 |
/images/archive/gallery/187/358.jpg חצי תפוז - הרבה ויטמין סי.
צילום: רענן כהן  |
|
|
לכבוד החורף הקרב - הכל על ויטמין C: למה זה טוב, איפה זה נמצא וכמה צריך לצרוך ביום |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
הילה אלרואי דה-בר 19/10/2004 11:03 |
|
|
|
|
 |
מדי שנה, קצת לפני שפוקד אותנו החורף, אמא שלי מתחילה לנדנד לי שאתחיל לקחת כדור אחד ביום של ויטמין C כדי שלא אהיה חולה. "לפחות תתני לילדים", היא מבקשת. אחרי זה היא נותנת לי אינספור דוגמאות ממכריה שלוקחים בכל יום כדור אחד של ויטמין ולא חלו בשפעת ולו יום אחד מאז קום המדינה. אז לפני שאני משתכנעת סופית, כדאי לדעת מהו בכלל הוויטמין, איפה ניתן למצוא אותו והאם נטילת כדור של ויטמין C יכול באמת למנוע תחלואה. הכל התחיל לפני הרבה מאוד שנים. ב-1795, בעת שהותם בים, כשימאים פיתחו מחלה שגרמה לדימומים באזור
החניכיים ולאחר מכן לדימום בעור, במפרקים ובשרירים, טענו הרופאים, שהגורם למחלה, שאובחנה כצפדינה (Scurvy), הוא אכילה של מזון לא טרי ומחסור בפירות וירקות. רוקח אנגלי בשם לינד תיעד חומר מסוים בפירות הדר כחומר שיכול לרפא את המחלה ופיתח שיטה של מיצוי ושימור מיץ הדרים לצורך שימוש עבור המלחים. וכך, בצו ממשלתי, קיבלו מלחי הצי האנגלי מנה יומית של מיץ לימון על מנת להתגבר על המחלה או על מה שכיום מוגדר כמחסור בויטמין C. בשנת 1932 הצליחו לבודד את הוויטמין הזה ומספר שנים מאוחר יותר הוא זכה לכינוי "חומצה אסקורבית".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
מולקולה הולכת לאיבוד
|
 |
|
 |
 |
 |
|
לדברי יונתן בן-שמעון, רוקח ומנהל הפיתוח של "פלוריש", יצרנית תרופות ותוספי מזון ישראלית, את הוויטמין ניתן למצוא בפירות וירקות טריים: בפירות הדר (תפוז, לימון ובמיוחד באשכולית), בפפאיה , תות, מנגו, קיווי, אפרסמון, ברוקולי, עגבניות, ירקות עם עלים ירוקים, פלפל אדום או ירוק, אוכמניות ודובדבנים. שלא כמו הרוב המוחלט של החיות, בני-האדם לא יכולים לייצר ויטמין C באופן טבעי והם צריכים להשיגו דרך מזון או טבליות. אם כל-כך הרבה פירות וירקות מכילים את הוויטמין, אז מה הבעיה? "הבעיה היא שמדובר במולקולה עדינה שעלולה ללכת לאיבוד תוך כדי בישול של מאכלים או עיבודם. אובדן של ויטמין C בבישול תלוי במידת החימום. הוויטמין רגיש לחום, לאור ולאוויר ונהרס בקלות לאחר תקופת אחסון ארוכה. בעיה נוספת היא שבשל היותו מסיס במים, הוויטמין אמנם נספג בקלות בגוף, אך אינו נשמר בו מאחר שהגוף מסלק אותו דרך השתן. לכן, על מנת לשמור על מאגרי הוויטמין בגוף, יש חשיבות לקבלת אספקה יומית של ויטמין C. זו גם הסיבה לכך שההמלצה למי שנוטל טבליות היא לצרוך אותו פעמיים ביום". מה יכול לקרות כתוצאה ממחסור בוויטמין C? "המחסור עלול לגרום להחלמה אטית מפציעות, עששת ודיכאון ועד לחולשה, דימומים מהאף וירידה ביכולות של מערכת החיסון". מהן תופעות הלוואי שלו? "ויטמין C אינו רעיל בדרך כלל, ונטילה של עד 1,000 מ"ג ליום נחשבת כמו צריכה רגילה של מזון ומאושרת על-ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני כמזון. למרות שייתכן כי במינונים גבוהים של ארבעה גרם ומעלה ליום הוא עלול לגרום לבעיות בקיבה או שלשולים, אין עדויות מדעיות לכך שכמויות גדולות של ויטמין C עלולות לפגוע בבריאות". מהי הכמות המומלצת של צריכת ויטמין C? "הצריכה היומית המומלצת על-ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני היא 35-30 מ"ג ליום של ויטמין C לתינוקות עד גיל שנה, 45-40 מ "ג לילדים מגיל 5-1 וכ-60 מ"ג ביום לבני 15 ומעלה. לנשים הרות ומיניקות מומלץ לצרוך כמות גבוהה ב-40-20 מ"ג ליום".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
מנטרל רדיקלים חופשיים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
התפקיד של ויטמין C קשור ברובו לתכונות האנטי-אוקסידנטיות (נוגדות חמצון) שלו וליכולת שלו לחזק את המערכת החיסונית. הוא אנטי-אוקסידנט חשוב המפחית את האפקט ההרסני שיש לרדיקלים חופשיים, שמתבטא במחלות כרוניות כמו מחלות לב ושבץ. ויטמין C יכול לנטרל רדיקלים חופשיים ולשחזר אנטי-אוקסידנטים אחרים כמו ויטמין E. כמו כן הוא מסייע רבות בספיגת הברזל בגוף. במחקר שפורסם ב-1999 בכתב-העת "Immunol Cell" הוכיחו החוקרים את ההשפעה המיטיבה שהיתה לוויטמין C על סימפטומים ומשך הופעתם אצל אנשים שחלו במחלות זיהומיות. החוקרים מצאו כי ככל שנתנו יותר ויטמין C לחולים במחלות זיהומיות, כך גברה התועלת. לדברי החוקרים, הסיבה לכך נעוצה ביכולת של הוויטמין לגרות את מערכת החיסון לייצר תאי טי שתוקפים את הגורמים המזהמים החודרים לגוף. בנוסף, מחקר שפורסם בשנת 2004 בכתב-העת הרפואי "American Journal of Epidemiology" מצא כי רמות גבוהות של ויטמין C, כמו גם אנטי-אוקסידנטים אחרים (ויטמין E, בטא-קרוטן וסלניום), קשורות לסיכון נמוך לפיתוח אסתמה. המחקר הראה כי לילדים עם אסתמה יש רמות נמוכות של ויטמין C בדם לעומת ילדים עם ריאות בריאות. מחקר משנת 2002 מציין כי נטילה של טבליות ויטמין C במינונים גבוהים, או לחלופין תזונה עשירה בוויטמין זה, עשויות להקטין את הירידה בתפקודי הריאות ולסייע במניעת מחלות ריאות כרוניות.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
מבחר ויטמינים. צילום: רובי קסטרו
|
|
 |
 |
 |
 |
|
מעשנים צריכים כפול
|
 |
|
 |
 |
 |
|
חוקרים שבדקו גם את תפקידו של הוויטמין בהחלמה מפציעות הסבירו במאמר שנכתב בכתב-העת "American Chemical Society" כי תוספת של ויטמין C במינון של 500 מ"ג עד גרם אחד ביום נחשבת לנחוצה לאחר ניתוחים, פציעות קשות וכוויות, וזאת בגלל היכולת של הוויטמין לעודד סינתזה של קולגן, שהוא חלבון המשמש אבן בנייה של העור, העצמות וכלי הדם. זוכי פרס נובל, הרופאים פאולינג וקמרון, המליצו על מנות גדולות של הוויטמין - עד עשרה גרם ליום - לריפוי ומניעה של התקררות ולמניעה של סרטן, אולם באחרונה נטען כי חלק מהתועלת של ויטמין C כאנטיסרטני שנוי במחלוקת. חלק מהמחקרים הקליניים שנעשו עם חולי סרטן ופורסמו לאחרונה בכתב-העת היוקרתי "New England Journal Of Medicine" לא הראו הבדל משמעותי בין חולים שנטלו ויטמין C לבין אלו שנטלו פלסבו (תרופת דמה) מבחינת אורך זמן הישרדותם.מחקרים נוספים נדרשים על מנת להכריע אם ויטמין C עשוי לסייע לחולי סרטן. יש לציין כי מחלות כרוניות, לחץ, עישון, אלכוהוליזם וזיהומים ויראליים גורמים לירידה תלולה ברמות של ויטמין C בדם. לפיכך, מומלץ לצרוך מינונים גדולים יותר של ויטמין C (גרם ליום ואף יותר מכך) במצבים אלו. למעשנים מומלץ לצרוך מנה יומית כפולה של ויטמין מזו שנוטלים הלא מעשנים, משום שהעישון מגביר את חילוף החומרים של ויטמין C מאחר שהוויטמין מתחמצן על-ידי רדיקלים חופשיים הנוצרים על-ידי העישון. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|