 |
/images/archive/gallery/135/936.jpg ג'ק דניאלס.
צילום: יחצנות  |
|
|
מירה איתן מגוללת את סיפורו של ג'ק דניאל, האדם שמאחורי הוויסקי האמריקני הנמכר בעולם |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
מירה איתן 11/7/2004 10:00 |
|
|
|
|
 |
בתחילת המאה ה-19 הציע הנשיא תומס ג'פרסון לחלוצים אדמות ברחבי דרום ארה"ב. רוב המתיישבים היו סקוטים ואירים שהיגרו מארצותיהם בגלל מחסור ורעב. הם מצאו שמתאים לגדל תירס ושיפון באזור וגדשו את אדמותיהם בגידולים אלה. ההובלה היתה קשה ומסובכת, והתושבים תרו אחר דרכים קלות יותר. אז עלה הרעיון לייצר מהגידולים וויסקי. הוויסקי שנע בדרכים השתפר עם התיישנותו, מה שקשה להגיד על היבולים החקלאיים, שהתקלקלו בדרך הארוכה. בנוסף, מחיר הוויסקי היה יציב ותמיד אפשר היה למצוא לו קונים. במרילנד ובפנסילבניה הפיקו וויסקי משיפון, ואילו בווירג'יניה ובקנטקי ייצרו אותו מתירס. רוב הוויסקי המיוצר היום בארה"ב הוא הבורבון (Bourbon whiskey, בהגייה נכונה: ברבן), המיוצר מתירס. אלייזה קרייג, כומר בפטיסטי אמריקני, נחשב לאביו מולידו של הבורבון. קרייג, שהיה יליד וירג'יניה, התיישב בשנת 1786 בקנטקי,
וכעבור שלוש שנים היה לאביה של המצאה חדשה - זיקוק וויסקי על בסיס תירס. הוא הקים מזקקה בג'ורג'טאון, ייצר וויסקי מתערובת של תירס, שעורה ושיפון והיה הראשון שיישן אותו בחביות עץ אלון חרוכות. יש הטוענים כי החבית שהיתה לו לאחסנת הוויסקי היתה חבית של דגים, ובשביל להיפטר מריח הדגים החריף הוא חרך אותה. הוויסקי עבר שיפור עצום בזכות החביות החרוכות. הוא קיבל צבע כהה, טעם רך ומתיקות ונילית נעימה. קרייג שלח את הוויסקי החדש לניו אורלינס ומיד קיבל הזמנה חוזרת ומהירה ל"וויסקי של בורבון", שם המחוז שבו גר, שהוטבע על החביות. בשנת 1795 נתפס קרייג על ידי סוכנים פדרליים, נשפט על ייצור וויסקי ללא רישיון, נקנס בסכום של 140 אלף דולר (סכום גבוה מאוד באותם ימים) ונעלם. מכאן החל הבורבון האמריקני את דרכו, עד שבשנת 1964 הוכרז על ידי הקונגרס בוושינגטון כמשקה הלאומי.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
וויסקי, גירסת המקור. צילום: יחצנות
|
|
 |
 |
 |
 |
|
סיפורו של ג'ק דניאל
|
 |
|
 |
 |
 |
|
החוק בארצות הברית דורש שהשם בורבון יינתן רק לתזקיקים שיש בתערובת הדגנים שלהם לפחות 51 אחוז תירס, שמכילים לא יותר מ-80 אחוז אלכוהול ושיושנו בחביות עץ אלון חדשות לפחות שנתיים. הוויסקי האמריקני הידוע והנמכר ביותר בעולם הוא ג'ק דניאל'ס, שנקרא "וויסקי טנסי" (לא בורבון). זהו וויסקי שאחרי הזיקוק לא מועבר מיד לחביות כמו אחיו האמריקניים, אלא קודם כל מסונן במשך 12 יום דרך מסנני פחם המיוצרים מעץ אדר. סינון זה מעניק לוויסקי את טעמו החלק והנקי במיוחד. ג'ספר ניוטון "ג'ק" דניאל נולד, כנראה, ב-1846 בלינצ'בורג, טנסי. כשהיה בן שנתיים מתה אמו, ואביו, שהיה מטופל בתריסר זאטוטים נוספים, התחתן שנית. הילד חש מוזנח מאוד ובגיל שש ברח מהבית והרחיק נדוד עד לבית השכן, כומר לותרני שייצר וויסקי. ג'ק החל לעבוד במזקקה כנער שליח, אך מהר מאוד למד להכין וויסקי והפך לעובד ראשי במזקקה בגיל תשע. בינתיים נישא הכומר לאישה חסודה שדרשה ממנו לבחור בין המזקקה לדת, וכך, בגיל 13, קנה ממנו ג'ק את המזקקה. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|