ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
אתה יודע גם להכין קפה?
תמורת 2,500 שקל ילווה אתכם השף אסף לשר לשוק, ואז יבוא לבשל איתכם במטבח הפרטי
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
רון לוין
26/4/2005 14:02
זה החלום הכי רטוב של כל עקרת בית מתחילה או גבר שרוצה להרשים בחורה. שף מקצועי שמגיע אליכם הביתה, אל המטבח הפרטי, ומלמד באופן אישי ולאורך כמה מפגשים איך להסתדר במטבח ואיך להכין ארוחות מפוארות - מקניית החומרים עד לסידור הדובדבן על הקצפת.

אמנם שפים מנוסים ומוכרים רבים פותחים סדנאות בישול שכוללות הצגת תכלית במטבחם המאובזר, ואלה שמגיעים אליהן אולי תופסים פה ושם את הפטנט לאותה מנה, אבל כשהם חוזרים לביתם, התמונה משתנה. זה מתחיל בסירים הכבדים של השפים שבדרך כלל לא מצויים במטבחו של אדם מהשורה, וזה נגמר בחום התנור הביתי ששונה מהתנור התעשייתי של השף. אז הנה הפתרון הגאוני אך הפשוט: קוראים לו אסף לשר והוא שף מקצועי,
שלמד ארבע שנים בבית-הספר לבישול "תדמור", עבד בבית-מלון ויודע את המלאכה מהתחלה ועד הסוף.

לשר הוא לא סתם בשלן. הוא גדל על זה בבית, ובכל שיחה איתו אפשר להתרשם מהחום שהוא מפיק כשהוא מדבר על בישול. הוא בן למשפחה ששורשיה טמונים עמוק-עמוק באדמת ישראל. החל מהעיר טבריה של שנות ה-30, שם בישלה הסבתא של סבתו לבריטים שבאו לאכול במסעדת "חרמון" הביתית, דרך אם סבתו שידעה להכין אוכל גם בימי הצנע הקשים, ועד סבתו ואמו שהיו בעלות מסעדות בתל-אביב. דור בא ודור הולך, ולשר הצעיר החליט שלא די לו בבישול והביא את לימוד הבישול היישר אל המטבח של כל גבר או אשה. "עדיף שיהיו זוגות, זה גם תורם לחוויה המשפחתית", אומר לשר בחיוך.

תסביר לי בדיוק מה יש בסדנה הזו ומאיפה היא נולדה.
"אני קורא לה סדנה לבישול ביתי מתקדם תחת הכותרת 'מבשלים דרך חיים', כי לא מדובר בלימוד מתכון מסוים, אלא בבישול שהוא דרך חיים ואיתו מתקדמים הלאה. אני לקחתי את הבישול הביתי וניסיתי להפוך אותו למשהו מתוחכם יותר עם ראייה רחבה יותר".

"הסדנה מיועדת לכל אדם שרוצה או אוהב להיות במטבח, ומרגיש שהוא עובד קשה מדי ולא מצליח לו מי יודע מה. אותו אדם לא יודע מה לעשות במטבח ואיך להגיע למצב שבו הוא יכול ליהנות מהכנת אוכל, ואז אני נכנס לפעולה. אני מגיע לבית הלקוחות ומלמד אותם לבשל, מהבסיס עד לרמה שהם מעונינים. לא מדובר בבישול מקצועי כדי שבסופו של דבר הלקוח יפתח מסעדת גורמה, למרות שגם את זה אני יכול לעשות. מדובר בלימוד בסיסי ומתקדם. בהתחלה אני ממש מראיין את הלקוחות. חשוב לי לדעת באיזו רמת בישול הם נמצאים ומה הם אוהבים לאכול. אני בוחן איך נראים החיים שלהם מהזווית הקולינרית, ועד כמה יש להם זמן ורצון לבשל. לאחר מכן אני עושה ביקור יסודי במטבח ורואה איזה כלי עבודה יש להם".
לשר מלהטט בשוק. צילום: יהונתן שאול
איך לשדרג שאריות
רשימת כלי העבודה החשובים והמרכזיים, לפי לשר, יכולה להפתיע. מדובר בפומפייה, כותש שום, קרש עבודה וסכין בסיסית. המטרה, לדבריו, היא לבחון מה יש ומה חייבים במטבח ועדיין אין, בלי להוציא הרבה כסף. "אחרי הבחינה הזו אנחנו יוצאים החוצה לערוך קניות", הוא מסביר. "זה מתחיל בקניות בסיסיות של כלי עבודה במטבח, שזה כולל סיר אחד לפחות או מחבת למי שאין. אני גם בוחן את רמת מצרכי היסוד בבית. שיהיו קמח, ביצים, סוגי שמנים לבישול ואפייה ותבלינים, למרות שעקרונית אני מלמד שניתן לבשל מצוין רק עם מלח ופלפל".

"השלב הבא זה יציאה לשוק. נורא חשוב לדעת מה נכון לקנות ומה לא. מה הטעם לקנות עגבניות אם הן הכי יקרות בשוק? אולי עדיף לבשל עם פלפלים שהם יותר זולים היום? קודם כל אנחנו עושים סקירת מחירים ואז מחליטים ביחד מה רוצים לקנות וכמה זה חסכוני. ראיתי כבר גברים שקנו ארבעה קילו עגבניות הביתה, כי האשה אמרה להם שחסרות עגבניות. היא התכוונה לכך שחסרות לה שתי עגבניות לסלט, והם לא ידעו וקנו הרבה. התפקיד שלי הוא ללמד מה וכמה נכון לקנות, וזה מאוד אישי מבית לבית. הקנייה הנכונה חשובה מאוד".

כל זה ועדיין לא הגענו לבישול עצמו?
"מסתבר שכן. מסביב למטבח יש מעטפת מיוחדת של כל מה שגורם לנו בסופו של דבר להכין ארוחה טובה ולא יקרה. אם אני לא אלמד את הלקוחות איך קונים ירקות שאינם פגומים, ואם אני לא אלמד אותם איך ואיפה מאחסנים כל דבר בבית, מהר מאוד הם יתייאשו. התפקיד שלי זה להביא אותם הכי מסודרים לבישול עצמו, ואז הם גם נהנים, גם חוסכים וגם מרוצים. כשאני מלמד על האריזה הנכונה והשימוש הנכון במקפיא, לפני או אחרי בישול, אני מבין שזה לא פחות חשוב מכמות השמן בבישול דג".

מה עושים אחרי הקניות?
"אחרי הקניות אני יושב עם הלקוחות על תפריט שבועי. כשיש ילדים קטנים התפריט שונה מתפריט של זוג ללא ילדים או של גבר רווק. אני גם מלמד לחסוך. תמיד יש שאריות וניתן להפוך אותם למאכל נהדר יום למחרת, אם יודעים איך לשמר את האוכל ואם יודעים כיצד לשדרג שאריות. הרעיון לבשל כל יום אולי נכון למי שיש זמן ונמצא כל היום בבית, אבל כשמדובר באנשים עובדים שעדיין רוצים לגוון וגם לחסוך, זו בהחלט תשובה מצויינת".

"בנוסף, אני מלמד גם איך לחמם את האוכל. אני נתקל המון פעמים בשאלה הנצחית האם לבשל במיקרו או בתנור. מיקרו זה לא אויב ואפשר לבשל איתו אם רוצים. אז לכל אלה שעושים פרצופים כשהם שומעים מיקרו: הגיע הזמן שתדעו שזה יכול להיות מכשיר מאוד ידידותי".

אני רואה ששאלת החיסכון עולה אצלך לא פעם.
"בהחלט. הרעיון הוא לא לפוצץ כסף. אם בן אדם רוצה ללמוד לבשל, אני מניח שהוא גם לא רוצה לבזבז כסף, כי קרוב לוודאי שאם היה לו המון כסף, הוא היה שוכר שירותי בישול או הולך כל יום למסעדה אחרת. אני מאמין שחיבור של חיסכון נכון, כלומר קניית חומרים איכותיים בלי לבזבז כסף, הוא הפתרון המושלם".
סכין שף. לא צריך יותר מזה. צילום: ארז בן ארי
לאוכל זמן משלו
הגענו סוף-סוף לבישול עצמו?
"הגענו. למרות שיש עוד כמה נקודות בדרך, אבל הנה, אנחנו כבר במטבח עם הסכין שקנינו וקרש העבודה הנכון ואנחנו כבר בתוך ההכנות והעשייה בעיצומה. הפגישות נמשכות לפחות שעתיים או יותר, כי לאוכל יש זמן משלו ואני לא ממהר. הרבה פעמים הסירים רק מתבשלים, אני לומד את חום הגז והתנור וזה לוקח זמן, ולכן חלק נכבד מאוד מהסדנה נוגע לזמן שהאוכל מתבשל בו, ואפשר לנצל את הזמן ללימוד משהו נוסף".

כמו מה?
"כבר דיברתי על אחסון נכון של כל תבשיל ומה נכון ומה לא נכון להקפיא. איזה סוגי מזון ניתן לשים במקרר הביתי ואיפה. אני גם מסביר על זמנים בבישול או אפייה. קח לדוגמה בצק שמרים לאפיית לחם. ככל שעובר יותר זמן כל הטעמים נפתחים, והלחם יוצא משודרג בכמה רמות. אותו עיקרון עובד גם במרק. מעט מאוד אנשים יודעים שמרק שמבשלים היום, טעים יותר מחר. זו גם הסיבה שלא שמים הרבה מלח במרק עצמו, כי הטעם מתגבר למחרת".

"השלב האחרון הוא הכנת תפריט גורמה לאירוח. אנחנו בונים אותו ביחד ומתחילים לבשל. בסוף הלקוחות מכינים ארוחה שמזכה אותם בהמון מחמאות ובצדק, כי מגיע להם".

מי מגיעים אליך?
"רווקים ורווקות. כאלה שלפני חתונה וכאלה שקיבלו מתנה. אני מעביר סדנאות גם להורים וילדים שמבקשים לעשות את זה ביחד, ובשמחה גדולה יותר, כי המטבח הוא לב הבית והחיבור הזה נכון. בזמן שההורים מבשלים, הילדים יכולים לעשות את ההכנות, לחתוך, לקלוף ולהיות חלק מהעשייה".

ומה המחיר?
"מדובר בשישה עד שמונה מפגשים לאדם (במשך שעתיים פלוס), והמחיר הוא 2,500 שקל. יש הנחה לזוג: 4,000 שקל . על ילדים אני לא לוקח כסף". את אסף ניתן להשיג בטלפון: 050-8386757.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...