שמונת היהודים האחרונים בעיראק: "חיים בפחד יומיומי"
בשיחה עם nrg מבגדד תארו היהודים את החיים במדינה האסלאמית. "הטרור משתולל ברחובות", סיפרה יהודייה בת 60, רופאת שיניים. חבר פרלמנט עיראקי, פועל עם ישראל לשיקום מוסדות יהודים, למימון הקהילה ולשמירה מפני התנכלויות
בעקבות יהודי עיראק האבודים: שמונה יהודים נשארו במדינה מוכת הטרור וחוששים לצאת מבתיהם ולהסתובב ברחובות, כך נודע ל-nrg בשיחה חובקת עולם מניו דלהי, בירת הודו לבגדד בירת עיראק. "אנחנו חיים בפחד יומיומי", אמרה לנו אחת מהם, רופאת שיניים בת 60 בשיחה מבגדד.עוד כותרות ב-nrg:
- הרוג בפיצוץ רכב בצפון תל אביב: הרקע - פלילי
- הרב הראשי בהתקפה ישירה על הרמטכ"ל ובג"ץ
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בבירה ההודית, מתקיים בימים אלו פסטיבל תרבות עולמי בהשתתפות מיליוני אנשים. בהם, מנהיגים, פוליטיקאים ואנשי רוח מכל העולם. אחד האורחים הוא חבר פרלמנט עיראקי שאינו מוסלמי וביקש להישאר בעילום שם. את ישראל מייצג סגן השר לשיתוף פעולה אזורי איוב קרא. השניים, נועדו מספר פעמים במהלך הימים האחרונים בדלהי.

גבר יהודי עומד בפתח בית הכנסת בבגדד, עיראק
צילום: גטי אימג'ס
חבר הפרלמנט העיראקי, כך התברר, הוא הספונסר של היהודים ומטפל בכל ענייניהם. בעיראק לדבריו, חיים שמונה יהודים בלבד. כולם אנשים בודדים ללא משפחות, שבע מהם נשים. כולם חיים בבגדד. הם מבוגרים, משכילים, בעלי מקצועות חופשיים ועסקים ומצליחים לדאוג לעצמם. שיחה עם חברי הפרלמנט העיראקי מעלה כי היהודים מחזיקים רכוש רב ברחבי עיראק והוא מצליח בקושי לשמור עליו מפני התנכלות של גורמים עוינים, גם בקרב השלטון.
ביום שישי האחרון חיבר איש הפרלמנט שלושה מהיהודים בעיראק עם סגן השר קרא ועמנו לשיחה. "שאלתי אותם על מצבם הכלכלי והבריאותי", אמר קרא. "הם חששו מאוד לדבר בהתחלה עם שר בישראל אבל אחרי שהבינו שגם חבר הפרלמנט העיראקי נמצא לידי, הם נפתחו וסיפרו לי דברים קשים על מצבם ומצבו של האזור שהם חיים בו בבגדד.
"התברר לי שהמוסדות היהודים היחידים בעיראק אינם מטופלים, הם הרוסים. כולל בתי הכנסת הגדולים ובתי העלמין לעומת שאר עדות המיעוט. בעיקר הנוצרים שבתיהם נבנו מחדש ומתוחזקים טוב יותר מאשר בתקופה של סאדם חוסיין".
לדברי קרא, הוא גייס את חברי הפרלמנט העיראקי לדאוג טיפול מיוחד באמצעות הארגון שהוא עומד בראשו. לרשות הארגון עומד תקציב שנתי של 25 מיליון דולר. "הבטחתי לו שממשלת ישראל תעשה כל מה שצריך לשיקום המוסדות. שוחחתי עם שלושה מתוך עשרת היהודים והצעתי להם לעלות לארץ. אני ממתין לתשובות לגבי התהליך. הם צריכים להחליט אם לעלות ומתי", הבהיר קרא.

משתפים פעולה. סגן השר קרא וחבר הפרלמנט העיראקי
צילום: שלום ירושלמי
"הטרור משתולל ברחובות אבל למזלנו הוא מאוד ממוקד סביב מוסדות בעיר. זו מלחמה בין הסונים והשיעים ואנחנו היהודים אף פעם לא במצב טוב. אבל יש גם אנשים יקרים כמו חבר הפרלמנט ושכנים טובים אחרים", ספרה הרופאה היהודייה בשיחה מבגדאד. על השאלה אם היא רוצה לעלות לארץ ביקשה האישה לא לענות.
יהדות עיראק הייתה פעם אחת הגדולות והמפוארות במזרח התיכון. עם קום המדינה עלו ארצה רוב יהודי עיראק, קרוב ל-120 אלף איש אחרי שוויתרו על רכושם ואזרחותם. נותרו אז בעיראק אלפים בודדים שלא רצו לעזוב כדי לשמור על הרכוש. גם הקהילה הזו הידלדלה לאורך השנים תחת שלטון מפלגת הבעת' האנטי ישראלית סבלו היהודים התנכלויות. 50 מהם הוצאו להורג בתלייה ב-1969.
במלחמת המפרץ ב-1991 עלו כמעט כל היהודים. בתום מלחמת עיראק-איראן עלו לארץ כ40 יהודים. היום כאמור נותרו שמונה יהודים בלבד וכולם משוועים לעזרה. השיחות היו מרגשות מאוד ונוגעות ללב. חבר הפרלמנט אמר ש-20% מתגעגעים לסדאם חוסיין. בעיקר האנשים שהוא דאג להם והפכו להיות עשירים בזכותו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg