ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
לשתות ולהשאר בחיים
מהן הסכנות שטמונות בהרעלת אלכוהול, ממה צריך להיזהר ואיך מטפלים באדם שיכור
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
דן אבן
7/6/2005 10:05
כמה אלכוהול מותר לשתות וכמה זה כבר יותר מדי? מותו של החייל בסוף השבוע כתוצאה מהרעלת אלכוהול מעלה חששות אצל חובבי השתייה שבינינו. כוחו
ההרסני של האלכוהול מוכר היטב, ובעיקר סכנת ההתמכרות לטיפה המרה, אבל כעת מתברר כי שתיית כמויות מוגזמות של אלכוהול עלולה להרוג.
מי צריך להיזהר וממה
משקאות אלכוהוליים אינם מסוכנים במידה שווה. בבירה יש כחמישה אחוזי אלכוהול, ביינות 12-10 אחוז, ובמשקאות חריפים מסוג קוניאק, וודקה, וויסקי וערק בין 40 ל-50 אחוז. כמות האלכוהול שגורמת לסכנת מוות אצל אדם צעיר ובריא, ששוקל 70 קילו בממוצע ואינו רגיל לשתייה מרובה, היא כ-600 מ"ל של וודקה או משקה חריף אחר, כלומר פחות מבקבוק שלם (כ-750 מ"ל). כשמדובר ביין, שתייה של 2 עד 2.5 ליטר ברציפות עלולה לסכן חיים.

"אנשים ששותים אלכוהול בקביעות מפתחים סבילות למשקאות אלה, והתגובות מופיעות אצלם בכמויות גבוהות יותר בגלל סבילות הקולטנים במערכת העצבים, ויכולת פעולה משופרת יותר של מערכת האנזימים, שאחראים על פירוק האלכוהול בכבד", מסביר פרופ' יונה אמיתי, מנהל המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות וטוקסיקולוג מומחה, בעבר יו"ר איגוד הטוקסיקולוגיה.

הרופאים הגדירו קבוצות סיכון להתפתחות הרעלת האלכוהול. "הסיכון גבוה בעיקר אצל ילדים ואנשים עם משקל גוף נמוך", מציין אמיתי. כמו-כן השפעת האלכוהול קשה יותר אצל נשים לעומת גברים. "רירית הקיבה מכילה אנזים שמפרק חלק מהאלכוהול לאחר השתייה, ופעילותו נמוכה יותר אצל נשים. לכן אם גבר ואשה ישתו את אותה כמות אלכוהול, האישה תושפע יותר, ויותר מהר", מסביר אמיתי.

לאחר האכילה השפעת משקאות אלכוהוליים מסוכנת פחות, ולכן מומלץ לשתות "על בטן מלאה". אבל כשמדובר בנשנושים שמציעים בארים ומקומות בילוי, זלילה לצד האלכוהול עשויה דווקא להגדיל את הסיכון. "בעלי הברים מציעים לעיתים זיתים, בוטנים ופיצוחים שמכילים שומן, ודווקא מאטים את ספיגת האלכוהול. ולכן תחושת ההשפעה של האלכוהול מתעכבת, וכך שותים כמות גדולה יותר", אומר אמיתי.

מסוכן במיוחד הוא השילוב שבין אלכוהול וסמים, וכך גם שילוב אלכוהול וכדורים, ובייחוד משככי כאבים מקבוצת "בנזודיאפינים", בהם "ואליום", " לוריבל" ו"קסנקס".

אגב , בניגוד לדעה הרווחת, אם תערבבו יין ובירה, או שני קוקטיילים אקזוטיים, השפעת האלכוהול לא תפחת או תגדל. "עירוב של סוגי משקאות שונים אינה שונה בהרבה משתיית סוג אחד, אך תחושת הגיוון מבחינת הטעם עלולה להוביל לשתיית כמות גבוהה יותר של אלכוהול מבלי לשים לב", מסביר אמיתי.

עוד מיתוס מופרך הוא ששתיית אלכוהול בשילוב עם כוס מים מקלה על ריכוז האלכוהול בדם. "המים אינם גורמים לדילול משמעותי של ריכוז האלכוהול. אכילת ארוחה עשירה בחלבונים ושומנים לפני השתייה היא המומלצת ביותר", טוען אמיתי.
גם נשים הרות נמצאות בסיכון גבוה להרעלת אלכוהול. "שתיית אלכוהול בהיריון יכולה לגרום לפגיעה בעובר ולסכנת הפלה, או ל'תסמונת האלכוהול העוברית' שעלולה להוביל לפגות, פגיעה מוחית ושינויים במבנה הפנים של התינוק", מפרט אמיתי.
שתיית מים תוך כדי לא באמת עוזרת. צילום: רויטרס
מתי צריך להתחיל לדאוג
הרעלת אלכוהול שמובילה למוות מוכרת היטב גם בספרות הרפואית. במחקר מפינלנד שפורסם בפברואר בכתב העת הבינלאומי לאפידמיולוגיה, נבדקו הרעלות אלכוהול אצל בני 15 עד 69 משנת 1989 עד 2001. נמצא כי הסיכון למות מהרעלת אלכוהול היה גבוה בעיקר בלילות הקיץ החמים - פי 2.8 אצל גברים ופי 2.2 אצל נשים לעומת ימי החורף.

אז איך מזהים אדם שנפגע מהרעלת אלכוהול? לפי החוק, שיכור הוא כל אדם שנמצא בדמו ריכוז אלכוהול של 50 מ"ג ומעלה ל-100 מ"ל דם. אך בהיעדר אמצעי מדידה משוכללים, הרעלת אלכוהול ניתנת לזיהוי בעיקר באמצעות הריח החריף שמדיף הנפגע, ולרוב גם סימני שיכרות, שכוללים מצב של ערפול הכרה, עור פנים מאדים, פגיעה ביכולת שיווי המשקל - כשהנפגע נוטה להתנדנד קלות, וכן הקאות.

ומה ניתן לעשות כדי לעזור לו?
"אצל אנשים תחת השפעה כבדה של אלכוהול חשוב מאוד למנוע השתנקות (חנק) בזמן הקאה", אומר אמיתי. "לכן, יש להשכיב את השיכור בתנוחה צדדית שלא תסכן אותו בזמן שאיפה, כדי שלא יחנק". שפיכת מים על שיכור לא תעזור ברוב המקרים, מכיוון שהאלכוהול כבר גרם לפגיעה במערכת העצבים ובמוח. כמו כן, שיכור יתקשה לשתות מים, אלא אם יקבלם באמצעות עירוי לווריד.

"כשהנפגע רדום ולא ניתן להעירו, יש כמובן לדאוג באופן מיידי להשגחה ולטיפול רפואי", מבהיר אמיתי. הפסקת נשימה מחייבת החייאה מיידית, ובהמשך יש צורך לפנות את הנפגע כדי לתת לו עירוי נוזלים במתקן רפואי, לבצע בו שטיפת קיבה כדי להקטין את הסיכון ארוך הטווח, ולטפל בו תחת מעקב רפואי לאורך זמן.
לילות הקיץ החמים מועדים לפורענות. צילום ארכיון: רובי קסטרו
המצב בישראל
ישראל נחשבת למדינה עם צריכת אלכוהול מתונה באופן יחסי, אך הדור הצעיר שותה יותר. צריכת אלכוהול רצופה, שתורמת להתפתחות הרעלת אלכוהול, כלל אינה מטרידה את בני הנוער. משנת 1994 ועד 2002 הוכפל מספר הצעירים שדיווחו על שתייה רצופה של חמש מנות אלכוהול לאורך כמה שעות לפחות פעם אחת בחודש, כך עולה ממחקר שבוצע בבר-אילן בראשות ד"ר יוסי הראל ובשיתוף משרד הבריאות. בשנת 2002 עמד מספרם על 12.2 אחוז מבני הנוער היהודים, בנים (16.8 אחוז) פי שניים מבנות (8.2 אחוז).

באופן רשמי אולי אסור למכור בארץ אלכוהול לילדים, אך כבר בכיתות ו' דיווחו 8.5 אחוז על שתיית אלכוהול. בכיתה ח' עלה שיעורם ל-11.7 אחוז ובכיתה י' נרשמה עלייה נוספת, עד ל-17.4 אחוז. בבדיקת הרגלי שתיית האלכוהול של בני הנוער בשנת 2002, נמצא כי 35 אחוז שותים יין למטרות דת, 8 אחוזים שותים בירה לפחות פעם בשבוע, 5.5 אחוז שותים יין שלא למטרות דת לפחות פעם בשבוע, 2.6 אחוז שותים משקאות חריפים - וויסקי, קוניאק, ערק או וודקה בקביעות, ו-2.3 אחוז שותים סיידר אלכוהולי לפחות פעם בשבוע. הנוער היהודי שותה אלכוהול בשיעורים גבוהים יותר מהנוער הערבי.

כשנשאלו האם אי פעם השתכרו, 10 אחוזים טענו כי השתכרו פעם אחת, 6 אחוזים השתכרו פעמיים או שלוש, אחוז השתכר בין ארבע לעשר פעמים ושני אחוזים מהתלמידים השתכרו יותר מ-10 פעמים בעבר. בכיתות י' מדאיגים הממצאים במיוחד אצל הבנות: שליש מהבנות במגזר היהודי מדווחות שהשתכרו לפחות פעם בעבר, לעומת 4.5 אחוזים בלבד בקרב בנות כיתה י' במגזר הערבי. גם אצל הבנים היהודים נרשמו שיעורי השתכרות גבוהים: רבע מהבנים בכיתות ט' סיפרו כי השתכרו בעבר ושליש מהבנים בכיתות י'.

"שיעור שתיית האלכוהול נמצא במגמת עלייה מדאיגה במיוחד, שעלולה להמשיך ולהחמיר אם לא תטופל ביעילות בעתיד הקרוב", מתריעים החוקרים.

באוכלוסייה הבוגרת בארץ (בני 18 עד 64), אגב, נרשמת צריכת אלכוהול מתונה יחסית לעולם - 21 אחוז מדווחים על שתיית אלכוהול לפחות פעם בשבוע, גברים (32 אחוז) כמעט פי שלושה מנשים (12 אחוז), והיהודים (26 אחוז) פי 3.5 מערבים (8 אחוזים), לפי סקר התזונה הלאומי של משרד הבריאות משנת 2000. שליש מהישראלים מדווחים כי הם שותים אלכוהול לפחות פעם בחודש.
צריכה מתונה יחסית לעולם. מעיין הבירה בפעולה. צילום: אלכס רוזקובסקי
לא רק סכנת הרעלה
"שתיית אלכוהול בכמות גבוהה מסוכנת לבריאות בטווח המיידי ובטווח הארוך", מזהיר אמיתי. "הסכנות העיקריות כוללות השפעה על מערכת העצבים המרכזית, מחלות כבד, פגיעה בלב וכמובן סכנת התמכרות", מונה אמיתי. "האלכוהול משחרר עכבות וגורם למצב רוח טוב, אך כבר בכמויות קטנות משפיע על יכולות השיפוט ושיקול הדעת, השפעה שעלולה להפריע בכישורי הנהיגה. השפעות נוספות חלות על שיווי המשקל, וכן מוכרות הקאות ותחושות בלבול. בכמויות גבוהות יותר, שתיית אלכוהול עשויה להוביל לאלימות מילולית ופיזית ולהתפרצות קטטות בין שיכורים, וכן לתאונות, נפילות, חבלות ואפילו טביעות".

מחקר שנערך במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בר-אילן ופורסם בקיץ 2004, מצא כי אצל תלמידי כיתות ו' עד י', עישון, שתיית משקאות אלכוהוליים רבים ודיווח על שכרות לפחות פעם אחת בעבר, היו גורמי סיכון עיקריים לבעיות אלימות אצל בני הנוער.

"ברמה הפיזית קיים סיכון לפתח מחלת כבד ואפילו דימומים מסכני חיים במערכת העיכול. עלולים להתפתח חוסרים תזונתיים, כמו מחסור בתיאמין (ויטמין B1), ויכולה להתפתח גם הפרעה קשה ובלתי הפיכה במוח ופגיעה בדרכי הנשימה, עד כדי סכנת מוות".

חומר רעיל במיוחד הוא המתנול, השונה מהאלכוהול המקובל במשקאות. "זהו אלכוהול רעיל שמיוצר לרוב בתנאים מאולתרים, וקיים גם כחומר מעבדתי", מסביר אמיתי. "כמויות קטנות של מתנול עשויות להסתנן למשקאות אלכוהוליים בחנויות קטנות או בהכנה ביתית". לעיתים קרובות מפונים לחדרי המיון מקרים של הרעלת מתנול. "מוכרים מספר מקרים של עובדים זרים, שידם אינה משגת לקניית אלכוהול, והם זיקקו מתנול בבית", מספר אמיתי. הרעלת מתנול עלולה להוביל להתכווצויות, איבוד הכרה, עיוורון וסכנת מוות גם בשתיית כמויות קטנות בהרבה מאשר אלכוהול רגיל.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...