בודד באפלה

נתניהו יוצא למערכה פוליטית כבדה עם מעט מאוד שותפים והרבה מאוד אויבים

יעקב אחימאיר | 5/12/2014 9:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
ראש הממשלה בנימין נתניהו העיד השבוע קבל עם ועולם כי הוא חש בודד בממשלתו, אחרי ששרים בכירים תקפו אותו ואת מדיניותו בהופעות פומביות. לאור ההודאה הזו, נראה שנתניהו עלול לחוש בדידות גדולה עוד יותר עד ליום הבחירות. סיעתו, הליכוד, מפוצלת - היא לא מתאחדת סביבו, הוא לא גאה בה.
 
צילום: אמיל סלמן
''הממשלה הנוכחית נכפתה עליי''. בנימין נתניהו צילום: אמיל סלמן

עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
- בליכוד מעריכים: סער לא ירוץ. מנסה להלחיץ את נתניהו
- NBA: ניצחון חמישי ברציפות לבלאט וקליבלנד

חילוקי הדעות בתוך סיעת הליכוד, בין חבורת רגב-לוין-דנון לבין שאר חברי הכנסת, יקשו על שידורי תעמולה אמינים מטעם מפלגה זו. כיצד למשל יוכל ח"כ דני דנון ללחום את מלחמת הליכוד במסע הבחירות, לאחר שפוטר מתפקיד סגן הביטחון על ידי נתניהו מפני שמתח עליו ביקורת פומבית בעיצומה של מלחמה? כל ניסיון לשלב את דנון במסע הבחירות של מפלגתו כדי להפגין אחדות ייראה מלאכותי. וישנם גם ליכודניקים אחרים, שספק אם הופעותיהם בשידורים יועילו לנתניהו במסעו להבטחת כהונה נוספת.

כזכור, מן הליכוד הורחקו עוד במערכת הבחירות הקודמת שלושה פוליטיקאים ותיקים אחדים אשר בעיני ציבור מסוים של הבוחרים הקרינו אמינות ויושרה: בני בגין, דן מרידור, מיכאל איתן - כולם שרים לשעבר שאינם מסתירים את הסתייגותם מחוק הלאום, ולו גם בניסוחו המרוכך. חבר סיעה בכיר נוסף מאותו זן, ראובן (רובי) ריבלין, החליף, כידוע, כתובת. נתניהו זקוק היום מאוד לארבעת האישים הללו, אבל הם לא ייחלצו לעזרתו.

האם גדעון סער יופיע לשם כך? האם יעזור למפלגתו בשעת מצוקתה, גם מבלי להתמודד בעצמו על מקום בכנסת? אין ספק שנתניהו היה מעוניין מאוד בעזרה כזאת לנוכח המערכה הפוליטית הכבדה הצפויה בחודשים הקרובים מול שלל מפלגות המאיימות על שלטונו. רובן ככולן יתגייסו לממש את הסיסמה "רק לא ביבי".
אבל הבעיה של נתניהו היא לא רק בדידותו מול המפלגות היריבות ובדידותו בבית, אלא העובדה שהוא צפוי למצוא את עצמו מותקף על ידי רוב כלי התקשורת. הרי לא רחוק היום שבו כל אחד מאיתנו יוכל לזהות בקלות את משאלתם של כלי התקשורת המודפסים, המשודרים והאינטרנטיים להחלפתו, בעיקר במסגרת "דברי הפרשנות". הם יתמכו ביריביו – יאיר לפיד, יצחק (בוז'י) הרצוג או משה כחלון, עוד מעט קט נדע מי בדיוק.

ומה באשר לנפתלי בנט? נתניהו
ניצב עכשיו מול דילמה כיצד לנהוג במפלגת הבית היהודי. האם לחתור להליכה משותפת איתה, לקראת כינונה אולי של עוד ממשלת נתניהו? ואם לא, האם לנסות ולזנב בה, למשוך ממנה קולות ולהעבירם לליכוד? בבחירות הקודמות אכן כך קרה, והתוצאה ידועה. הליכוד לא יצא נשכר מכך, וגוש הימין נפגע. נכון לעכשיו לא ברור אם הגוש הזה עדיין מכיל את אביגדור ליברמן, אמן ההפתעות. בין השאר הוא עשוי הפעם להפתיע את נתניהו, המנהיג הבודד, שלא לטובה.

בנקודת הזינוק של מערכת הבחירות נראה כי מפלגתו בהקמה של משה כחלון עשויה להיות לשון המאזניים להרכבת הממשלה הבאה, אם הליכוד לא יצליח להגדיל באורח משמעותי את מספר חברי הכנסת שלו. כחלון הוא "כאב ראש" חזק לנתניהו: שר התקשורת לשעבר יפרוט על נימת הפער החברתי-כלכלי, ויגזול קולות ממפלגת האם שלו. בתחום המדיני הוא ינסה לטשטש את עמדותיו הימניות מאוד שניכרו בעברו בליכוד, אך ספק אם יצליח בכך. מאידך גיסא, רשימת הכוכבים שישבץ ברשימתו לכנסת עלולה להיות לו לרועץ בעיני מצביעי ימין. כך או אחרת, מפלגת כחלון תתרום להעצמת תופעת ריבוי המפלגות, שככל הנראה אף לא אחת מהן תזכה ברוב משמעותי.

אם יורשה לי להביע לסיום משאלה אזרחית: אנא, התכנסו לפחות לגושים פוליטיים, שברבות הימים אולי יתגבשו למפלגות גדולות ומעטות. עד אז נותר לנו רק להשתתף בצערם של עשרות חברי הכנסת שישובו הביתה מהמשכן, בעודם חשים כי טרם מיצו את כישרונותיהם לטובת העם והמדינה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

יעקב אחימאיר

צילום:

יעקב אחימאיר הוא עיתונאי הכותב ומשדר. עיסוקו העיקרי: עורך ומגיש התוכנית "רואים עולם" בערוץ 1. במאמריו הוא משלב, ככל יכולתו וזכרונו, מלקחי הפוליטיקה הישראלית והעולמית שאותה הוא מסקר - ומלקחי ההיסטוריה שאותה למד - ואף למד לאהוב

לכל הטורים של יעקב אחימאיר

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק