 |
אחד מסמליו של הקיץ הם פירותיו הטעימים והמגוונים. בדרך כלל גם מי שלא מרבה באכילת פירות, יאכל יותר בקיץ. ברור שהכוכב של פירות הקיץ הוא האבטיח, כאשר המעקב אחרי
מחירו לקילוגרם, שיורד ככל שהעונה מתקדמת, מזכיר את המעקב אחרי מניות בבורסה. האבטיח נהנה גם מתדמית של תרומה קלורית קטנה, בהשוואה לפירות העונה האחרים.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
הנבדקים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
אבטיח (ערכים ל-100 גרם): אנרגיה, 31 קלוריות; חלבון, 0.5 גרם; שומן, 0.4 גרם; פחמימות, 6.8 גרם; סיבים תזונתיים, 0.5 גרם; ויטמין סי, 10 מ"ג; אשלגן, 100 מ"ג.
מלון (ערכים ל-100 גרם): אנרגיה, 35 קלוריות; חלבון, 0.9 גרם; שומן, 0.3 גרם; פחמימות, 8 גרם; סיבים תזונתיים, 0.5 גרם; ויטמין סי, 42 מ"ג; אשלגן, 300 מ"ג.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
המרכיבים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
האבטיח והמלון הם שני פירות ממשפחת המלפפונים, ושניהם מכילים אחוזים גבוהים של מים. צבעו האדום של האבטיח הוא בגלל הפיגמנט ליקופן, בדומה לעגבנייה, לתותים ולפירות אדומים אחרים. הליקופן הוא נוגד חמצון, כלומר, מגן על תאים בגוף מפני רדיקלים חופשיים, שנוצרים בצורה טבעית בגוף או שמגיעים לגוף מהסביבה (כמו, למשל, בתהליכים של זיהום אוויר). הרדיקלים החופשיים גורמים לנזקים מצטברים לתאים, מעלים את הסכנה למחלות לב וסרטן ומאיצים את הזדקנות התאים. גם ויטמין C הוא נוגד חמצון בעל השפעה דומה.
מקורו של הצבע הכתום-צהוב של המלון הוא בפיגמנטים בטא קרוטן ולוטאין - גם הם נוגדי חמצון עם השפעות דומות לאלה שהוזכרו, וחיוניים לבריאות העיניים. המלון עשיר במינרל אשלגן, החיוני לתפקוד תקין של תאי העצב והשרירים, חשוב בשמירה על מאזן נוזלים בגוף ומשתתף בתהליכים שונים, כמו עיכול.
יש לשים לב לתכולת הסוכר שבפירות. חולי סוכרת צריכים להקפיד על מנת פירות אחת בכל פעם ועל הכמות היומית המותרת. אי-אפשר להתעלם מהתרומה הקלורית של האבטיח והמלון. מנת פרי של אבטיח או מלון שווה לכוס קוביות, או במילים אחרות - פלח קטן.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
השורה התחתונה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
אין העדפה ברורה לאחד משני הפירות. מומלץ לאכול משניהם, שכן הגיוון הוא מאבני היסוד של תזונה נכונה, וכך הסיכוי להגיע לקשת רחבה של מרכיבים תזונתיים שונים - ויטמינים, מינרלים, חלבונים ועוד - הרבה יותר גדול.
לתשומת לב שומרי הגזרה, יחסית לפירות אחרים האבטיח והמלון מכילים פחות קלוריות ל-100 גרם פרי. ההבדל הוא בכמות הנאכלת. תפוח, אגס, תפוז ופירות דומים - אנו נוהגים לאכול מהם 200-100 גרם, אבל באכילת מלון ואבטיח בקלות אפשר להגיע לחצי קילו ואף ויותר.
"הרבה דיאטה - זו לא דיאטה", נהוג לומר. כלומר, אכילה של מזונות דלים בקלוריות בכמויות גדולות מנטרלת את היתרון הקלורי. מנה ענקית של אבטיח, המוגשת במסעדות, בתוספת גבינה בולגרית (לרוב מכילה כמעט 30 אחוז שומן), אינה קינוח דל בקלוריות למעוניינים לרדת במשקל.
נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה. |  |  |  |  | |
|