המילה האחרונה: רייטינג אינו חזות הכל
ד"ר יריב זועם על ההמלצה ליצור טלוויזיה על פי סיכויי ההצלחה בחו"ל ודורש קצת יותר כבוד לשפה העברית וליצירה המקורית בארץ

בטיפול האמריקאי של HBO יח''צ
עם ישראל אינו יכול להתברך באוצרות נפט, במחצבים נדירים, או בגודל המופלג של אוכלוסייתו. הנסיבות ההיסטוריות כפו עליו להתקיים כ"עם לבדד ישכון". יתכן שיש אנשים שהיו מעדיפים להסתפח אל העם הסיני ענק המימדים. מובנת גם הכמיהה שלהם להתבטא בשפה השגורה על פיה של רוב אוכלוסיית העולם.
כל מי שעוסק בביקורת התקשורת יודע כי אחת מהשפעות הטלוויזיה היא האחדה תרבותית.
דהיינו – ברחבי העולם יושבים אנשים על "כורסא סלונית" אחת וצופים בדימויים זהים. אין זאת אומרת שכל העולם מדבר בשפה אחת, אלא שהדימויים, אליהם הוא נחשף דומים.
כל כדורגלן ישראלי מצליח שואף לנסות את מזלו בספרד או באיטליה, כפי
שכל שחקנית צעירה חולמת על הוליווד. הרצון להיחשף ולהיות מוכר בעולם מבוסס על מצוינות ולא על התבטלות. מי שדורש ששפת השיח בכנס לתקשורת תהיה אנגלית מכיוון שלדבריו "העברית שפה דלה", מבטל את שורשיו התרבותיים במחי הבל פה, או חלילה חוטא בבערות.
התנ"ך, הספר הנפוץ בעולם. וכל מי שמעיין בו נוכח בעושר הלשוני של השפה העברית. להבדיל, גם יהודה הלוי, אבן גבירול, עגנון ועמוס עוז התבטאו בעברית. האם שפתם הייתה דלה?
מניין נובע אפוא היחס המבטל אל השפה העברית? הנימוק ל"ביטול" השפה העברית הוא היעדר הפוטנציאל ה"מכירתי" של תוצריה לגויים. אני מסכים שהרייטינג של השפה העברית אינו גבוה, כך שהפופולריות של ה"אח הגדול" או "האחות הקטנה" עולים על הפופולריות של חידון התנ"ך. האומנם זאת הסיבה לשנות את התרבות הישראלית או להקל בערכה?
כשהרייטיג הוא חזות פני הכל, טוען חוקר תקשורת ידוע כי יש בעיה במכירתן לחו"ל של תוכניות טלוויזיה, שהופקו בעברית. לדבריו ה"עצלות הלשונית" של יוצרים עבריים היא פועלו של הרגולטור שמחייב את הערוצים המסחריים לייצר ל"צריכה עצמית". ההסתמכות על השוק המקומי ועל השפה העברית מוטעית, גורס התקשורן, כי היא "גורמת לקיבעון יצירתי...".
כאשר חוקר תקשורת מתיימר להיות "איש שיווק" תרבותי ומציע לבטל את היצירה בשפה העברית, מכיוון ש"האריזה" שלה לא אטרקטיבית, נוצר כאן תקדים. מחר יציע מי לבטל דיסציפלינות דלות רייטינג באקדמיה, או את האקדמיה כולה, שכן נדל"ן רווחי יותר ממחקר וביקורת. התשובה לסוגיה ניתנה בידי חז"ל שטענו בעברית צחה "אל תען כסיל כאיוולתו" ובא לציון גואל.