ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
מחכים לעוד מדליה
למרות הקשיים המרובים, נציגי ישראל באולימפיאדה הקולינרית מקווים לחזור עם מדליית זהב
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
רון לוין
19/10/2004 12:08
עוד בטרם סיימנו לעכל את המדליות שהביאו הביתה הספורטאים הישראלים מהאולימפיאדה ומאוליפיאדת הנכים באתונה, נוחתת עלינו תחרות נוספת: "אולימפיאדת השפים ה-21", שמתקיימת בעיר ארפורט בגרמניה. התחרות, שנחשבת יוקרתית ביותר בתחום הקולינרי, נמשכת ארבעה ימים ומסתיימת מחר בבוקר.
 
הגיעו אליה 300 שפים מ-32 מדינות מרחבי העולם עמוסים בסירים
ובמחבתות, סכינים ומגלפים, ובעיקר הרבה מצרכי מזון, והם מתחרים בקטיגוריות השונות בתחום הבישול ועיצוב האוכל; המטבח הקר; המטבח החם; קונדיטוריה ודברי מתיקה; עבודות ראווה כדוגמת פיסול בקרח, בירקות, בגבינה; עבודות בשוקולד ועבודות בניפוח סוכר. המטרה של כולם: להרשים את צוות השופטים ולזכות במדליות, ובראשן מדליית הזהב היוקרתית.
ישראל תרמה סיכות
בין הנבחרות המשתתפות בתחרות ניתן למנות את נבחרות מצרים, מלזיה, קפריסין, סינגפור, אוסטרליה, ארצות-הברית ומדינות אירופה. בנוסף, למעלה מעשר מדינות שלחו נבחרות צבאיות. אלא שלמרבה המבוכה הנבחרת הישראלית, שהיתה אמורה להתחרות בקטיגוריה של המנה החמה, לא יצאה לתחרות בגלל חוסר תקציב.
 
זאת לאחר שהנבחרת, שהיתה מורכבת מקבוצת שפים ירושלמים התאמנה ארוכות לקראת האירוע. התרומה היחידה של מדינת ישראל למימון הסתכמה בסיכות עם סמל המדינה, שאותן היו אמורים השפים לשאת על דש הבגדים. אבל על אף שלישראל לא היה ייצוג רשמי בתחרות, כמה שפים ישראלים נכנסו לתחרות כמתחרים במסגרת קטגוריית הבישול והעיצוב האישי.
 
אחד מהם הוא הישראלי צ'רלי פדידה, סגן השף של מלון שרתון תל-אביב, שנשלח לתחרות על-ידי "איגוד השפים והטבחים - מרכז". יושב-ראש האיגוד, השף עובד שוטי, הצליח לגייס ספונסרים שמימנו את הנסיעה והראה לכולם שאפשר להסתדר בלי תקציב ממשלתי. לפדידה התלוו דודו ביטון, מנהל צוות המטבח החם של המלון, ועוזר השף, דימיטרי ויקולין, עולה חדש וצעיר שנקלט במלון במסגרת פרויקט עזרה לעולים חדשים. הנחיתה של קבוצת השפים בפרנקפורט החלה ברגל שמאל. 60 ק"ג של דגים שהביאו עימם מהארץ הוחרמו על-ידי המכס.

"אני אפילו לא מבין למה", משחזר פדידה בראיון טלפוני שנערך עימו ביום השני לתחרות. "כל מתחרה הביא איתו את המצרכים שאיתם הכין את המנות, כי האימונים לקראת התחרות נעשים חודשים מראש", הוא מסביר. "אני חייב לציין שהגרמנים היו מאוד אדיבים, אבל העובדה שלקחו לי את האוכל שנועד לתחרות כמעט שהרסה לי את האירוע, כי הייתי צריך למצוא תחליפים".
פלטה לשמונה
התחרות עצמה, לדברי פדידה, מאוד קשה: "עד עכשיו זכיתי במדליית ארד בקטגוריית פלטה לשמונה סועדים. בצילומי התקריב של המנה התגלתה טעות, ואני מקווה שהניקוד ישתנה ויזכה אותי במדליית זהב כי השקעתי בה את הנשמה". מתברר שהשופטים לא ראו חלק מן המנה והורידו לה נקודות. למזלו של פדידה התחרות מצולמת, ואחרי שהכריזו על המנה שלו במקום השלישי קלטו את הטעות. עכשיו מחכים לבדיקה נוספת ולניקוד החדש. "אני מניח שהוא יזכה אותי במדליית הכסף, אבל אני רוצה את הזהב ומאמין שזה יגיע אלי בסוף", הוא אומר.

פדידה מתחרה בנוסף גם בקטגוריית שש מנות ראשונות. הוא חייב להפגין מקוריות וחידושים. "השילובים מאוד חשובים", הוא מסביר ומפרט: "אחת המנות שלי היא חזה שליו ממולא בכבד אווז מעושן בעלי תה עם מבחר ירקות, או טונה אדומה עם טרין מדג חתול, תרד, צנוברים ועגבניות מיובשות, שיונחו על מדליוני דג חרב".
 
המתח גדול?
"האווירה מאוד טובה אבל העייפות גדולה. אני נמצא במלון שרחוק כ-40 ק"מ מאתר התחרות כי לא היה מקום בבתי-מלון בסביבה הקרובה. כל בוקר צריך להתייצב בתחרות אחרי לילה של הכנות. אנחנו פה חמישה ישראלים שעובדים כל לילה על הפרזנטציה. בעיקרון אנחנו מכינים את המנה והשופטים עוברים, בודקים וקובעים את הניקוד".
 
לכל מנה ניתנות מראש 80 נקודות, ובכל רגע יכולים השופטים להוריד אותן. "נניח שעוצמת הצבע במנה אינה עונה לדרישותיהם, הם מתחילים לגלח נקודות. אנחנו עושים הכל כדי שלא יורידו לנו נקודות ומקווים שבסוף ננצח ונביא כבוד לישראל".
שופטים בוחנים את המנה ההונגרית בקטגורית קישוטי הסוכר
ארה"ב פייבוריטית
טקס הכנת המנה החמה, שבו, כאמור, הישראלים לא השתתפו, כולל הכנת מנות חמות בארבע שעות לכ-200 סועדים . השפים מוכנסים לאקווריום שקוף והשופטים והקהל עוקבים אחרי כל פעולה בכל רגע נתון של תהליך העבודה, עד התוצאה הסופית. לאחר מכן המנות מוגשות אחר כבוד לצופים, שיחד עם השופטים בוחרים את המנצח. עד סגירת הגיליון לא ידוע מיהו הזוכה הגדול, אך נראה שנבחרת צבא ארצות-הברית היא המועמדת המובילה לניצחון, לאחר שעבדה בצורה משכנעת ותבשיליה נבלסו תוך דקות ספורות, לקול צהלות הנבחרת.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...