ראשי > סטייליסימו > שגיא כהן
בארכיון האתר
המזימה הציונית
שגיא כהן חזר מרוצה מ"תנורין", שכשאינה נכנעת לטעם היהודי המחורבן, מציעה יופי של אוכל גלילי
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
שגיא כהן
3/9/2004 22:19
הטרגדיה העכשווית של הבישול הערבי העממי בארץ היא המיתון באולמות השמחה היהודיים. בחלק גדול מאולמות השמחה, כידוע, הטבחים שבישלו בפועל היו טבחים ערבים. עכשיו, בגלל המיתון, רבים מהם איבדו את עבודתם. הם חזרו הביתה והשתלבו במסעדות הערביות בצפון. אחרי הכל, היה להם יתרון מסחרי גדול: הם ידעו מה היהודים אוהבים.
 
וזו בדיוק הבעיה. היהודים באמת אוהבים את מה שמגישים באולמות השמחה: סלטים של תירס מקופסה עם מיונז, סלט גזר חריף, סלט כרוב בשני צבעים, סלט פטריות חמוץ-מתוק, סלט ביצים ושאר מיני סלטים מכל התפוצות והגלויות. ומאחר שהיהודים הם חלק גדול מהקליינטורה, ניתן להם את מה שהם אוהבים. וכך, במחי מיתון אחד, הפך סלט התירס מקופסה, עם שמיר עייף ומיונז נוזלי, לסלט הלאומי של ערביי הגליל.

"תנורין‭,"‬ מסעדת השיפודים הענקית שבתחנת הדלק בצומת מגדל, העניין הזה זועק לשמים. לפתיחה מוצע כאן (אלא מה?) מבחר סלטים. מגיע מגש גדול ועליו, כיאה וכנאה, אוסף גדול של צלחות קטנות וצבעוניות. ואז מתחילה להתברר עוצמתו של כור ההיתוך: בין הסלטים הערביים המוצעים כאן יש סלט תירס (הבטחנו, לא‭,(?‬ סלט מיונז, סלט פטריות, סלט כרוב ועוד מיני סלטים, שבשבילם באמת לא כדאי להתרחק
מרחוב המסגר בתל אביב.

למרבה המזל, הסלטים האלה לא לבד. בין הצלוחיות נחבאות גם כמה שכיות חמדה מקומיות שבשבילן כדאי גם כדאי להצפין למסעדה הטובה והפופולרית הזו. כך, למשל, סלט מקומי של בצל ירוק עם לימון וסומק. זה סלט מסורתי של האזור, שנעשה מבצלים כל כך צעירים שהם כמעט מתוקים וטעמם מתרענן ממגעו המלבב של הלימון. או סלט עולש. כרגע, כמובן, אין עולש, אבל כדי לפצות על היעדרו מכינים כאן משהו שנראה כמו סלט עולש, אבל נעשה מתערובת עלי הסלט המרירים שנמכרת ברשתות השיווק. התוצאה מפתיעה בטעמה: חמיצות הלימון משתלבת היטב במרירות העלים ויוצרת קומבינציה שמזכירה את המרירות הנושכת והנעימה של סלטי עולש משובחים.
 
גם סלט העגבניות המקומי, מעגבניות גליליות נוטפות עסיס, היה מצוין. סלט שעשוי מנתחים גדולים של עגבניות קלופות עם תיבול מוצלח של שמן זית גס, לימון וקצת שום. והיו גם גרסאות מוצלחות של סלטים קלאסיים: טחינה שהיתה מרירה במידה, חומוס חלק ונעים, טאבולה בניחוח מנטה מגרה, ובעיקר לבנה שמנמנה שחמיצותה העדינה היתה נעימה במיוחד לחך.
 
ואתה לא יכול שלא לתהות: למה מקום שיודע להכין כאלה סלטים מיוחדים בכלל טורח להתעסק בבנאליות? כנראה כי זה מה שהיהודים אוהבים.

קבב חתונות אלוהי
אחרי הסלטים יש שלוש אפשרויות: מנות פירות ים, שיפודים ומנות פתיחה חמות. מבין מנות הפתיחה החמות, המג'דרה, למרבה הצער, היתה חסרת ייחוד וטעם, אבל הקובה לעומתה היתה פשוט אגדית. שלושה גלילים קטנים, פריכים ולוהטים, שטוגנו בשמן חם מאוד כך שאפילו טיפת שמן לא נדבקה למעטפת הפריכה שלהם. הקובה היו ממולאים בבשר טלה טחון גם שנוקד בצנוברים ותובל בעדינות. עסיסיותו היתה פשוט מושלמת. לא יכולנו להתאפק: הזמנו מיד עוד מנה.
 
והיתה עוד מנת פתיחה חמה ומיוחדת, קבב עראייס (קבב של חתונות‭.(‬ המנה הזו מורכבת מרבע פיתה, שבתוכה יש קציצה קטנה ושטוחה של בשר כבש טחון. הפיתה נאפית בתנור כך שהיא פריכה מאוד, והבשר המתובל בפנים נשאר אדמדם ועסיסי. זו מנה נדירה, שלא מוצאים בהרבה מסעדות, וכשהיא נעשית כהלכה, השילוב של פריכות ועסיסיות הופך אותה לאחת המנות הנפלאות של המטבח הגלילי.

השאלה היחידה היא, כמובן, מהי אותה חתונה שזכתה שמנה נהדרת שכזו תיקרא על שמה? שאלתי את המלצר, הוא לא ידע. ביררתי אצל כמה ידידים שמבינים משהו במטבח הגלילי וקיבלתי גרסאות, פחות או יותר, כמספר הנשאלים. מבין שלל הגרסאות, אחת מצאה חן בעיני במיוחד. מסופר על אב גאה שהשיא את בתו היחידה, בבת עינו, לצעיר יפה תואר וברוך כשרונות. במהלך החתונה ניגש האב אל חתנו החדש, חייך וצר לו באיטיות ובסבלנות קציצה קטנה ושטוחה מהבשר הטחון. אז הניח אותה בעדינות בתוך רבע פיתה ולפתע הלם עליה בחוזקה באגרופו כדי לשטח אותה והשליך אותה אל התנור הבוער. "אתה רואה‭,"‬ אמר בחיבה לחתנו החדש, "אם לא תנהג בבתי כבנסיכה, זה מה שיקרה לביצים שלך‭."‬
 
בתנורין המנה הזו מוגשת ברוחב יד (כאזהרה‭(?‬ והיא פריכה, טעימה ומיוחדת. אחריה כבר יהיה לכם די קשה למצוא מקום לקבב החאלבי הטוב או למנות הקינוח המתוקות. במילים אחרות, אם תקפידו להזמין את המנות שמייחדות את המסעדה הזו, צפויה לכם ארוחה טעימה, מהנה ומפתיעה. אם לא תקפידו, גם כן אין דבר, זה הרי מה שהיהודים אוהבים.
 
תנורין, תחנת הדלק סונול, צומת מגדל, טל': 04-6712896
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

שגיא כהן
עור לגויים: מסעדת דרלינג  
הפסקת תה: מסעדה בבייג'ינג  
כן, אדוני הבשר: מסעדת עב בשר  
עוד...