ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
מבשל עם נזירים
תמורת 3,000 ליש"ט תוכלו לצאת למסע קולינרי מיוחד לתאילנד, כולל סיור בשדות אורז ובישול דגים ואיילים
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
שגיא כהן
28/11/2004 12:21
יש שתי גרסאות קיצוניות לאוכל תאילנדי במערב. האחת היא גרסת רחוב אבן-גבירול בתל-אביב: אטריות מוקפצות בבאגט עם ירקות וסלט חופשי. השנייה היא הגרסה של דיוויד תומפסון. תומפסון, אוסטרלי במוצאו, הוא המשמר הגדול של מתכוני המטבח התאילנדי הקיסרי.
 
הכל התחיל במקרה. תומפסון, כמו הרבה אוסטרלים, הגיע לבנגקוק והתאהב בעיר. הוא חזר מהחופשה, התפטר ממשרתו באחת ממסעדות סידני והשתקע בבנגקוק, שבה הוא פגש, לגמרי במקרה, את סומבאט ג'אפטשרה.
 
ג'אפטשרה באה ממשפחה שבדורות האחרונים כמעט כל בניה ובנותיה עבדו במטבח
של הארמון הקיסרי, היסטוריה משפחתית שהפכה אותה ללקסיקון מהלך למטבח של מלך סיאם. המפגש הזה שינה את חייו של תומפסון. אחרי שסיים להשתלם בתאילנד הוא פתח את דרלי סטריט תאי, מסעדה תאית מצליחה בסידני. אבל מאחר שחש שעדיין יש לו מה ללמוד, הוא חזר לתאילנד כדי להמשיך להשתלם.
 
תומפסון רצה להישאר בתאילנד, אבל טייקונית התיירות הסינגפורית, כריסטינה אונג, שכנעה אותו לחזור לבשל והוא פתח בלונדון את נאם (רחוב הלקין 5), מסעדה שמוקדשת למתכונים המסורתיים ועתירי העבודה והרכיבים של המטבח התאילנדי הקיסרי.
השוק הצף בבנגקוק
אייל מקומי בבזיליקום
תומפסון הוא לא רק איש שאוהב ללמוד, אלא גם איש שאוהב ללמד. לפני שנתיים הוא פרסם ספר מקיף על הבישול התאילנדי (באנגלית), שנבחר כמעט בכל המשאלים לספר הבישול של השנה. בספר הוא פירט לא רק את דרכי הכנת המנות, אלא גם את פילוסופיית האוכל ואת הפילוסופיה האסתטית של האוכל התאי, ולימד כיצד להכין לא רק את המנות עצמן, אלא גם את תערובות התבלינים, את הכבושים ואת המרקחות, שיש להם תפקיד מכריע בבישול התאי.
 
עכשיו תומפסון הולך שלב אחד הלאה, והחל מהיום הוא יוביל, בפעם הראשונה, מסע קולינרי בן עשרה ימים בתאילנד. המסע יחל בבנגקוק, שם הוא ילווה את הקבוצה לסיור בשוקי העיר תוך הסבר מפורט על הרכיבים האקזוטיים שיש בשווקים האלה, רכיבים שלמען האמת בלי מישהו שמבין ויודע כמעט אי אפשר להבין מה הם ובטח לא מה עושים בהם.
 
משם יימשך הסיור לשדות ולשדות האורז של האזור כדי לראות מהיכן באים כל הפלאים הטעימים האלה ואיך הם נראים במצבם הטבעי. מבחינת ההנחייה המעשית, השלב הזה של הטיול יתרכז בתבשילי דגי מים מתוקים (מומחיות מסורתית של המטבח הקיסרי). כאן ילמדו חברי הקבוצה להכיר חלק ממגוון דגי המים המתוקים של תאילנד וכיצד מכינים מהם כמה ממנות הדגים המאוזנות והמורכבות להפליא של המטבח הקיסרי.
 
משם יימשך הסיור צפונה לצ'אנג מאי, ותומפסון ילמד להכין מנות מהמטבח הפראי של האזור, דוגמת אייל מקומי בבזיליקום בר או תבשילי קארי שמבוססים על עשבי התבלין והפקעות הגדלים בר באזור. אחרי שהם ילמדו לבשל את מעדני הצפון צפויה לחברי הקבוצה אחת החוויות יוצאות הדופן ומן הסתם המעשירות ביותר של הטיול: הם יבשלו ארוחה עבור נזירים בודהיסטים. זו תהיה הזדמנות נפלאה ללמוד לא רק על העושר העצום של המטבח הטבעוני של תאילנד, אלא גם להכיר את הבודהיזם ואת עולם הנזירות התאי מזווית שבדרך כלל איננה פתוחה לזרים.
 
התחנה השלישית בטיול תהיה בחלק לא מוכר של אזור מוכר: החלק הדרומי של קו סמוי. כאן תיחשף הקבוצה לבישול הפשוט יחסית והמענג מאוד של האזור הטרופי. הקבוצה תצא לדיג על סירה מקומית, ואת השלל תכין בשיטות התיבול והצלייה המסורתיות של האזור, בצוותא עם תומפסון. כלומר, הרבה צ'ילי, הרבה ליים והגרסה הכי טובה והכי טרייה עלי אדמות ללהיט התאילנדי העכשווי - דיונון בפלפל ובמלח.
מתכונים עתירי עבודה ורכיבים
בישול פלוס פיל
תומפסון עצמו היה מעורב מאוד בהכנות לטיול הזה והוא השתמש בקשרים שלו בתאילנד כדי לנסות להוסיף עוד ועוד אטרקציות. המחיר, למרבה הצער, משקף את האיכות: קצת פחות מ-3,000 ליש"ט לאדם, לא כולל כרטיסי הטיסה לתאילנד. המארגנים מבטיחים שמי שירצה יוכל במחיר הזה גם לעשות רפטינג ולרכוב על פילים.
 
ומי שפספס את המסע? לא נורא. אם המסע הזה יצליח, והוא יצליח, יהיו עוד. ובנימה קצת יותר ריאלית - לנסוע עם תומפסון לתאילנד זה אולי בלתי אפשרי, אבל המתכונים שהוא יראה לקבוצה והטעמים החדשים שהוא יביא מקו סמוי ומצ'אנג מאי ימצאו את דרכם עד מהרה לתוך התפריט של נאם, וזה כבר עולה הרבה פחות מ-3,000 ליש"ט. הרבה הרבה פחות. מצד שני, זה לא כולל רכיבה על פיל.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...