיירים שהתכוונו להכניס מוצרים אסורים ולהשאירם לקרוביהם בארץ ו-1.3 מיליון שקל נגבו מיבואנים שחרגו מזכאותם.
 
ובכן, מהם המוצרים הפטורים ממסים כדי שאנשים הנכנסים ארצה לא יקראו מבריחים?
 
* תקנות המכס מגדירות כי "כל נכנס רשאי להביא עימו מטען יד הכולל הלבשה (לא כולל פרווה), הנעלה, וצורכי טואלט מסוגים וכמויות שונים שלדעת פקיד המכס נהוג להביאם במטען יד של הנוסע".  כלומר אנו לרוב נתונים לחסדי פקיד המכס שיחליט מה נחשב כחורג או לא. רפי גבאי, גובה מכס נתב"ג, מציין כי פקידי המכס לא קטנוניים. נכון שיש בעיה להגדיר מה נחשב כחורג, אבל פקיד המכס יודע להפעיל שיקול דעת. אם לדוגמא מגיעה אזרחית עם 20 שמלות חדשות עטופות בניילון, יוצא מזה כי לא מדובר בכמות סבירה, ולכן על כך היא תשלם את הפרשי המס". 
 
* מותר להכניס תמרוקים כהליים (בשמים ומי קולון) בכמות של עד 1/4 ליטר. כלומר, ניתן להכניס שני בקבוקים וחצי של 100 מיליליטר בושם, או בכל צורה אחרת כל עוד התמרוקים לא חורגים מהכמות המותרת.

* משקאות משכרים: כל מי שחוזר לארץ וגילו מעל 17 זכאי להכניס משקה חריף עד 1 ליטר (ויסקי, וודקה, ג'ין וסוגים נוספים של משקאות משכרים) ויין עד 2 ליטר. כמות של בקבוק יין הוא בדרך כלל ליטר, כלומר לפי תקנות הפטור מותר להכניס שני בקבוקי יין.

* סיגריות: מותר לכל אזרח להכניס 250 גרם או 250 סיגריות. כלומר, חבילה של 10 חפיסות סיגריות ועוד 50 סיגריות בודדות או לשקול את הסיגריות ולבדוק כי לא חורגים מ-250 גרם.

* כל נוסע מעל לגיל שנתיים רשאי להכניס מוצרים בסכום שלא עולה על 200 דולר. הפטור של 200 דולר הוא אישי ולא ניתן לצרף זכאות זו למספר נוסעים, כלומר זוג נוסעים לא יכול לקנות מערכת סטריאו בשווי של 400 דולר, אלא לקנות מערכת סטריאו ב-200 דולר ורמקולים כחלק נפרד מהמערכת ב-200 דולר. כמו כן, סכום זה אינו פוגם בזכאות של מוצרי אלכוהול, טבק ותמרוקים.

* אוכל: מותר להכניס עד 3 ק"ג מזון והוא יהיה פטור ממס, ובתנאי שמשקלו של כל סוג מזון לא יעלה על 1 ק"ג. כלומר, ניתן להכניס 3 קילו גבינה צרפתי ובתנאי שיהיו שלושה סוגים - קמאמבר, ברי וגרוייר וכל אחד מהם עד 1 ק"ג.

* כסף: מותר להכניס עד 80 אלף שקל (מזומן, המחאות בנקאיות והמחאות נוסעים) לישראל מבלי לדווח לרשויות המס על כך. ועולה חדש חייב לדווח רק מסכום של מיליון שקל.
מוצרים שאסור להכניס לארץ
פקידי המכס משמשים כשומרי הסף של מדינת ישראל
כפי שניתן לראות רשות המסים ומדינת ישראל מאפשרים להכניס לארץ כמעט כל  מוצר בו חפץ האזרח, כאשר חלקם יכולים להיות אף פטורים ממס. ובכל זאת, ישנם מוצרים, אותם מפרטת המדינה, שאסורים בכל אופן שהוא לייבוא ארצה, או שמצריכים  אישור מוקדם של אחד ממשרדי הממשלה בטרם מכניסים אותם לתחום המדינה. לרוב מדובר במוצרים היכולים לפגוע בביטחון או בבריאות תושבי המדינה.
 
המוצרים אותם המדינה מפרטת כאסורים לייבוא אישי באף מקרה: 
 
* זיופים וחיקויים של מטבעות וטפסים 
* מכונות ומשחקי מזל 
* סמים
* פרסומים הכוללים חומר פורנוגרפי
* טלפונים אלחוטיים בתחום 900 מגהרץ
 
לעומת זאת ישנם מוצרים שמצריכים אישור מהמדינה לפני הכנסתם:
 
*בעלי חיים – ניתן להביא אך נדרש לשם כך אישור מוקדם של משרד החקלאות
* בשר טרי  - משרד החקלאות צריך לאשר
* נשק – משרד הפנים צריך לאשר
* צמחים ומוצרי צמחים  - ניתן להביא אך נדרש לשם כך אישור של משרד החקלאות
* תרופות – משרד הבריאות מבקש שיעברו דרכו
* ציוד לשידור – ניתן אך נדרש לשם כך אישור מוקדם של משרד התקשורת
* ציוד המתחבר לרשת בזק: טלפונים, מזכירות אלקטרוניות, פקסים ומודמים למחשב – צריך את אישור משרד התקשורת 
* טלפונים סלולריים – ניתן אך נדרש לשם כך אישור מוקדם של משרד התקשורת
 
גבאי מתייחס לרשימה זו ואומר כי "פקידי המכס משמשים כשומרי הסף של מדינת ישראל. רוב פעילות הפקידים לא מופנת רק כלפי הנוסעים הפרטיים, אלא לטיפול באזרחים המלבינים הון או מייבאים סמים. פקידי המכס יכולים לטפל ולחסום ייבוא חומרים מסוכנים, כמו: כימיקלים, מוצרים אורגנים, זרעים וכל דבר שיכול להפר את האיזון האקולוגי בישראל, מכיוון שהם עוברים הכשרה לכך, או שהמכס משתמש בשירותי שמאיים חיצוניים".
אם נתפס כמה נשלם?
כמה נשלם אם נתפס?
גבאי מציין כי למרות שזה נראה משונה, "ישנם עשרות אנשים רגילים שעוברים מדי יום במסלול האדום ומצהירים על טובין החורגים מהמותר ומשלמים את המסים הנדרשים – זו בהחלט תופעה שכיחה". 
 
מבחינת חישוב סך המסים על מוצרים מסביר גבאי כי חישוב המס נעשה על פי מחירון המכס, ולא על פי מחיר החשבונית שמציג הקונה. כלומר, אם רכש אדם מחשב נייד בחו"ל ב-400 דולר, המכס לא צריך להתחשב במחיר הקנייה, אלא במחיר שכתוב במחיר המחירון של המכס.
 
יש לציין כי מדובר במסים החלים על מוצרים החורגים מהפטור שניתן לכל אזרח הנכנס לארץ. כלומר, אם נכנס לארץ אדם עם שלושה בקבוקי יין, הוא חורג מהפטור ועל כן הוא ישלם את ההפרש. כמו כן, אם מחיר המוצר הוא מעל ל-200 דולר, אז הקנס והמסים שיצטרך אותו אדם לשלם הם על מלוא הסכום ולא רק על ההפרש מהסכום הפטור במס, היינו 200 דולר.
 
רפי קסיס, מנהל בכיר בתחום תהליך השחרור בנתב"ג, מפרט כי על כל מוצר המיובא באופן פרטי בארץ חלים מסים שונים. להלן מספר מוצרים נפוצים שאנשים נוהגים לייבא מחו"ל ועליהם נדרשים לשלם מסים אם הם חורגים מהסכום הפטור ממס.
 
* DVD – אדם שרכש די.וי.די שמחירו מעל ל-200 דולר יצטרך לשלם 17% מע"מ + 15% מס קנייה, אולם יש להדגיש כי סכום המס לא יעלה על סך של 457 שקלים. כלומר, גם אם נקנה די.וי.די בסכום של 1,000 דולר המס המקסימלי אותו ישלם הקונה יהיה – 457 שקלים.
* טלוויזיה – 15% מס קניה + 17% מע"מ. לדוגמא: אם טלוויזיה נקנתה בסכום של 1,000 שקל, נשלם עליה 320 שקל מסים (32%)
* מערכת סטריאו – 15% מס קניה  + 17% מע"מ

* מצלמה וידאו ודיגיטלית – המצלמות הדיגיטליות פטורות מכל מס קנייה או מכס, וצריך לשלם רק 17% מע"מ
* מחשב נישא – כמו מצלמות וידאו. נשלם עליהם רק מע"מ של 17%
* מסכי פלאזמה – כמו טלווזיות. 15% מס קנייה + 17% מע"מ
* בשמים – 13.5% מס קניה + 17% מע"מ

* סיגריות – החישוב הוא שונה: מחיר מכירה לצרכן של חפיסת סיגריות בארץ בניכוי המע"מ כפול 58% מס קניה ולזה מוסיפים 55.76 שקל על כל אלף סיגריות. כלומר, אם מחשב כי אדם קנה 2,000 סיגריות (100 חפיסות סגריה או 10 פאקטים) שעולות בארץ 17 שקלים לחפיסה, אז נשלם עליהם מסים בסך של 952 שקלים. קסיס מדגיש כי בכל מקרה סכום המסים על הסיגריות לא יהיה נמוך מ-227.6 שקלים לאלף סיגריות. כלומר, גם אם נקנה 500 סיגריות של חברה מסוימת אנו נשלם לפחות 227.6 שקלים מסים, למרות שלפי החישובים סך המסים יכול היה להיות שהיינו צריכים לשלם רק ב-100 שקלים.
 
* משקאות אלכוהול – התשלום מתחלק ל-מכס בסך של 12% + 72 אגורות לליטר +מס קנייה + 17% מע"מ. כלומר, אם נקנה בקבוק ויסקי ליטר אחד (כמובן כאשר שמוצר זה הוא מעבר לבקבוק אחד שמותר להכניס) במחיר של 100 שקלים, נשלם עליו 285% מסים (הכל כלול). סכום מס הקנייה משתנה ממשקה למשקה והוא על פי מחירון המכס, ולכן לא ניתן לפרט בכתבה זו את תעריף מס הקנייה של המשקאות השונים.

טבלת חובת המס

מלבד תשלום מסים על אותם המוצרים אותם יכניס אדם הנכנס ארצה הוא יצטרך לשלם גם קנס מנהלי. גבאי  מציין כי בפעם הראשונה שייתפס אדם המנסה להבריח מוצר ארצה הוא ישלם קנס מנהלי של 100% מהמסים אותם ישלם על המוצר, כלומר אם אדם ניסה להבריח טלוויזיה ונתפס, המסים שיצטרך לשלם לדוגמא הם 500 שקל, אז הקנס המנהלי יהיה גם 500 שקלים.

בפעם השניה שייתפס המבריח, מציין גבאי, הוא ישלם 200% קנס מנהלי מערך המסים, אך בפעם השלישית כבר יקבל צו לזימון לבית משפט. כמובן, מדגיש גבאי, כי אם אדם לא ישלם את הקנס יכולים פקידי המכס להוציא כנגדו צו מעצר.
 
אפשר גם להגיע לכלא
חובת הדיווח
חל מפברואר 2002 כל אזרח שיוצא מהמדינה או נכנס חייב לדווח על הוצאת כספים או הכנסת כספים מעל ל-80 אלף שקל. מלבד חובת דיווח על כספים לא חייבים יותר לדווח על הוצאת כל ציוד או מוצרים. אך פה נעוצה בעיה, אנשים הנוסעים לטיול לחו"ל ולוקחים עימם מצלמות וידאו או סטילס לא חייבים לדווח, אך בעת החזרה ארצה הם עשויים להיתקל באי נעימות מול פקידי המכס לכשידרשו מהם לשלם מסים על מצלמה שכביכול נקנתה בחו"ל.

מהמכס נמסר כי נכון שיש בעיה באי חובת הדיווח. גבאי פותר בעיה זו באומרו כי "פקידי המכס יודעים לזהות אם מדובר במוצר משומש או חדש". הפתרון המוצע לנוסעים ע"י המכס הוא לדווח בעת היציאה (למרות שלא חייבים) על הוצאת מוצרים או לדאוג להימצאות חשבונית המוכיחה כי המוצר נקנה בארץ.
 
אין כסף, מה עושים?
לאחר שכבר נתפסים במסלולי המכס ומתברר כי כסף אין כדי לשלם את המסים והקנסות המנהליים, מה עושים? ובכן, אגף המכס מחרים את המוצרים ומאחסן אותם במחסני המכס. בעל המוצר נדרש להגיע למשרדי המכס בשלושת הימים העוקבים ליום "התפיסה" ולשלם את מסים והקנסות. מהיום הרביעי ישלם המבריח גם דמי אחסנה בעלות של כעשרה שקלים ליום ולא יותר מ-45 ימים.
מחשב נישא שנשלח במשלוח
בהזמנה מהאינטרנט התנאים משתנים
עד כה הנתונים התייחסו למוצרים אותם מביאים אנשים הנכנסים לארץ כחלק ממטען יד, היינו הבאת המוצרים נעשית באופן פיזי, אך מה קורה כאשר אנו קונים  את אותם המוצרים דרך האינטרנט ומקבלים אותם כמשלוח דואר. האם התקנות ותעריפי המסים משתנים?
 
ובכן, גבאי מסביר כי התנאים משתנים. אומנם ניתן עדיין לייבא מוצרים לארץ גם כאשר אנשים לא מכניסים אותם פיזית למדינה, אך גובה הפטור ממס על מוצרים אלו קטן. הפטור הניתן למוצרים המיובאים באמצעות משלוח עד 50 דולר, זאת לעומת 200 דולר כאשר מכניסים את המוצר פיזית, כמו כן, הדגש הוא כי הפטור ניתן לכול המוצרים, מלבד טבק.
 
למי שהתכוון לייבא טבק, מציין גבאי, כי הוא צריך לדעת שישלם מסים מהאגורה הראשונה. כלומר, החישוב יעשה על פי המחיר שמופיע במחירון המכס בנוסף למחיר המשלוח ועל סכום משוכלל זה ייחשבו את המסים (אין פטור לטבק במשלוח!).
 
חישוב המסים לכל המוצרים המיובאים לארץ באמצעות משלוח נעשה כפי שמחושבים המסים שמוכנסים על ידי החוזרים ארצה. ההבדל הוא בגובה הפטור ממנו מתחיל חישוב המסים.
המכס מציין גם כי חובה על מקבל המשלוח לדווח על תוכן החבילה. כמו כן למכס  יש את הזכות לבדוק את הדואר גם לא בנוכחות הנמען.
 
גבאי מסביר כי תשלום המס למכס על מוצרים המיובאים במשלוח לארץ נעשה בשונה לגבייה שנעשית במעבר הגבול. "כאשר אנשים מכניסים את המוצרים ארצה באופן פיזי, הם חייבים לשלם בו בעת את המסים, ולא הם יוחרמו עד לתשלום המס. אולם במשלוח הנמען יקבל הנמען עם ההודעה של רשות הדואר על קבלת חבילה, טופס לתשלום מסים. באמצעות טופס זה הוא ישלם את המסים בסניף הדואר ואז הוא יוכל לשחרר את החבילה".

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...