תחקירנית לשעבר, בעל תחנות רדיו, כתבת בכירה שפוטרה, צלם טלוויזיה ובעלת חברה להכוונה מקצועית. חמישה אנשי תקשורת מספרים על עצמם ועל התמודדותם עם המשבר הכלכלי בענף
לי-אור אברבך | 13/4/2009 16:08
"אין שוק לעיתונאים מנוסים"
רותי סיני (54), נשואה + 2, עיתונאית
רותי סיניאריק סולטן
"לפני שלושה חודשים פוטרתי מעיתון הארץ. העורך החדש דב אלפון כבר ניסה לפטר אותי בעבר, כשמתחתי ביקורת על העיתון, אך בעקבות מחאה ציבורית הוא נסוג מכוונתו. עכשיו, בשל המשבר הכלכלי, התעוררה הזדמנות לפטר אותי. כדי להצדיק את הפיטורים, למרות שהסכמתי להפחתת שכר, טענו נגדי טענות שקריות על תפקודי הלוקה בחסר לכאורה.
"אני מוצאת שחוץ מחלטורות, טור שבועי בכלכליסט והרצאות בתשלום, למעשה אין שוק לעיתונאית כמוני. לא רוצים מישהי מנוסה, רצינית, מעמיקה עם דרישות שכר מסוימות מתוקף הוותק והניסיון והערך
המוסף שאני מביאה לעיסוק. כרגע אני עוד מקבלת משכורת. הטור שיש לי הוא על בסיס פרילנס, ובחודש שיש חגים, כמו עכשיו, אין לי הכנסה. כרגע אני לא רואה איך אני מגיעה לרמת שכר שהיתה לי קודם ולרמת הביטחון שהיתה לי.
"כשלא משקיעים בעיתונאים ומקפידים שהם יהיו צעירים חסרי ניסיון, אז גם המוצר העיתונאי יהיה ירוד וזו פגיעה אנושה במוצר. אלה לא מכונות שמייצרות טקסטיל, אלה בני אדם שאמונים על חופש הביטוי. ולכן העיתונות חייבת להיות בבעלות הציבור כדי שלא שורת הרווח התחתונה תכתיב את ההתנהלות".
"החוזק נמדד גם בשמירה על כוח האדם"
דוד בן-בסט, נשוי + 3, הבעלים של תחנות הרדיו "רדיוס" ו"לב המדינה"
דוד בן בסט, הבעלים של תחנות הרדיו ''רדיוס'' ו''לב המדינה''ראובן קסטרו
"באופן טבעי, המשבר הכלכלי לא פסח גם על תחנות הרדיו. צריך להיות יותר קריאטיבי ולתת יותר רעיונות למפרסמים כדי שהתחנה תתקיים. ללקוחות שלנו יש עכשיו דרישות גדולות יותר, ולכן צריך לתת להם את הפתרון הטוב ביותר במחיר שהם משלמים. לשיעורי ההאזנה יש הרבה יותר משקל. אתה צריך להוכיח. שיעורי ההאזנה והאפקטיביות מביאים אותנו למקום שבו הלקוחות מרוצים וממשיכים לפרסם.
"הממוצע בירידה בפרסום של כל תחנות הרדיו עומד על כ-25%, יותר או פחות. ברור שאצל החזקים הירידה היתה קטנה יותר, והחלשים נפגעו יותר. בכל זאת, לא פיטרתי עובדים. החוזק נמדד גם בסיוע ובשמירה על כוח האדם הקיים. קיצצתי בדלק ובשיחות טלפון, אבל לא קיצצתי בשכר, אף שתחנות אחרות עשו זאת. כוח אדם הוא המשאב האנושי היקר ביותר שצריך לטפח גם כשלא קל".
"האי ודאות היא בלתי אפשרית"
שירי שלוסר (35), רווקה. תחקירנית ועורכת משנה, בין היתר בהפקות "בולדוג", "גיל ריבה" ו"נולד לרקוד"
שירי שלוסרראובן קסטרו
"סיימתי לעבוד בסדרה לרשת לפני חצי שנה והתחלתי להרגיש מה הולך להיות. רק לפני שנתיים החלטתי שבמקביל להתקדמות שלי בתעשייה, חשוב שאלמד גם מינהל עסקים. כשהמצב התחיל להיות קשה, נכנסתי כשותפה ומנהלת עסקית לחנות יד שנייה בתל אביב, והעסק רץ. החברות שלי מהתחום מגיעות אליי לחנות, וזה מאוד קשה, כי להרבה אנשים אין עבודה ויש המון שרוצים לצאת מזה. מי שיכול להתמיד גם בתקופות הקשות ונמצא הרבה שנים בתחום יכול להרוויח יפה בסוף, אבל אי אפשר לחיות ככה באי וודאות הזו בגיל כזה, אתה כבר לא בן 20".
"אני מרגיש שכרגע אני צולח את המשבר"
שוקי גוזיק (37), נשוי + 2, צלם טלוויזיה
שוקי גוזיקראובן קסטרו
"אני עובד כבר כמעט 10 שנים בתחום, מאז סיימתי תואר ראשון בתקשורת של מכללת ספיר. יחסית, אני מרגיש שאני צולח כרגע את המשבר. בנובמבר-דצמבר היתה עצירה פתאומית: המון הפקות בוטלו ואחרות קוצצו. אולי למעט דברים ספורים, כל העבודה שלי מאז היתה לכבלים או ללוויין ולהפקות פרטיות. מוזר לומר את זה, אבל למזלי, בחודשים הקשים ביותר בשוק היתה מלחמה, וכצלם חדשות היא חיפתה לי על היעדר העבודה.
"כפרילנס אתה לא מרגיש באופן מיידי את הקושי, כי את הכסף בעבור רוב העבודה אני רואה לפעמים רק חודשיים אחרי. אם לא די בזאת, מוסר התשלומים בשוק ירד משמעותית. רק עכשיו אספתי צ'ק שמגיע לי מחודש נובמבר. בינתיים מנסים לקצץ הוצאות ובוחנים פעמיים כל שקל שמוציאים".
"מי שרוצה לעבוד אולי יצטרך להתפשר על תכנים"
מיכל פלנבוים (35), רווקה + בן זוג, הבעלים של Media Professionals, חברה להכוונה מקצועית
מיכל פלנבויםראובן קסטרו
"התקופה האחרונה הביאה אלינו הרבה יותר לקוחות מבעבר, ואפשר לראות שאלה הם לקוחות שמבקשים יותר מלמצוא עבודה - הם מחפשים דרך מקצועית. אבל אם מישהו מקובע היום על דרך מקצועית ספציפית, אני לא בהכרח יכולה לעזור לו. מי שרוצה לעבוד אולי יצטרך להתפשר על תכנים, אולי לא יתקדם כרגע, אולי יצטרך לפנות לתחומים המשיקים - כמו האינטרנט, הסלולר, הפקות במה ואירועים מסחריים - אך יוכל גם יוכל למצוא עבודה.
"חשובה הפתיחות, וכן ההכרה בכך שהמציאות יוצרת הזדמנויות חדשות למי שמוכן להסתכל עליהן. לקוחות שמצטרפים אלינו עוברים שיחות אימון אישי להכוונה מקצועית מעמיקה יותר, הפורסת בפניהם את האפשרויות המגוונות בעולם הטלוויזיה ומחוצה לו. הירידה במספר ההצעות בתחום הטלוויזיוני הביאה אותנו ל'יציאת מצרים' מטפורית מעבר לגבולות המדיום. אני מאמינה שתקופה כזו מחייבת את כל העושים במלאכה לחדש את הנדר המקצועי עם העיסוק שלהם ולזכור שבמשחק 'הגאות והשפל של החיים' הגל הבא עוד יגיע".