"מותר להשיב אש גם לעבר אוכלוסיה אזרחית"
בעוד שר הביטחון דן עם בכירי מערכת המשפט בנוגע לאפשרות התגובה לירי הרקטות, מבהירים משפטנים בכירים ל-nrg: החוק הבינ"ל מתיר להפגיז מטרה צבאית - גם בתוך אוכלוסיה אזרחית
- בן-דרור ימיני סבור שלישראל יש זכות להגיב
- גבי אביטל חושב שפגיעה באזרחים אינה פתרון
שופטת בית המשפט העליון בדימוס, דליה דורנר, הסבירה כי "באופן עקרוני, המשפט הבינלאומי קובע שניתן לירות בחזרה כאשר יורים עליך. גם אם יש אוכלוסייה אזרחית, עליך לירות בחזרה – אבל זה צריך להיות מידתי".
לדברי השופטת בדימוס, כל פעולה צבאית שכזו צריכה להתבצע בהסתמך על נסיבות האירוע. "זה כמובן תלוי בנסיבות. צריך לקחת בחשבון את הדברים האלה, זה גם הגיוני – אתה לא יכול להתיישב בתוך אוכלוסיה אזרחית ובאופן אוטומטי תהיה לך חסינות – זו איוולת", היא הוסיפה.
ד"ר רובי סיבל, מומחה למשפט בינלאומי מהאוניברסיטה העברית, התייחס אף הוא לסוגיה וציין כי מותר לתקוף מטרה צבאית, גם אם היא בתוך אוכלוסייה אזרחית. "השאלה היא האם מותר לישראל להפגיז מטרה צבאית, אם זו נמצאת בתוך יישוב אזרחי – והתשובה היא חד-משמעית כן".
לדבריו, "המטרה הצבאית לגיטימית ונשארת לגיטימית גם אם היא מוצבת ביישוב אזרחי". ד"ר סיבל הסביר כי "ההגיון הוא פשוט, כי אם לא היה כן - היה יוצא שהאויב היה יכול לקבל חסינות על ידי זה שהיה מציב את כלי הנשק שלו בתוך כפר אזרחי, וברור שהוא לא יכול להעניק לעצמו חסינות כזאת".
למרות ההיתר לפגוע במטרות צבאיות הממוקמות בקרבת אזרחים, ד"ר סיבל הדגיש כי "אסור לכוון אש נגד אזרחים כאזרחים. כדוגמה, אנחנו לא יכולים להפגיז כפר אזרחי בגלל שהיו שם בעבר קטיושות, אלא אנחנו יכולים לכוון אש רק נגד טילים שנמצאים שם בשטח".
ד"ר סיבל הסביר כי אם אזרחים ייפגעו
הוא הוסיף כי שימוש בנשק מדויק יכול להקטין את הפגיעה באזרחים ולאפשר פגיעה מידתית. "המפקד צריך להחליט האם הנזק לאזרחים יהיה מידתי - זו החלטה לא קלה", פירט. "ככל שהטיל מונחה וניתן לכוון אותו לבית מסוים, הפגיעה באזרחים תהיה פחותה. אם תזרוק פצצה שאין לה שום הכוונה, יכולים להינזק הרבה אזרחים".
במקביל, שיגר היום עו"ד נעם פלג מעמותת "גישה" מכתב לשר הביטחון, לשר המשפטים, ליועץ המשפטי לממשלה ולפרקליט הצבאי הראשי בו הדגיש כי "ירי בלתי מובחן לעבר אזור מאוכלס, מהווה עבירה חמורה על החוק הבינלאומי".
הוא הדגיש כי "ירי מכוון לעבר שטחים המאוכלסים באזרחים, גם אם מאותו אזור מבוצעות פעולות לחימה, הוא מעשה אסור על פי כללי המשפט הבינלאומי ויכול להיחשב גם כפשע מלחמה". לדבריו, אזרחים, גם אלה המצויים בשטח לחימה, נהנים מהגנת המשפט הבינלאומי ואינם נחשבים כיעד לגיטימי להתקפה.
עו"ד פלג הדגיש במכתבו כי ה"חובה להימנע מפגיעה מכוונת באזרחים וכן מפגיעה לא מידתית באזרחים, שעה שתוקפים יעדים צבאיים, הינה חובה שאינה תלויה בהתנהגותו של הצד השני ללחימה - מדובר באיסור הנובע מהמשפט הבינלאומי המנהגי ושחל על מדינת ישראל באופן ישיר ומוחלט".