ישראל תשתתף בחקירה הבינלאומית לאירועי המשט

כפי שנחשף במעריב, אישר פורום השביעייה כי נציג ישראלי ייקח חלק בוועדת החקירה הבינ"ל לאירועי המשט הטורקי לעזה, עקב הלחץ שהפעיל מזכ"ל האו"ם באן קי מון. בהודעה שהוציא מזכ"ל האו"ם נמסר כי הוועדה תתחיל לעבוד ב-10 באוגוסט, אך בי-ם לוחצים שהיא תתחיל רק לאחר שוועדת טירקל תסיים את עבודתה

אלי ברדנשטיין | 2/8/2010 16:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ישראל תיקח חלק בוועדה הבינלאומית לחקירת מבצע ההשתלטות הצה"לי על ספינות המשט לעזה – כך אישר היום (ב') פורום שרי השביעייה. הוועדה, שתקום בחסות מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, תבדוק את נסיבות הסתבכותו של המבצע שבו נהרגו תשעה פעילים פרו-פלסטינים ונפצעו עשרות, בהם כעשרה חיילים ישראלים. זמן קצר לאחר החלטת שרי השביעייה הודיע מזכ"ל האו"ם כי הוועדה תצא לדרך כבר בשבוע הבא - ב-10 באוגוסט. על פי ההודעה, דוח הביניים הראשון של הוועדה יוגש באמצע חודש ספטמבר.

מזכ
מזכ"ל האו"ם באן קי מון. לדבריו, מסקנות החקירה הישראלית לא יצטיירו כאמינות בקהילה הבינלאומית. צילום ארכיון: אי-אף-פי
דבר הסכמתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להכיר בוועדה ולמנות לה נציג ישראל פורסם לראשונה אתמול במעריב. החלטתם של שבעת השרים מהיום אישרה למעשה את הסכמתו העקרונית של נתניהו.

חרף ההסכמה, בין ישראל לאו"ם עדיין קיימים חילוקי דעות מהותיים בנוגע למועד שבו תחל הוועדה את פעילותה. בירושלים מעוניינים שהוועדה תמתין עד תום חקירתה של ועדת טירקל הישראלית, ואילו באו"ם מעוניינים שהוועדה הבינלאומית תחל את עבודתה באופן מיידי – בדומה לוועדה הבינלאומית השנייה שתעסוק בנושא, שמונתה מתוקף החלטה של מועצת זכויות האדם של האו"ם ותחל את עבודתה החודש. ישראל לא תשתף פעולה עם ועדה זו.

על פי הודעה שנמסרה הערב מלשכת נתניהו, בשבועות האחרונים עשו בסביבת ראש הממשלה מאמצים להבטיח כי "מדובר בפאנל ובכתב מנדט מאוזנים והוגנים". עוד הוסיפו בלשכת נתניהו: "הפאנל יקבל דוחות על החקירה הישראלית הבלתי תלויה של אירועי המשט. האמת תצא לאור בעולם כולו, וזה בדיוק העיקרון שאנו מקדמים".
גורם בינלאומי בכיר: לא נמתין למסקנות ועדת טירקל

את הדרישה לנוכחות ישראלית בוועדה העביר באן קי-מון בפגישתו בסוף השבוע עם שר הביטחון אהוד ברק, במסגרת ביקורו האחרון בארצות הברית. מזכ"ל האו"ם איים כי אם לא תסכים ישראל לשתף פעולה עם הוועדה, יקים ועדה ללא נציגות ישראלית.

מקורות ישראלים אמרו שלשום כי חרף ההסכמה הישראלית, הוועדה לא תתחיל בפעילותה באופן מיידי. בין מזכ"ל האו"ם לנתניהו יש חילוקי דעות מהותיים באשר לסמכויות הוועדה והרכבה האנושי. על פי הודעת האו"ם מהיום, בראש הוועדה

יעמוד ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר ג'פרי פאלמר, ומלבדו יהיו חברים בה שלושה נציגים נוספים: משפטן ישראלי, משפטן טורקי ונשיא קולומביה היוצא אלווארו אוריבה.

בשבוע שעבר אמר נתניהו למזכ"ל האו"ם כי ייתכן שכלל לא יהיה צורך בהקמת הוועדה הבינלאומית לאחר שהקהילה הבינלאומית תקרא את מסקנות ועדת טירקל, אך מזכ"ל האו"ם סירב להמתין. באן עצמו אמר בחודש האחרון כי החקירה שישראל מנהלת היא "חשובה, אבל לא תזכה לאמינות בינלאומית". על רקע זה אמר למעריב גורם בינלאומי בכיר: "אנחנו לא מתכוונים להמתין עד להגשת מסקנות ועדת טירקל. הוועדה תוקם בתוך כמה ימים, ותחל בעבודתה בתוך זמן קצר".

עד כה סירב מזכ"ל האו"ם למנות צוות חקירה בלי הסכמת ישראל, ונראה כי עמדה זו השתנתה בעקבות הלחצים הכבדים שבהם היה נתון מצד מדינות ערב ומדינות איסלאמיות נוספות. "מזכ"ל האו"ם פועל בסביבה פוליטית ומופעלים עליו לחצים רבים להקים את הוועדה. אם יש נטייה להאשים את ישראל בתוצאות המשט - עליו לרצות את כולם", אמרו מקורות מדיניים בסוף השבוע.

עדכון אחרון : 2/8/2010 17:17
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/pulitic_news/ -->