גורם מדיני: ועדת האו"ם לחקירת המשט - תוצר של אובססיה
בירושלים מותחים ביקורת חריפה על החלטת האו"ם להקים ועדה בינלאומית לחקירת הסתבכות מבצע ההשתלטות על ספינות המשט לעזה, וטוענים כי החקירה הישראלית מספיקה. "למועצה לזכויות אדם יצאו מוניטין מפוקפקים, מדובר בגוף אובססיבי"

"ישראל הוכיחה כי היא יודעת לבחון ולבדוק את עצמה בשקיפות ראויה לציון כפי שמעידים דוח איילנד וועדת טירקל היושבת על המדוכה", אמרו הערב במשרד החוץ.
במקביל, גורמים מדיניים בירושלים, שסירבו להזדהות בשמם, מתחו הערב ביקורת חריפה על מועצת זכויות האדם של האו"ם, וטענו כי היא נגועה באיבה ורדיפה אובססיבית אחר ישראל. "למועצה לזכויות אדם יצאו מוניטין מפוקפקים במיוחד כגוף אובססיבי בעמדותיו כלפי ישראל, דבר המשתקף בריבוי ההצהרות, ההחלטות והוועדות שמינתה הוועדה הזו ביחס לישראל", אמרו הגורמים.
מוקדם יותר אתמול, בהודעה רשמית מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם, נמסר כי שלושת חברי הוועדה הם דזמונד דה-סילבה, עורך דין בכיר מבריטניה; קארל הדסון-פיליפס מטרינידד וטובאגו, שכיהן בשנים האחרונות
הוועדה הוקמה בעקבות החלטה שהתקבלה במועצה כשלושה ימים לאחר המבצע הצה"לי, במסגרת החלטה שבה מתח הגוף הבינלאומי ביקורת חריפה על ישראל וגינה את ההחלטה להשתלט על הספינות במבצע צבאי.
גוף החקירה יפעל במתכונת דומה לזו שעל פיה פעלה ועדת גולדסטון לבדיקת מתקפת "עופרת יצוקה" בעזה, וחבריו יקבעו אם יש ממש בטענה הרשמית של ישראל, שלפיה הלוחמים נאלצו לירות למוות בפעילים כהגנה עצמית. כמו כן תוכל הוועדה להמליץ על העמדת קברניטי המבצע לדין בגין הפרת החוק הבינלאומי.
נשיא מועצת זכויות האדם של האו"ם, סיהסק פואנגקטקוב מתאילנד, הצהיר כי שלושת חברי הוועדה יפעלו ללא פניות ובאופן עצמאי לחלוטין. "המומחיות, העצמאות והיושר של חברי הוועדה יוקדשו להבהרת נסיבות התרחשותם של האירועים וחוקיותם. "אנו מקווים כי המשימה תתרום לשלום באיזור ותסייע לעשיית צדק עם הקורבנות".
לדברי פואנגקטקוב, חרף ההצהרות הישראליות שלפיהן בממשלה ובצה"ל יסרבו לשתף פעולה עם חקירה בינלאומית, באו"ם בכל זאת מצפים מכל המעורבים בתקרית לשתף פעולה עם חברי ועדת החקירה.
"אני מקווה וקורא לכל הנוגעים בדבר להעניק לחברי הוועדה שיתוף פעולה מלא - מדובר בדבר העולה בקנה אחד עם האינטרסים שלהם ושל הקהילייה הבינלאומית ככלל", אמר. "הוועדה לא נועדה להפנות אצבעות מאשימות, אלא לרדת לעומקן של העובדות סביב האירוע. מדובר בטרגדיה הומניטרית, וזהו האינטרס המשותף של כולם".