ועדת האו"ם לחקירת סיכול המשט לעזה יוצאת לדרך
מועצת זכויות האדם של האו"ם הודיעה כי מינתה את חברי הוועדה לחקירת נסיבות הסתבכותו של המבצע הצה"לי, שתבדוק אם יש ממש בטענות הישראליות שלפיהן הלוחמים ירו למוות בפעילים כהגנה עצמית. אם ייקבע שהטענה הישראלית אינה נכונה, תוכל הוועדה להמליץ על העמדת האחראים לדין בבית המשפט בהאג
- גורם מדיני: הקמת הוועדה - תוצר של אובססיה ואיבה

הוועדה הוקמה בעקבות החלטה שהתקבלה במועצה כשלושה ימים לאחר המבצע הצה"לי, במסגרת החלטה שבה מתח הגוף הבינלאומי ביקורת חריפה על ישראל וגינה את ההחלטה להשתלט על הספינות במבצע צבאי.
גוף החקירה יפעל במתכונת דומה לזו שעל פיה פעלה ועדת גולדסטון לבדיקת מתקפת "עופרת יצוקה" בעזה, וחבריו יקבעו אם יש ממש בטענה הרשמית של ישראל, שלפיה הלוחמים נאלצו לירות למוות בפעילים כהגנה עצמית. כמו כן תוכל הוועדה להמליץ על העמדת קברניטי המבצע לדין בגין הפרת החוק הבינלאומי.
נשיא מועצת זכויות האדם של האו"ם, סיהסק פואנגקטקוב מתאילנד, הצהיר כי שלושת חברי הוועדה יפעלו ללא פניות ובאופן עצמאי לחלוטין. "המומחיות, העצמאות והיושר של חברי הוועדה יוקדשו להבהרת נסיבות התרחשותם של האירועים וחוקיותם. "אנו מקווים כי המשימה תתרום לשלום באיזור ותסייע לעשיית צדק עם הקורבנות".
לדברי פואנגקטקוב, חרף ההצהרות הישראליות שלפיהן בממשלה ובצה"ל יסרבו לשתף פעולה עם חקירה
"אני מקווה וקורא לכל הנוגעים בדבר להעניק לחברי הוועדה שיתוף פעולה מלא - מדובר בדבר העולה בקנה אחד עם האינטרסים שלהם ושל הקהילייה הבינלאומית ככלל", אמר. "הוועדה לא נועדה להפנות אצבעות מאשימות, אלא לרדת לעומקן של העובדות סביב האירוע. מדובר בטרגדיה הומניטרית, וזהו האינטרס המשותף של כולם".
שלושת חברי הוועדה, שני משפטנים בכירים ופעילה ותיקה למען זכויות אדם, יגיעו בשבועות הקרובים ארצה ויחלו בעבודתם, שבסופה יגישו דוח מפורט למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון. השלושה אינם מוכרים בארץ, אך בארצות מוצאם הם אישי ציבור מהשורה הראשונה, שלקחו חלק במהלכים פוליטיים וחברתיים שזכו לסיקור תקשורתי נרחב.
דזמונד דה-סילבה, בן 71, הוא מעורכי הדין הבולטים בבריטניה. בשנת 2002 מינה את דה-סילבה מזכ"ל האו"ם הקודם, קופי אנאן, לתפקיד סגן התובע בבית הדין הבילאומי המיוחד לבדיקת פשעי המלחמה שבוצעו במהלך מלחמת האזרחים בסיירה לאון בשנות התשעים. כמו כן היה מעורב דה-סילבה במעצרו של נשיא ליבריה לשעבר, צ'רלס טיילור, ובהעמדתו למשפט בבית הדין הבינלאומי בהאג בגין ביצוע פשעי מלחמה.
קארל הדסון-פיליפס, בן 77, כיהן בעבר כיועץ המשפטי לממשלה בארצו, טרינידד וטובאגו, וכיהן כשופט בבית הדין בהאג. לפני כן עמד בראש משרד עורכי דין מפואר בארצו, ובשנות השישים והשבעים כיהן כחבר פרלמנט ושר משפטים. בשנת 1999 נבחר הדסון-פיליפס לנשיאות לשכת עורכי הדין של טרינידד וטובאגו, וארבע שנים מאוחר יותר נכנס לתפקידו בבית הדין בהאג, שממנו פרש מטעמים אישיים לאחר כארבע שנים.
מארי שאנטי-דיריים, בת 71, מוכרת בעולם כפעילה בולטת למען זכויות אדם, ובניגוד לשני חברי הוועדה האחרים אין לה רקע משפטי – השכלתה האקדמית כוללת תואר שני במגדר ובספרות אנגלית. בעברה נאבקה שאנטי-דיריים בתופעת נישואי הילדים במדינות דרום אסיה, ונאבקה למען קידום השוויון בין המינים בטג'יקיסטן. כיום היא מייעצת לארגונים פמיניסטיים ברחבי העולם, ובכמה מהם היא רשומה כחברה במועצת המנהלים.