ראשי > ניו אייג' > חדשות > כתבה
בארכיון האתר
כוונות טובות והרגלים רעים
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון ניסו להבין למה כל כך קשה לנו לשבור הרגלים רעים?
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
ד''ר דינה ראלט
22/11/2004 15:19
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון הראו כי להרגלים ישנים כמו עישון למשל יש נטייה להפוך לאוטומטיים על ידי למידה, כך שגם כשנחליט עם הרבה כוונות טובות לשנות את אותו ההרגל, הזיכרון האוטומטי שלו יצוץ ויפעיל אותו בצורה לא מודעת ויחבל בכוונה החדשה.
 
ה
מחקר האחרון הזה מסביר מדוע כשאנחנו במצבי לחץ אנו נוטים להיגרר להרגלים הישנים, למשל אם החלטנו שלא לאכול מתוקים הרי שאחרי יום קשה במיוחד בעבודה, לפעמים גם בלי לשים לב, נמצא את עצמנו אוכלים שוקולד. המתח מפחית את יכולת השליטה שלנו על הזיכרון וכך ההתנהגות האוטומטית מתגברת על הכוונה הטובה החדשה - לא לאכול שוקולד, לא לעשן וכן הלאה. עם השנים אגב, איבוד השליטה הנ"ל גובר.
 
בניסוי נתבקשו המשתתפים ללמוד הרגל ראשון והוא לומר את המילה "כוס" בכל פעם שראו קפה. ההרגל השני שנלמד מאוחר יותר היה לומר את המילה "ספל" בכל פעם שראו קפה. במגוון מבחני זיכרון עקבו החוקרים אחר הנטייה המבוקרת והנטייה הטבעית של המשיבים מיד אחרי הלימוד וכן יום-יומיים לאחר מכן.
 
התוצאות המעניינות נתגלו במבחן הזיכרון בו נתבקשו המשתתפים להגיד מילה שעלתה אוטומטית כשהם ראו קפה. ביום הראשון התחלקו התשובות בערך חצי חצי למילים "כוס" ו"ספל". ביום השני לעומת זאת אמרו המשיבים הרבה יותר פעמים את המילה "כוס" מאשר "ספל".
 
נראה אם כן שההרגל הישן השתלט על המערכת האוטומטית וההרגל החדש נעלם. הממצאים מראים כי למרות שהמחשבה על הרגל ישן יכולה להיעלם עם הזמן מהמודעות הרי שהזיכרון של ההרגל נהייה חזק יותר מכל כוונה חדשה המגיעה מאוחר יותר.

clustig@umich.edu
 

 
 
חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

חדשות
מנהיג כת בילה עם בתולות עירומות ונעצר  
האם חבויים מסרים קבליים בקפלה הסיסטינית?  
פסטיבל הקולנוע הרוחני בסינמטק ת"א  
עוד...