ראשי > הרשת > טיפים > כתבה





מותק, הזיפ התכווץ
תוכנות הכיווץ משתדרגות, עם פורמט חדש, חיבור למייל ואפשרות גיבוי
  ארז בן-ארי - עסקים@מחשבים
21/10/2004  18:37
אחת התוכנות הנגנבות ביותר בעולם, אחרי מערכת ההפעלה חלונות וחבילת אופיס, היא Winzip, התוכנה לכיווץ קבצים. הסיבה לכך היא שכמעט כל התוכנות הפיראטיות המופצות באינטרנט מכווצות בפורמט ZIP והפיראטים גונבים אותה כדי להשיג גישה ליתר התוכנות שהם מעתיקים. כמובן, גם למשתמש הישר יש שימוש רב בפעולת כיווץ הקבצים ופתיחתם. רבים מהמשתמשים נוהגים להסתפק בפעולות הבסיסיות ביותר, אולם התוכנה כוללת אפשרויות רבות נוספות.

תוכנת Winzip מבוססת על אלגוריתם כיווץ בשם ZIP שפותח בשנת 1986 תוכנות כיווץ אחרות מבוססות על אלגוריתמים כמו RAR ,ACE ,ARJ ,CAB ,HQX ,LZH ,TAR ועוד. הרעיון הבסיסי מאחורי פעולת הכיווץ הוא פשטני למדי - האלגוריתם מחפש בקובץ חלקים שחוזרים על עצמם ומצמצם את כל החזרות לפעם אחת, בצירוף רשימת המקומות שבהם אמור אותו קטע לחזור על עצמו. כל אחד מהאלגוריתמים השונים עושה את הפעולה בצורה שונה במקצת, ולכן יעילותן של התוכנות בכיווץ סוגים שונים של קבצים איננה אחידה. בתחילת דרכן של תוכנות הכיווץ היתה תוכנה אחת לכל פורמט, אך כיום רוב התוכנות מסוגלות לעבוד עם מבחר גדול של צורות כיווץ. מלבד כיווץ, התוכנות מאפשרות לאחד כמה קבצים לתוך קובץ בודד, מה שמקל על העברת קבצים בדואר האלקטרוני למשל.

כאמור, כל סוג של כיווץ עובד בצורה קצת שונה, ולכן בחירת הפורמט המתאים תאפשר כיווץ חזק יותר. פורמט RAR, למשל, חזק יותר מפורמט ZIP ומאפשר כיווץ יעיל יותר בכ-30-20 אחוז. החדשות המעניינות בתחום הוא פורמט 7z, שהגיח לאוויר העולם לפני זמן קצר בלבד, אבל צופים לו עתיד מבטיח. זהו פורמט שמתוכנן קדימה ותומך בקבצים עד גודל בלתי נתפס של 1,600 פטהבייט (פטה הוא מיליארד ג'יגה) הוא מסוגל לטפל בשמות קבצים תואמי יוניקוד, כלומר טקסט בכל שפה. נוסף לכך, יכולת הכיווץ שלו טובה יותר מזו של פורמט ZIP בכ-70-30 אחוז, בהתאם לסוג הקובץ. השימוש בו מומלץ, והסיכון היחיד הוא שמקבל הקובץ לא יידע כיצד לפתוח אותו.

יש קשר הדוק בין סוג הקובץ ליכולת הכיווץ. פעולת הכיווץ מבוססת על איתור מידע חוזר בקובץ וצמצומו. בקבצים מסוגים מסוימים יש חזרה רבה יותר של מידע מאשר באחרים. קובצי תוכנה, למשל, אינם מכילים מידע חוזר רב, ולכן לרוב אפשר לכווץ אותם רק בכ-60-50 אחוז ביחס לגודלם המקורי. קובצי טקסט, לעומת זאת, מכילים מידע חוזר רב יותר - קבצים של וורד אפשר לכווץ ביותר מ-80 אחוז. קובצי תמונה ווידאו עוברים כיווץ בתהליך היצירה שלהם, ולכן כיווצם לא יחסוך מקום.
תוכנות חליפיות בחינם
כאמור, תוכנת הכיווץ הנפוצה ביותר היא WinZip שפותחה על ידי חברת WinZip. היא יוצרת קבצים בפורמט ZIP בלבד אך מסוגלת לפתוח קבצים בכ-20 פורמטים אחרים. המתחרה הגדולה בתחום היא WinRar, שפותחה על ידי יוג'ין רושאל. יצרני שתי התוכנות מציעים גרסת התנסות להורדה, ולאחר תום תקופת ההתנסות יש לשלם סכום שעומד על כ-30 דולר לרשיון שימוש מלא. למרבה המזל, השימוש בפורמט הכיווץ עצמו אינו עולה כסף, ולכן אפשר למצוא לא מעט תוכנות שיעשו אותה עבודה ללא תשלום.
 
תוכנה אחת כזו היא
ZipGenius. היא תומכת במגוון ענק של סוגי כיווץ (למעלה מ-20) ועושה את העבודה ביעילות. יש לה יתרונות נוספים על פני WinZip, למשל תמיכה בפורמט 7z החדיש. כאשר ניסינו אותה היא אמנם נתקעה פעם אחת, אבל זהו מחיר נסבל תמורת היעילות הגבוהה.
תוכנה נוספת היא 7-Zip. תוכנה זו היא פרויקט קוד פתוח, והיא מופצת תחת רשיון GNU, המאפשר לכל אחד להשתמש בה ללא תשלום. היא נכתבה על ידי אותה קבוצה שפיתחה את פורמט 7z, ולכן ברירת המחדל שלה היא שימוש בפורמט זה, אך היא תומכת בלמעלה מ-10 סוגי כיווץ אחרים, כולל ZIP, ולכן מומלצת בחום.

גיבוי אוטומטי
פתרון נוסף בתחום הוא תוכנת bxAutoZip. השימוש העיקרי של רוב האנשים בתוכנות הכיווץ הוא לצמצום קבצים הנשלחים באימייל. תוכנה זו מקלה על המשימה: היא "מתלבשת" ישירות על תוכנת הדואר אאוטלוק או אאוטלוק אקספרס ומכווצת באופן אוטומטי כל קובץ שמצורף לאימייל. אם שולחים קבצים רבים התוכנה חוסכת גם ברוחב פס וגם בנפח תיבת הדואר.
 
ואם באימייל עסקינן, מה עושים אם רוצים לשלוח קובץ גדול? למרבה הצער, הדואר האלקטרוני מוגבל למדי ביכולתו להתמודד עם קבצים גדולים. ספקי האינטרנט מונעים משלוח קבצים הגדולים מ-5 מגהבייט, ואפילו חשבונות הדואר המודרניים כמו של
GMail מוגבלים ל-10 מגהבייט. רוב תוכנות הכיווץ מאפשרות לפצל קבצים בדיוק למטרות כאלה. זה יכול להיות שימושי גם במקרה שרוצים לשמור קבצים על הדיסקטים הקשישים, שנפחם 1.44 מגהבייט בלבד. כדי לעשות זאת עם תוכנת WinZip יש ליצור את הקובץ המכווץ כרגיל ואז לפתוח אותו בדאבל-קליק בעזרת התוכנה, ומתפריט Actions לבחור Split. במסך הנפתח מקלידים שם חדש לסדרת הקבצים המפוצלים, בוחרים את גודלה של כל יחידה (אפשר לבחור גדלים מוכנים מראש או להקליד גודל ידני) ומאשרים. בתוך שניות סדרת הקבצים מוכנה. שימו לב שהקבצים בעלי סיומות בנוסח Z01 ,Z02 וכו'.

שימוש חשוב נוסף לתוכנות הכיווץ הוא גיבוי. תוכנת
MyZippa הניתנת להורדה ללא תשלום מהאתר מאפשרת ליצור גיבוי אוטומטי של תיקיות מסוימות. היא אינה מכילה כיווץ משלה אלא מתבססת על אחת משלוש התוכנות הפופולריות ZIP, RAR או 7z. בתוכנה ניתן לבחור תיקיות קבועות לגיבוי. התיקיות המומלצות לגיבוי הן תיקיית My Documents, תיקיית המועדפים ותיקיית הדואר האלקטרוני (פרטים נוספים במדריכי הגיבוי שפורסמו כאן בעבר (1, 2).
 
באפשרויות הגיבוי יש לקבוע את המקום שבו יאוחסנו קובצי ה-ZIP, ויש לסמן את האפשרות ZIP file name Append date and time to. לאחר מכן יש לשמור את הפרופיל. כעת, מדי שבוע, יש להפעיל את קובץ הפרופיל בלחיצה כפולה. התוכנה תופעל, תבצע גיבוי של התיקיות שנבחרו ותיסגר באופן אוטומטי. בתיקיית היעד נמצא קובץ אחד לכל תיקייה שנבחרה לגיבוי, ובסוף שם הקובץ מופיע התאריך שבו בוצע הגיבוי. למתקדמים, אפשר גם לתזמן את זה באופן אוטומטי דרך מערכת תזמון המשימות של חלונות, אך לא ניכנס לכך הפעם. את הקבצים הדחוסים אפשר להעתיק למחשב אחר ברשת או למחיצה אחרת. המלצתנו: הקדישו כמה רגעים לצריבת הקבצים הללו. ניתן לעשות זאת על גבי תקליטור המיועד לצריבה רב פעמית.
אפשר לתקן
חשוב לציין כי קבצים דחוסים, כמו קבצים אחרים, עלולים להתקלקל לפעמים. שגיאות אקראיות בכונן עלולות להיות טראגיות במיוחד עבור קבצים דחוסים, משום שכאשר נפגעת סיבית אחת בקובץ דחוס הוא ייסרב להיפתח. למרבה המזל, קיימות כמה תוכנות המאפשרות לשקם קבצים שנפגמו. אחת מהן היא BigSpeed Zipper. למעשה, זוהי תוכנת כיווץ מלאה, אבל יכולת התיקון שלה הופכת אותה לכלי חיוני בכל בית.
 
 
הכותב הוא מהנדס בחברת מיקרוסופט.
 
רוצים לדעת עוד? ארז בן-ארי עונה על כ-ל שאלה שקשורה למחשבים
בפורום "המחשב השתגע?!" ב-NRG.
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


  
  
  
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורום כתוב לעורך
שימוש חשוב נוסף לתוכנות הכיווץ הוא גיבוי. תוכנת MyZippa הניתנת להורדה ללא תשלום מהאתר מאפשרת ליצור גיבוי אוטומטי של תיקיות מסוימות