נמאס לכם מ-2016? היא תתארך בשנייה
עקב גורמים חיצוניים כגון כוח המשיכה של הירח ורעידות אדמה, סיבוב הציר של כדור הארץ מושפע והשעון הכוכבי מפגר אחרי השעון האטומי - שאינו מושפע מגורמים חיצוניים. השנה זה יעלה לנו בשנייה תמימה שתתווסף ל-2016
נמאס לכם כבר משנת 2016? אם כן, חדשות רעות: 2016 תהיה ארוכה ממה שחשבתם, בשנייה תמימה.אנשי השירות הבינלאומי למערכות ייחוס וסיבוב ארצי (IERS), הגוף האחראי למעקב אחר הזמנים בכל אזורי הזמן בכדור הארץ, הכריז לפני כחצי שנה כי שנייה נוספת תתווסף ל-31 בדצמבר 2016. במילים אחרות בחצות השנה, השעונים יראו את השעה 11:59:60 במקום 11:59:59.

הירח אשם. הצד האפל של הירח מול כדור הארץ
צילום: EPA
הסיבה לתוספת הזמן קשורה כדי להתאים בין הזמן האטומיהבינלאומי לזמן האוניברסלי המתואם (UTC). שני שעוני הזמן האלו אינם מתואמים לחלוטין בשל תנודות והאטות לא אחידות בקצב תנועת כדור הארץ, בשל השפעת כוח המשיכה של הירח עלינו. כוח הכבידה של הירח, כמו גם גורמים נוספים כגון רעידות אדמה חזקות, יכולים להשפיע על משך הזמן שלוקח לכדור הארץ להסתובב על צירו. לכן נוצר מצב שהזמן של הסיבוב מאט בהדרגה בגלל הפעילות הזו ויש להתאימו מחדש לשעונים האטומיים שאינם מושפעים מלחצים כאלו.
בעבר, לא זכו אי ההתאמות הללו להתייחסות מאחר שהן כלל לא הורגשו. רק בשנות ה-60 המאוחרות, כשפותחו השעונים האטומיים המדויקים הראשונים, החלו להתגלות אי-ההתאמות. בעקבות הגילויים החדשים הוחלט, בהסכמים בינלאומיים, שמפעילי שעונים אטומיים מסביב לעולם יבצעו את ההתאמות הנדרשות לשעונים שקובעים את הזמן העולמי.

לא מושפע מגורמים חיצוניים. שעון אטומי
ויקימדיה
כמובן שתוספת קטנה אך משמעותית זו של הזמן יכולה ליצור בעיות עם מערכות מחשב שלא תוכנתו מראש להתחשב בהן, לכן רבים ברחבי העולם לא מעדכנים ומתעלמים מהשינוי הזניח הזה שלא משפיע כמעט עלינו. בכל זאת כדי לנסות ולמנוע את הבלבול בשל הוספת שנייה לחיינו, ארגון ה-IERS תמיד מודיע על דקות מעוברות שישה חודשים מראש, והן תמיד מתווספות או ל-30 ביוני או ל-31 בדצמבר. מאז 1972, ה-IERS דאג להוסיף לנו כבר 26 שניות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg