ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
לפעמים הנחתום מעיד על עיסתו
לכבוד החג ביקשנו משבע מחלבות מרכזיות לבחור את המוצר שהן הכי גאות בו. יש הפתעות
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
רון לוין
7/6/2005 12:07
כמו בדוכן הירקות והפירות, גם בדוכן הגבינות אנחנו יכולים להתגאות: עשרות מוצרי גבינה ותיקים וחדשים מציפים את המרכולים ואת רשתות השיווק הגדולות מדי שבוע. לעתים הישראלים לא ממש יודעים להעריך את מוצרי הגבינה עם רמת שומן מופחתת, בעיקר בגלל שאנחנו לא רואים מה קורה במרכולים ובשווקים בחו"ל. אבל למתבונן מהצד, ישראל נחשבת למעצמה עולמית בכל מה שנוגע למוצרי חלב.

נו, אז מה עושים לקראת שבועות? אחרי שכל המחלבות כבר הוציאו את מעדני החלב, הגבינות והמשקאות שירוצו איתנו בשנה הקרובה, חשבנו שאולי יהיה נכון
לבחור את הגבינה של המדינה. אבל בגלל שזה לא קל, וגם משום שעל טעם ועל ריח אין להתווכח, החלטנו שניתן את הכבוד למחלבות עצמן.

הקריטריון היה ברור: על המחלבות לבחור מוצר אחד בלבד, שאינו חדש, ושמשקף אותן. למרבה הפלא, אף אחת מהמחלבות לא השתפנה. חלק מהן אמנם קיטרו, וניסו לדחוף את כל סל המוצרים שלהן, אבל אנחנו היינו קשוחים: מוצר אחד בלבד.

אז הנה הן, הבחירות של שלוש המחלבות הגדולות, תנובה, שטראוס וטרה, לצד המחלבות הקטנות יותר, מחלבות יטבתה, מחלבות גד, מחלבות השומרון ומחלבות משק יעקבס.
מחלבות גד: מוצרלה בייבי
המחלבה, שהוקמה בשנת 1980, נשענת בכל תהליך ייצור הגבינות על סודות מקצועיים שעוברים שנים מאב לבן. כשמביטים היום בשפע המוצרים הבלעדיים, במכונות המשוכללות ובטכנולוגיה המתקדמת קשה להאמין שהכל התחיל לפני עשרות שנים, במחלבה הקטנה והמשפחתית של משפחת כהן בטורקיה.

כמוצר המתאים ביותר לייצג את חג השבועות בחרה המחלבה ב"מוצרלה בייבי". גבינת המוצרלה מזוהה מאוד עם מחלבות גד, שמובילה את הליין האיטלקי. ה"מוצרלה בייבי" הוא חידוש מרענן, מוצר חדש יחסית שנכנס לשוק רק בשנה האחרונה. ציבור הצרכנים מאוד אוהב אותו משום שהוא נותן מענה לכדור המוצרלה הגדול והבינוני שלא תמיד מתאים לאירוח, והוא עדיין שומר על הטעם הייחודי שמאופיין במליחות עדינה.
סלט פסטה עם כדורי מוצרלה (רואים, משמאל?). צילום: יחסי ציבור
תנובה: קוטג'
גבינת הקוטג' הוצגה בסוף שנות ה-50 בפני ראשי תנובה, שסברו תחילה כי הגבינה מקולקלת. היא הופיעה לראשונה באריזה של 225 גרם (על פי תרגום של מידות אמריקניות). כאשר לפני כעשור העלו את הכמות ל-250 גרם, עלתה צריכת הקוטג', בן לילה, בעשרה אחוזים.

אריזת הקוטג' המקורית היתה עשויה מקרטון, מה שיצר בעיה בשימור הטריות. במהלך השנים הוחלפה האריזה לגביעי פלסטיק, ומאז הגרגירים מלווים אותנו מהקטנות ועד הבגרות.
קוטג' 5% של תנובה
טרה: טוב טעם
טרה בחרה להעמיד השנה במרכז הפעילות לחג שבועות את גבינת "טוב טעם", שהיא בין הגבינות הוותיקות ביותר בישראל. הגבינה היא בעלת 3% שומן, עם מרקם עשיר המותאם הן לאפייה והן לאכילה, משום שהיא מופחתת נוזלים ומלח. הגבינה נולדה בתחילת שנות ה-60, ומקור השם ככל הנראה, בהתייחסות לטעם המיוחד של הגבינה שהיתה אז מאוד פופולרית. בשנים אלה נמכרו גבינות 9% או 12%, והגבינה הזו נתפסה כחדשנית ומיוחדת.

מחלבת טרה נוסדה ב-1942 על ידי כ-40 משפחות רפתנים מנחלת יצחק. הפעילות המשותפת הביאה לגידול ניכר בכמויות החלב, וכתוצאה מכך נוצר צורך לניצול החלב לתוצרת נוספת מעבר לחלב שתייה. אי לכך החלה האגודה לייצר שמנת וגבינות, תוך שימוש בתהליך הפרדת השומן מהחלב ועיבודו. זהו היסוד למחלבת טרה הנוכחית.
כל מיני גבינות של טרה. טוב טעם במרכז
שטראוס: סקי 5%
את המועמדת של מחלבות שטראוס בחרו העובדים. גבינת "סקי" הפכה ברבות השנים למוכרת ביותר והיא מעדן המתאים לאכילה, אפילו ישר מהגביע. והנה טיפ קטן: לפני שאוכלים, אוחזים בכף ומערבבים בעדינות לפחות 10 סיבובים. בתוך שניות נוצר קרם לבן וקטיפתי.

הסיפור של שטראוס החל בחודש מאי 1936 במשק חלב קטן שהקימו ד"ר ריכרד שטראוס, משפטן וכלכלן שהפך לחקלאי, ובת זוגו הצעירה הילדה. בנהריה של שנות ה-30 חלב ריכרד את הפרות מדי בוקר ויצא למכור את החלב הטרי. בשנת 1939 החליטה המשפחה לסגור את הרפת ולהקים במקומה מחלבה. הגבינות יוצרו ביד ונמכרו למסעדות ולחנויות בעיר.

בשנת 2000 הסתיימה הקמת המחלבה החדישה של שטראוס בפארק התעשיות בר-לב בצפון, והיא משתרעת על פני כ-100 דונם וכוללת קווי ייצור ממוכנים ומשוכללים, ועומדת ברמת תקנים של המחלבות המתקדמות בעולם.
מגוון מוצרי סקי
מחלבות יעקבס: גבינת שחר
מחלבות יעקבס מכפר הרא"ה בחרו להציג את גבינת "שחר" שלהם, גבינה רכה בסגנון צרפתי עטופה באפר עץ שחור ומכוסה בפלומה של עובש לבן. הגבינה עשויה מחלב עזים טהור, ותהליך העיבוד הידני מעניק לה טעם פיקנטי שמתחזק עם התיישנותה. זמן הבשלת הגבינה מתפרש על פני שמונה שבועות, כאשר היישון נמשך עד חמישה חודשים.

סיפורו של משק יעקבס החל בשנת 1936, בזמן שיצחק ורות יעקבס הגיעו לכפר הרא"ה שבוואדי חווארית (הוא עמק-חפר). באותם ימים, במשק קטן עם פרות ועזים, החלו השניים לגבן גבינות לצרכי הבית - ואפילו שלמה, הבן, עדיין זוכר את בדי הגאזה שהיו תלויים במטבח ומהם ניגרו מי הגבינה. שלמה הלך בעקבות הוריו והקים רפת גדולה, בה נחלבות הפרות שלוש פעמים ביום ואוכלות מזון הגדל בשדה ללא ריסוסים ותוספים. ולזה, כמובן, יש השפעה ישירה על טיב החלב והגבינות.
פלטת גבינות של משק יעקבס ב-NG. צילום: יחסי ציבור
מחלבות יטבתה: שוקו יטבתה
השוקו המוכר לכולנו נבחר מטעם מחלבת יטבתה לייצג אותה. המחלבה החלה לייצר את השוקו בשנת 1966, כאשר השוקו הראשון שווק בשקית מרובעת. לאחר מכן השוקו עבר לשקית מלבנית (250 מ"ל), ומשנת 1998 השוקו משווק בשקית עם השפיץ (225 מ"ל) שעונה על הרגלי הצריכה של הילדים הרגילים לשתות משקאות עם קשית. בנוסף, השוקו משווק גם בקרטוניות ובבקבוקים.

מחלבת יטבתה נוסדה בשנת 1962, וסיפקה בתחילת דרכה את צורכי השוק באילת וסל המוצרים שלה כלל חלב, אשל, לבן ושמנת בלבד. ועדיין, בזיכרון של כולנו, יטבתה היא התחנה שבה עוצרים בדרך לאילת, לשתייה, התרעננות, וטעימה מ"המחלבה הקטנה".
שוקו יטבתה וחבר. צילום: מתוך הקמפיין
מחלבת השומרון: יוגורט של פעם
תחילתו בתל-אביב של שנות ה-50 וה-60, בשנים שבהן בתי עסק קטנים מכרו בורקסים בייצור עצמי בליווי יוגורט שטעמו ומרקמו היו ייחודיים ביותר. מוצאו של יוגורט זה מהבלקן ומכאן המתכון שהועבר למחלבות השומרון.

המחלבה עצמה הוקמה בשנת 1953, והחלה לייצר גבינה בולגרית וגבינת קשקבל צאן בלבד. במרוצת השנים גדלה והפכה למחלבה עשירה במוצרים עם מערך הפצה ארצית. כיום מנהל דור שני את "גבינות השומרון" והמחלבה מייצרת כ-30 סוגי גבינה. "יוגורט של פעם" נמכר בסניפי הסופרים הגדולים בגביע המכיל 225 גרם ובגביע של 400 גרם.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...