ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
מקלות בגלגלים
תמיד חלמתם לדעת לאכול עם צ'ופסטיקס ולא העזתם לבקש עזרה? ארז בן ארי מושיט יד
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
ארז בן ארי
1/11/2004 13:48
אם אי פעם תהיתם איך לעזאזל אוכלים אורז עם מקלות האכילה המזרחיים, אתם לא לבד. הצ'ופסטיקס הם דבר מובן מאליו לצרכנים כבדים של אוכל סיני ויפני, אבל בשביל הרבה אנשים
האומנות של אחיזת המקלות ואכילה איתם היא דבר מסתורי ומרתק. הפעם נספר לכם קצת על אותם מקלות ונראה איך גם אתם יכולים להרשים את חבריכם באכילה אלגנטית.
קצת היסטוריה
ביפנית, מקלות האכילה מכונים "האשי", מהמילה "גשר" - המקלות מגשרים בין הצלחת לפה. השימוש במקלות האכילה הוא קדום ביותר והתחיל לפני כחמשת אלפים שנה בסין. מניחים כי מקלות האכילה הראשונים היו פשוט זרדים שנתלשו מעצים לאכילה מהירה בשטח. מסין, התפשט השימוש במקלות לארצות אחרות במזרח אסיה, כשבכל ארץ מתאימים המקומיים את המקלות לצרכיהם. למשל, מקלות האכילה הסיניים הם קהים וארוכים, בזמן שהיפנים הם מחודדים וקצרים יותר.
מקל לכל פועל
מקלות אכילה קיימים במגוון אדיר, החל מהמקלות החד-פעמיים שמקבל כל סועד במסעדה יפנית או סינית ועד מקלות איכותיים מכסף, זהב או אבנים יקרות שבהם משתמשים בני מעמד האצולה ועשירי העם. רובם הגדול של הצ'ופסטיקס עשויים מפלסטיק, במבוק או עץ, ולכן הם זולים וזמינים במבחר אדיר. ההיצע והמחיר הופך את המקלות לפריט אידיאלי לאספנים וברחבי העולם קיימות מספר אגודות של אספנים כאלה.באתר המכירות הפומביות Ebay, למשל, תוכלו למצוא בכל עת כמה מאות סוגים של מקלות שונים ומשונים.
 
מלבד מקלות רגילים, קיים מבחר לא קטן של אלטרנטיבות, כמו למשל הסנאקסטיקס, שהם מקלות המחוברים בקצותיהם כדי להקל על האחיזה. למעשה, רבים מתקשים בשימוש במקלות ובמיוחד עבורם מיוצר הצ'ופ-ספון, שהוא שילוב של מקלות אכילה עם כף.

בתמונה שלמטה (כדאי להגדיל) נוכל לראות מימין לשמאל: מקלות בסל נשיאה, מקלות פלסטיק סיניים, מקלות עץ סיניים עם עיטור דמוי-שנהב, מקלות סיניים טבעיים מזרד מעוטר, מקלות עץ חד-פעמיים, שלושה זוגות של מקלות יפניים מעץ (שימו לב שהם קצרים ומחודדים) וזוג צ'ופסטיקס יפניים לבישול (ארוכים ועבים יותר). לשימוש אישי, מומלץ לחפש מקלות יפניים בעלי קצה מחוספס. מקלות כאלה נוחים במיוחד לשימוש.
 
איך אוכלים עם צ'ופסטיקס?
השימוש במקלות האכילה דורש תרגול, אבל עם קצת סבלנות תוכלו להשתלט על המקלות בתוך פחות ממחצית השעה, ולאחר כמה ארוחות תשמחו לגלות שאתם מסוגלים להרים גרגר אורז בודד עם המקלות. אגב אורז, תושבי המזרח אינם נוהגים להרים את האורז אל פיהם בעזרת המקלות, מכיוון שאפילו להם אין סבלנות כל כך גדולה. אכילת אורז היא פשוטה יותר - מרימים את הקערה אל הפה, מחזיקים את המקלות כאשר יש ביניהם רווח של כחצי סנטימטר וגורפים את האורז ישירות לפה.
 
כדי להגיע לאחיזה נכונה של המקלות, יש להניח אותם יחדיו בשקע שבין האגודל לאצבע המורה של יד ימין. לאחר מכן יש לאחוז בקצותיהם עם היד השנייה לתמיכה, ולרווח אותם עם אצבעות יד ימין. את המקל התחתון מחזיקה במקומו האגודל (מתחת לפרק) כאשר בהמשכו הוא נשען על הקמיצה. מקל זה אינו נע במהלך האכילה.
המקל העליון מוחזק על ידי שלושת האצבעות האחרות, כאשר האגודל אוחזת בו מלמטה, והאצבע המורה והאמה תומכות בו מלמעלה. שלושת האצבעות הללו הן הקלות ביותר לשליטה והן אלו שמניעות את המקל העליון למטה-ולמעלה לאחיזה ושחרור של חתיכות אוכל.
 
כדי שנוכל לתפוס דברים, קצוות המקל חייבים להיות צמודים. כדי להשוות את האורך, יש לכוון אותם כלפי מטה (לאחר שהגענו לאחיזה נכונה) ולדחוף אותן לכיוון השולחן או משטח ישר תוך הרפיית הלחץ, כדי לאפשר למקלות להחליק למעלה עד שהקצוות יתאימו.

אל תנסו לאכול ארוחה שלמה לפני שהתרגלתם למקלות, מכיוון שהשימוש מעייף את האגודל ועלול לגרום לכאבים. התחילו עם גריפת אורז קלה, נוחו מעט ונסו שוב בקינוח. עם הזמן, שרירי האגודל יתרגלו והשימוש במקלות יהפוך לטבע שני.
 
 
 
ככה זה נראה, צעד אחר צעד
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...