 |
 |
|
|
יינות תבור הם הכי תבנית נוף מולדתם שיכול להיות. הלבן יבש ומרענן, האדומים קלים ונעימים |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
מני פאר 18/1/2005 10:02 |
|
|
|
|
 |
ביקב תבור קידשו את ערך הטרואר. יינות סדרת האדמה של היקב ממותגות לא רק לפי זני הענבים, אלא גם לפי סוג האדמה שבה גדלו: גיר, בזלת, חרסית וטרה רוסה. ערב הטעימות של יינות היקב דמה למסע רגלי בשדות העמק. ההבדל בין השרדונה של הגיר לזה של הבזלת היה מדהים. אני משאיר לכם את ההחלטה האישית מי טעים יותר. יינות סדרת האדמה על כל זניה וחלקותיה נמכרים במחיר אחיד של 59 שקל. מחיר משתלם וטעים שמוכיח שהיין הוא תבנית נוף מולדתו. בשפה העברית מונצח הוויכוח ההיסטורי מי אחראי לטיב היין, האדמה שגידלה אותו או האדם שעשה אותו. הצמד אדם ואדמה הם האבא והאמא של היין, שנשאל כל הזמן למי הוא דומה. לפני כשלוש שנים טיפסתי על סולם למכל התסיסה של הלבן הראשון שנעשה ביקב תבור. זה היה שרדונה שונה מכל מה שהכרתי בארץ עד אז. הוא היה ירוק ורענן, ולא רך וחמאתי. לבושתי שאלתי אז את אנשי היקב אם הם בטוחים שלא בצרו סוביניון בלאן בטעות. בצירוף מקרים מעניין התקשר אלי חבר חובב יין באותו היום וביקש כמה עצות לקראת נסיעתו הראשונה לעמק הלואר. סיפרתי לו שחזרתי מטעימה ראשונה של יקב חדש בעמק יזרעאל שהיינות שלו יוצרים אופי חדש של יינות מקומיים. כמו בעמק הלואר, הלבן שלו יבש ומרענן והאדומים קלים ונעימים. יעצתי לו לישון בעיירה סנסר שמפיקה
מהכרמים שלמרגלות הגבעה שנושאת את שמה לבנים ואדומים מאוזנים ונעימים. גם אנחנו, כמו תיירים, סיפרתי לו, סרנו אז למלון שנפתח באותה שנה מול הר התבור, ועל דג מהכנרת וגבינות מהעמק שתינו שרדונה ומרלו מהבציר הראשון של יקב תבור. כעבור יומיים הוא התקשר אלי בהתרגשות מחדר המלון בעיירה סנסר. "תשמע, יש לי הרגשה מוזרה. אכלתי דג מהלואר וגבינות מהעמק ושתיתי לבן ואדום מכרם מקומי כמו שהמלצת, ואז עליתי לחדר, פתחתי חלון ואני רואה את התבור. יש לי הרגשה שכל העמק שיכור". גבעת הסנסר עגולה מכל חלון בעמק הלואר, כמו התבור בעמק יזרעאל. הרבה יינות טובים גדלו בצל הרים מפורסמים. יינות פרובאנס עשו זאת למרגלות מונט סנט ויקטואר שהצייר סזאן צרב בתודעתנו. יינות השרדונה הגדולים ביותר גדלו במורדות גבעת מורשה שבלב בורגונדי. הברולו והברברסקו הנהדרים נקראים יינות פיאמונטה. באיטלקית זה פשוט "לרגלי ההר". בבציר הרביעי יכולים ביקב תבור לקבוע בתענוג שהם כבשו את ההר. החברה שמייבאת את קוקה קולה לישראל פרשה את כנפיה על היקב. כמו כל ענק כלכלי רצתה החברה המרכזית חלק ונחלה גם בשוק האלכוהול המקומי. לצד ייבוא משקאות עתירי אלכוהול ממזקקות יוקרה בעולם הם חיפשו יקב מקומי שיתאים לשאיפות של מי שמתיימר להעניק לנו את טעם החיים.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
תבור אדמה שרדונה בזלת
|
|
 |
 |
 |
 |
|
שרדונה עמוס טעמים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
ב-1999 החליטו ארבעה כורמים בכפר-תבור שהם לא מוכרים יותר את ענביהם הטובים ליקבים אחרים ושהם עושים את היין לעצמם. ב-2004 הבציר שלהם מונה כבר 160 אלף בקבוקים, שרבע מהם מיועד לייצוא. ראיתי אותם בלונדון על המדף. להצלחת האנשים של האדמה שותף האדם שעל היקב. היינן אריה נשר מצליח באדיקות מקצועית להפיק יינות טובים בעלי אופי מקומי. בעשור הקודם הוא הפתיע את כולנו ביינות המרלו הנהדרים שהכין ביקב קיסריה. אז הוא הצליח לבסס בפינו את הכבוד שיש לתת למרלו הישראלי, זן שמייצר אצלנו במפתיע יינות הרבה יותר כבדים ועמוסים מהמצופה ממנו על פי המסורת. השרדונה 21 שלו מסדרת מסחה הוא הצלחה נוספת. אנשי היקב הצליחו לשכנע את כורמי מסחה לא לעקור כרם זקן שנשתל באדמות הכפר הערבי שננטש ליד המושבה שהפכה לכפר-תבור. גפניו זקנו ויבוליו קטנו. אורן המנהל ואריה היינן חשבו שכדאי לנסות. היה כדאי. מסחה 21 הוא שרדונה עמוס טעמים. הוא רענן וישראלי. לעומת השקדים הקלויים בחמאה שנרמזים ביינות השרדונה הגדולים של אירופה, יש לנו כאן עניין עם שרדונה צברי מעמק יזרעאל עם ניחוח תפוחי ירוק ומרענן. מעלות הגוף שלו וניחוח העץ שבו מרומזים בעדינות מנומסת. השם ניתן לו מגיל הכרם. במקום שבו הגזע של הגפן עבה יותר מקוטר הבקבוק של היין יש תקווה ליינות גדולים. 85 שקל עולה השרדונה הוותיק הזה. ליין הדגל האדום של היקב מסדרת מסחה נקבע ביקב תבור מחיר של 116 שקל. בקיץ יופץ בציר 2002 שלו, ואני ממליץ לכם להירשם בתור לשתייתו. בלנד קלאסי של קברנה סוביניון עם הרבה מרלו טוב. אריה נשר התאפק הפעם, והתוצאה היא יין אדום חזק כמו אריה וקל כמו נשר. יינות תבור מוכיחים לנו שאנחנו מתקרבים במהירות למצב שבו ניאלץ לחלק את הארץ באופן רשמי לטעמי היינות לפי מחוזותיה. תבור יהיה, כנראה, האפלסיון קונטרולה של עמק יזרעאל. ביקורים ביקב יש לתאם בטלפון: 04-6760444.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |  | תבור אדמה מרלו גיר | |
|
|
|
|
|
|
|
|