ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
לעבור דירה בקלות
עונת מעבר הדירות נמצאת בשיאה ורבים חיים כעת "על ארגזים". מספר צעדים יכולים לחסוך לכם הרבה צרות בזמן המעבר. מדריך
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
דרור מרמור
20/8/2004 9:31
המוני בית ישראל מבלים בימים אלה בחופשה משפחתית של סוף הקיץ. אבל במקביל, אלפי משפחות אחרות בוחרות לטייל דווקא בין אינספור ארגזים המפוזרים בדירתם. הם ממהרים לעבור לדירה חדשה לפני פתיחת שנת הלימודים.
 
כמדי שנה, בחודש אוגוסט מגיעה לשיאה "עונת המעבר", במסגרתה נודדות משפחות לדירה חדשה. לבד מההתרגשות, מדובר גם בכאב ראש לא קטן. אמנם ההחלטה בדבר המקום שכדאי לעבור
אליו וכיצד לגייס את הכסף היתה ודאי מתישה יותר, אבל לא פעם, דווקא המעבר עצמו - לאחר שכבר נדמה היה שנחצתה הישורת האחרונה במסלול הייסורים - הופך לקש האחרון שמכניע זוגות רבים.
 
על סף המעבר לדירה החדשה, בין אם מדובר בדירת החלומות ובין אם זו רק עוד דירה בדרך, נציג כאן את עשרת המוקשים העיקריים הטמונים בדרך, שניטרולם מבעוד מועד יכול להפוך את המעבר לקל יותר.
החובות צריכים ללכת עם בעל הבית הקודם
לא חשוב אם קניתם דירה חדשה מקבלן, או שהיא כבר ידעה בעלים אחרים - אתם חייבים לוודא שהדירה מגיעה אליכם בלי חובות או פרשיות לא סגורות מהעבר.
 
כשמדובר בדירה חדשה, הקבלן חייב להציג בפניכם לפני הכניסה לדירה טופס 4 מהרשות המקומית - הכולל אישורים מפיקוד העורף, מכבי האש, חברת החשמל ובזק - וגם אישור מכון התקנים והמחלקות השונות בעירייה, שמעיד כי הקבלן עמד בכל התנאים הנדרשים ושלא נעשתה חריגה מהיתרי הבנייה שקיבל.
 
בדירה שאינה חדשה חייבים להקפיד שבעתיים (עוד לפני העברת התשלום האחרון! ) - יש לוודא שהבעלים הקודמים יקחו עימם את המשכנתאות הישנות שנטלו לצורך רכישת הדירה וכן את כל ההתחייבויות והשיעבודים שיש לדירה לטובת נושים של הבעלים הקודמים.
 
בנוסף, לא יזיק לדפוק על דלתו של אחד מחברי ועד הבית כדי לוודא שהבעלים הקודמים סילקו את כל התחייבויותיהם מהעבר ולא משאירים את דיירי הבניין עם חור שחור בתקציב הבית.
תשאירו קצת כסף לריהוט וציוד
סקר שערך לאחרונה בנק אדנים בקרב רוכשי דירות יוקרה ובתים פרטיים גילה כי בנוסף לעלות רכישת הדירה, מרביתם יוציאו סכום נוסף- 30 אלף דולר עד 90 אלף דולר - עבור "איבזור הבית החדש", התקנת מערכות מיזוג מתקדמות, השקעה בגינה ועוד. גם אם אתם יכולים רק לחלום על הוצאות בסדר גודל כזה, צריך לזכור כי גם הדירה הפשוטה ביותר - ואפילו כזו שהקבלן או בעל הדירה הקודם דאגו להשאיר בה לא מעט תוספות ושדרוגים - מגיעה עדיין בלי ריהוט מלא, מנורות תקרה, וילונות ועוד פריטים, שיכולים לסחוט מכם אלפי ואפילו עשרות אלפי שקלים.
 
אבל לא פעם, זוגות רבים שהשקיעו את כל כספם ברכישת הדירה נותרים בלי פרוטה, וכשנמאס להם לשבת על הרצפה הקרה, הם נאלצים לגשת לבנק כדי לקחת הלוואה. מובן שההלוואה הזו יקרה פי כמה מזו שהם קיבלו במשכנתה. לכן, בדרך כלל מוטב לקחת משכנתה מרווחת מעט יותר, או להשאיר מעט הון פנוי בצד לטובת השטיח המקסים שתראו בעוד חודש ונורא תרצו לקנות לפינת האוכל החדשה.
מטבח חדש
לא לחתום לפני שבטוחים
ההתרגשות מכך שהדירה החדשה כבר מוכנה והלהיטות לקבל במהירות את המפתח עלולה להוביל לא מעט זוגות לחתימה פזיזה על חוזים שונים, שהם מתבקשים להצהיר בהם כי אין להם טענות לבעל הנכס.
 
ככלל, גם אם אתם מחתימים את בעל הנכס על כך שקיבל את כל התשלומים לידיו, לא כדאי למהר ולחתום על שביעות רצון מהדירה. כסף זה כסף, אבל בדירה יכולות לצוץ כל מיני הפתעות מאוד לא נעימות. בכל מקרה, אל תחתמו על שום התחייבות, מלבד הודאה שאכן קיבלתם סוף סוף את המפתח לדירה.
בבעיות כדאי לטפל לפני המעבר
במדריך לרוכשי הדירות שהוציא משרד השיכון מתרים ברוכשים לעמוד על כך שמסירת החזקה בדירה תיעשה בצורה מסודרת, "לאחר מתן הודעה בזמן סביר מראש". צריך לזכור כי מוכר הדירה תמיד יעשה הכל כדי להציג את הסחורה שבידיו כמושלמת, ולהסתיר עד כמה שניתן את הפגמים והתקלות. במשרד השיכון ממליצים לרוכש דירה חדשה לדאוג בעיקר לשטיפת הרצפה וניקוי הכלים הסניטריים על-ידי הקבלן ערב העברת החזקה, כדי לגלות פגמים חבויים.
 
בנוסף, למרות שאתם מחזיקים באחריות הקבלן לתיקון הפגמים הקשים באמת - כמו צנרת, סדקים, רטיבות וכדומה - לתקופה של עד 7 שנים, כדאי לזכור שהתקלות הללו מסבות עוגמת נפש כפולה ברגע שכבר גרים בדירה, כך שכל תקלה שתאותר ותתוקן ערב המעבר תחסוך לכם צרות בעתיד.
 
המהדרים גם ייפרדו מכמה אלפי שקלים שכר מהנדס, שיסרוק את הדירה ערב המעבר. במקביל, גם מי שקנה דירת יד שנייה וכבר הצהיר שהוא קונה אותה כפי שהיא, יחסוך לעצמו הרבה כאב ראש אם יטפל בבעיות שיתגלו לפני המעבר, גם אם הדבר יהיה על חשבונו. בנוסף, במרכז הבנייה הישראלי ממליצים לרוכשי דירות ישנות לבדוק גם את המערכות האלמנטריות ביותר בבית - ממתגי החשמל, דרך הברזים ועד לחיבורי הגז - שבהן כל תקלה שתתגלה לאחר המעבר תהיה מרגיזה במיוחד.
תמונת ארכיון
לא לוקחים מפתח לפני העברת הבעלות
למרות כל המאמצים שנעשו בשנים האחרונות, מאות אלפי דירות במדינת ישראל עדיין לא רשומות בלשכת רישום המקרקעין (הטאבו). אם לדאבונכם גם אתם מצטרפים לסטטיסטיקה, תדאגו לפחות לקבל התחייבות בכתב מחברת הבנייה בנוגע להשלמת ההליכים לרישום.
 
בכל מקרה, בין אם מדובר בחברה משכנת השומרת בינתיים את הרישומים אצלה או שהרישומים מתנהלים במינהל מקרקעי ישראל, אל תתפתו לקחת את המפתח לפני שעניין הבעלות על הדירה, ישנה או חדשה, נמצא מאחוריכם.
שיפוצים - לא מומלץ לחכות
יותר ויותר אנשים - ודאי על רקע הנטייה ההולכת וגוברת לעבור דווקא לדירות מיד שנייה - מעוניינים או נאלצים לשפץ את דירתם החדשה. יחד עם זאת, חלק לא מבוטל מהם מעדיפים עדיין לערוך את השיפוצים לאחר המעבר, כשיתפנו להם מעט מזומנים.
 
יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, מציין כי לבד מעוגמת הנפש הכרוכה בשיפוץ דירה שבה כבר גרים, מדובר לא פעם בהוצאות יקרות בהרבה, מאחר שאיתור הפגמים ועבודה בדירה מרוהטת דורשים מהשיפוצניק להתאמץ הרבה יותר.
 
בנוסף, בהתאחדות מדגישים כי לא מעט דירות ישנות נמכרות לאחר שעברו "שיפוץ קוסמטי", בעזרת צביעה המחפה על רטיבות וכדומה, כך ששיפוץ מהיר עשוי למנוע את החרפת הבעיות ולחסוך לדיירים החדשים הרבה כאב ראש בעתיד הלא רחוק.
 
הובלה - סכמו את כל הפרטים הקטנים מראש
השלב האחרון לפני המעבר הוא בחירת אנשי ההובלות, סעיף המשתרע על מספר לא מבוטל של עמודים במדריך הטלפונים, ומודעותיהם מלאות כולן בהבטחות כרימון. כבר בבדיקת טווח המחירים תופתעו לגלות פערים של עשרות אחוזים - עד 2,000 שקל לאותה הצעה בדיוק - ולכן יש לנקוט משנה זהירות, בעיקר כששריטה מכוערת על הטלוויזיה או שבירת הדי.וי.די החדש לא שווים את הפער בין הסכומים.
 
יוחנן אס, סמנכ"ל השיווק ברי/מקס ישראל, מדגיש כי הדבר החשוב ביותר הוא לברר עם המוביל אם יש לו ביטוח על התכולה שהוא מעביר, כולל החלקים השבירים. יש לדרוש לראות את הביטוח, ואין לחכות ליום המעבר עצמו - דירשו עותק בפקס או בדואר. בכל מקרה, הכלל החשוב ביותר הוא לסגור את הפרטים הקטנים לפני ההעברה. עוד קומה ללא מעלית, מקרר שצריך להוריד לו את הדלתות כדי שייכנס למטבח, שידה או ארון שמצריכים פירוק וכיוצא באלה עלולים לייקר מאוד את מחיר ההעברה, וודאי אם כל המו"מ מתנהל בשעות הלחוצות של המעבר.
 
בנוסף, זיכרו שאתם נמצאים בשיא העונה. אם לא תהיו ראשוני הלקוחות בבוקר, אתם עשויים לגלות בשעות הצהריים כי השעה שקבעתם עם המובילים חלפה מזמן ועדיין אין סימן באופק למשאית כלשהי. לכל הפחות, הוסיפו מנגנון פיצויים קטן במקרה של איחור משמעותי, כדי שהם לפחות יזדרזו לסיים את הטיפול בלקוחות הקודמים.
גם אחרי שעברתם - קחו את הטלפון של המוכר
גם לאחר קבלת המפתח, בעיקר בדירה חדשה אבל גם בדירת יד שנייה, סביר שתצטרכו לא אחת להיות בקשר עם המוכר. שאלות הנוגעות לוועד הבית, לפגמים חדשים שגיליתם בדירה, לחשמלאי קרוב שהוא יכול להמליץ עליו או לתוכניות ישנות של הבניין, הינן רק דוגמאות ספורות לצורך להשאיר בידכם כתובת גם ביום שאחרי.
 
קרוב לוודאי שהמוכר שקיבל כבר את מלוא כספו יעדיף להמשיך הלאה ולמסור לכם לכל היותר את מספר הטלפון הסלולרי שלו (שמשתנה כל שנה) או את הטלפון בעבודה (שם כבר ידאגו לסנן את השיחות). אבל כדאי להתעקש, ולהשיג את מספר הטלפון שלו בבית החדש. זה יעזור לכם מאוד.
 
 
dror-m@maariv.co.il
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...