הכו את המומחה!
למה הירח עגול? מדוע יש דווקא 24 שעות ביממה? מי המציא את השעון? הילדים שואלים, המומחה שלנו עונה
היי איליה. זו שאלה מצוינת, אבל בעצם זה קצת מוזר שאת שואלת אותה דווקא על הירח. הרי כשחושבים על זה, כל הכוכבים שאנחנו מכירים הם עגולים.
האמת שהסיבה לכך די פשוטה והיא קשורה בעצם לשאלה איך נוצרים בכלל כוכבים. הדרך הטובה ביותר לענות על השאלה הזו היא אם נחשוב על כוכבים שאינם מוצקים, כמו למשל כוכב צדק. כוכב צדק, למרות שמרחוק הוא נראה ממש מוצק, הוא בעצם כוכב שמורכב כולו מגזים. מה שאומר שאם תניחי עליו אבן, היא פשוט תיפול פנימה. השאלה היא: למה כל הגזים האלה לא מתפזרים בחלל ושומרים על צורה עגולה וכדורית? התשובה לכך היא כוח המשיכה. לכל חומר ביקום יש כוח משיכה. ככל שכמות החומר גדולה יותר, כך כוח המשיכה שלו גדול יותר. צדק הוא כוכב ענקי, נפחו גדול פי 1,300 מזה של כדור הארץ, ולכן למרות שהוא מורכב מגזים, כוח המשיכה שלו חזק מאוד.
כוח המשיכה הזה הוא גם מה שמונע מהגזים להתפזר בחלל. מאחר שכוח המשיכה של חומרים מושך לכיוון מרכז המָסָה שלהם (אם למשל מדובר בכדור של גזים, כמו כוכב צדק, הכל יימשך לכיוון מרכז הכדור), הגזים הסתדרו באופן טבעי בצורת עיגול. איך כל זה קשור לירח? פשוט מאוד: בירח קרה אותו דבר בדיוק. ההבדל הוא שהירח מורכב מחומר מוצק, סלעים, ולא מגז. ברגע שמדובר בכוחות חזקים כל כך, זה בכלל לא משנה אם מדובר בגז או במוצק, הכוחות פועלים באותה דרך, והחומר נמשך לכיוון המרכז ויוצר צורת כדור. לכן הירח, כדור הארץ, השמש ובעצם כל הכוכבים האחרים שאנחנו מכירים הם עגולים.

עירית מכפר סבא שואלת: מדוע יש דווקא 24 שעות ביממה?
היי עירית. האמת שבעבר ניסו לקבוע יממה ארוכה יותר, בת 25 או 26 שעות, הבעיה הייתה שאחרי 24 שעות בדיוק פתאום היום נגמר, ואז היו צריכים להתחיל את הספירה מההתחלה.
סתם, סתם. האמת שהתשובה פשוטה בהרבה. כבר מימי קדם אנשים התרגלו לחלק את הזמנים שלהם ל-12 חלקים. למה? פשוט מאוד: בגלל הירח. כידוע, לכדור הארץ לוקח שנה אחת בדיוק להקיף את השמש. יותר נכון להגיד שהזמן שלוקח לכדור הארץ להקיף את השמש הוא הזמן שנקבע כשנה אחת. בזמן הזה, במקביל, מספיק הירח להקיף את כדור הארץ כ-12 פעמים, וכל הקפה
ריקי שניידר מירושלים שואלת: מי המציא את השעון?
היי ריקי. התשובה לשאלתך לא יכלה להיות פשוטה יותר: את השעון המציאה לא אחרת מהשמש שלנו בכבודה ובעצמה. האמת שזו ממש לא בדיחה. השעון, כמו שהסברנו בשאלה הקודמת, אמור לעזור לנו למדוד את היממה, וזו הרי נקבעת על פי השמש. לכן השעון הראשון בעולם היה ככל הידוע לנו האוֹבֵּלִיסק במצרים. האובליסק לא היה יותר מעמוד גדול בעל קצה מחודד שהטיל צל שנע על הקרקע בהתאם לתנועת השמש.
המצרים הקדמונים שרטטו חצי מעגל על הקרקע שמתחת לשעון, ולפי המקום שאליו הצביע צִלו של האובליסק יכלו לדעת מה השעה. מובן שזה יצר קצת בעיות בימים מעוננים או בלילה, ולכן בערך בשנת 250 לפני הספירה פיתחו היוונים הקדמונים את שעון המים. שעון המים התבסס על זרימת מים בקצב קבוע אל תוך מיכל גדול, ובו מצוף המחובר לסרגל המורה את השעה. ככל שהתמלא המיכל, המצוף עלה והראה את התקדמות השעות. כל מה שנותר היה לעשות הוא להקפיד לרוקן את המיכל בכל יום מחדש ולדאוג שזרימת המים תהיה קבועה.
שאלות מרתקות נוספות של ילדים ותשובות של המומחה שלנו – מדי שבוע ב"מעריב לילדים". לפרטים נוספים: 03-7642122