חקירת ישראל ביתנו: העיתוי והפיתוי

אי אפשר שלא לתהות על המועד שבו הפרשה התפרסמה – שלושה חודשים לפני יום הבחירות. חקירה שנמשכה ביחידת לה"ב 433 למעלה משנה בצורה שקטה התפוצצה פתאום ברעש כזה גדול ובמועד כזה רגיש?

גדעון דוקוב | 26/12/2014 9:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
פרשיית החשדות לשחיתות בישראל ביתנו הגיעה בזמן נוח מאוד מבחינת הימין. אביגדור ליברמן, שמסרב להצהיר מראש שיהיה חלק מגוש הימין וכי ימליץ על בנימין נתניהו להרכבת הממשלה, עוד עלול לקחת קולות מסורתיים של הימין ויחד עם כחלון ללכת איתם לממשלת שמאל בראשות יצחק (בוזי') הרצוג וציפי לבני.

עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
- הרב דרוקמן נגד הרב אבינר: הפך את בנט לשק חבטות
- השחיתות בישראל ביתנו עשויה למחוק את ליברמן

 סקרים מראים שבעקבות חשיפת החשדות לשחיתות, קרוב לחצי מהבוחרים של ישראל ביתנו שוקלים להצביע למפלגות אחרות. מן הסתם חלק לא קטן מהם יעברו לליכוד או לבית היהודי, ויחזקו את הבסיס להקמתה של ממשלת ימין בכנסת הבאה.

אלא שלמרות שניתן היה לצפות לקולות שמחה בימין על הרווח הפוליטי המיידי, כשמסתכלים על התמונה הרחבה קשה להיות מרוצים. אי אפשר שלא לתהות על המועד שבו הפרשה התפרסמה – שלושה חודשים לפני יום הבחירות. חקירה שנמשכה ביחידת לה"ב 433 למעלה משנה בצורה שקטה התפוצצה פתאום ברעש כזה גדול ובמועד כזה רגיש, והיא עוררה תחושה לא קטנה של אי נוחות.

למשטרה וליועץ המשפטי ברור הרי שהתיק לא ייסגר לכאן או לכאן עד חודש מרץ, וברור עוד יותר שפרסום הפרשה יותר מעשוי להשפיע על ציבור הבוחרים.

החקירה בהחלט הייתה יכולה להישאר מתחת לפני השטח עוד זמן קצר, לפחות עד אחרי תקופת הבחירות. גם גל המעצרים של עשרות אישי ציבור לא תורם לאמון הציבורי. כשמשאירים ראשי מועצות ומנכ"לים לשעבר לתקופות מעצר ממושכות, זה נראה יותר כמו תרגילי חקירה ויחסי ציבור מאשר התייחסות עניינית.

לא מדובר בפושעים שמהווים סכנה
לציבור, שצריכים להיות מוחזקים מאחורי סורג ובריח.
יותר מדי פעמים בהיסטוריה של הפוליטיקה הישראלית התעוררה תחושה שחקירות קמו ונעלמו לשם חיסול של מועמד כזה או אחר. כך היה כשיעקב נאמן מונה לשר המשפטים, כך היה גם כשראובן (רובי) ריבלין אמור היה להתמנות למשרד המשפטים - ואלו לא הדוגמאות היחידות.

באופן פרטני, במקרה של ליברמן ומפלגת ישראל ביתנו זו לא הפעם הראשונה שפרשיות מתפוצצות דווקא בתקופת בחירות. גרוע מכך, זו לא הפעם הראשונה שלבסוף ההר הוליד עכבר.
מקרים כאלו פגעו בצורה קשה באמון הציבורי באופן ההתנהלות ובשיקול הדעת של המשטרה והפרקליטות, וחבל שכך. המלחמה בשחיתות במוסדות השלטון חשובה מדי, ואסור שיידבק בה אפילו צל-צלו של חשד כאילו זמן הפרסום שלה הושפע משיקולים זרים.

אין פה כמובן שום כוונה להגן על מי שסרחו ועשו שימוש בכוחם ובכספי הציבור לשם טובתם האישית. מי שעבר על החוק ומעל בחובתו הציבורית צריך להיענש על כך, ובחומרה. אלא שדווקא כדי לחזק את אמון הציבור במערכת אכיפת החוק, המשטרה והיועץ המשפטי לממשלה צריכים לקחת בחשבון גם שיקולים של מראית עין ציבורית. הזהירות הזו נדרשת לא רק מפוליטיקאים, אלא גם ממי שעשויים לחרוץ את גורלם של אישי הציבור, ואולי אפילו להשפיע על כל ההרכב של הממשלה הבאה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

גדעון דוקוב

צילום:

עורך דף הבית של nrg ועיתונאי במקור ראשון

לכל הטורים של גדעון דוקוב

פייסבוק