גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מעושנים למוות

בתחילת נובמבר ייכנס לתוקפו התיקון לחוק הגבלת העישון במקומות ציבוריים. האם הוא יהיה בעל שיניים? גלעד רוט לא משוכנע אבל מקווה שהוא ישפר ולו במעט את איכות האוויר

גלעד רוט | 30/9/2007 9:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רובנו חושבים כי איכות האוויר תלויה אך ורק בתאגידי ענק הפולטים גזים רעילים לאוויר או בכמות המכוניות הנוסעות בכבישים ומשחירות לנו את הריאות. כנראה שכנסת ישראל חושבת אחרת. לאחר התיקון לחוק הגבלת העישון במקומות ציבוריים, שייכנס לתוקפו ב-7 בנובמבר, נראה כי איכות האוויר במקומות ציבוריים עומדת להיות טובה מתמיד ונטולת עשן מיתמר של סיגריות.

עד לפני התיקון המדובר, העישון בישראל היה מוגבל: האיסור אומנם חל במקומות בילוי, כגון בתי אוכל, תיאטראות, בתי קולנוע, קניונים ובמקומות עבודה. אך יחד עם זאת, מסעדות ובתי קפה היו רשאים להקצות עד רבע משטחם לאזור עישון, לקיים סידורי אוורור תקינים ולהבטיח כי העישון במקום אינו גורם מטרד בחלקים האחרים של המקום. בחלקים האסורים לעישון, חלה חובה על בעל המקום להציב שלטים האוסרים את העישון בתחומם. הקנס על המעשן בגין עישון במקומות אסורים הגיע ל-310 שקל, ובגין אי-הצבת שלטים בשטח העסק – 630 שקל.

למרות כל זאת החוק המדובר לא נאכף, בדיוק כמו הרבה חוקים אחרים שקיימים בישראל. מדו"ח שפרסם משרד הבריאות ביולי 2005 עולה כי רק עשר ערים דיווחו על הטלת קנסות בגין עישון במקומות ציבוריים, כאשר כל הקנסות הוטלו על המעשנים ולא על בעלי העסקים. בנוסף לכך, לא צריך להיות גאון הדור בכדי להבין שבתי עסק כגון בארים ובתי קפה מוכנים לספוג קנסות שכאלה בשביל שלא לאבד את קהל המעשנים הפוקד את עסקיהם.

התיקון לחוק עתיד להתמודד עם בעיות אלה: המהפכה הגדולה שהתיקון מייצג באה לידי ביטוי כבר בכותרתו; אם עד היום החוק נקרא "חוק להגבלת עישון", הרי שמעת כניסתו לתוקף הוא ייקרא "החוק למניעת עישון".

ממחקרים שנעשו בארה"ב מתברר כי מניעת עישון במקומות ציבוריים יעילה הרבה יותר מהגבלתה - הן מבחינה בריאותית והן מבחינת האכיפה. כך מוגנת אוכלוסיית הלא מעשנים בצורה הטובה ביותר, והאכיפה משתפרת לאור אי יכולתם של בתי עסק לנצל את הגדרות החוק לטובתם. בכדי למנוע ניצול ציני שכזה, סעיף 12 לתיקון הרחיב את תחולתו גם על "בית משקה, מועדון,דיסקוטק, או מקום אחר שבין עיסוקיו הגשת מזון או משקאות".

התיקון אינו מסתפק רק בכך, אלא שהוא גם מטיל חובת עשה על בעל העסק אשר חייב לאכוף את החוק במלואו, כך שבמידה ואחד מלקוחותיו מעשן, עליו להוכיח כי אכן הוא פנה אליו בבקשה שיחדל מלעשות כן. בנוסף לכך, עליו לדווח למפקחים האחראים על אכיפת החוק בשיחת טלפון פשוטה (גם לכך התיקון מתייחס בקובעו כי "כל רשות מקומית תפרסם באתר האינטרנט שלה או בדרך אחרת , מספר טלפון שיהיה פעיל 24 שעות ביממה לצורך הגשת תלונה למפקח...". על אף שסעיף זה מעוגן בתיקון תחת חובתו של בעל העסק, נראה כי ציבור הלא מעשנים יעשה בו שימוש נרחב.

לשם התמודדות עם יכולת ספיגת הקנסות, החליט המחוקק לנסות ולפגוע עמוק יותר בכיסם של ציבור המעשנים ובעלי העסקים; מעת כניסתו של התיקון לתוקף, בעל עסק אשר לא יציית לחוק ולדרישותיו ייקנס ב-5,000 שקל, והמעשן שלא כחוק ייקנס באלף שקל. לא רק זאת, אלא שהמנהלים לא יוכלו להסתתר מאחורי "העסק" ויהיו חשופים לתביעות אישיות בגין הפרת החוק (כל עוד לא עשו מאמץ בכדי למנוע את הפרת תחולתו).
אל תצאו עדיין במחולות

כל אותם אלו שתוהים על קנקנו של החוק וחשים כי מדובר בדיקטטורה, צריכים להבין שמדובר במגמה עולמית שהולכת ומתרחבת במהלך השנים. כראיה לכך, ניתן לראות מספר מדינות:

אירלנד - איסור עישון במקומות ציבוריים מעוגן במדינה זו בחוק שנכנס לתוקף ב-29 במרס 2004, והוא חל על רוב מקומות העבודה והבילוי במדינה, ובהם מסעדות, בארים, בתי קולנוע, תיאטראות ואולמות קונצרטים ובידור.

סקוטלנד - ב-26 במרס 2006 נכנס לתוקף חוק האוסר עישון במקומות ציבוריים ובמקומות עבודה, בארים, מסעדות ומרכזי קניות. החוק מטיל אחריות הן על המעשנים והן על האחראים במקום בגין אי-מניעת עישון.

ארה"ב - איסור העישון במקומות ציבוריים מעוגן במדינת ניו-יורק בחוק האוויר הנקי במקומות

מקורים - 2003 . החוק אוסר עישון במקומות ציבוריים מקורים, ובכללם מקומות עבודה, בארים, מסעדות ומרכזי קניות.

על אף כל האמור, אין עדיין סיבה לצאת במחולות; בישראל ישנם הרבה חוקים "נטולי שיניים" משום שהרשויות אינן עושות דבר לשם אכיפתם. ציבור הלא מעשנים מאס במקומות ספוגי עשן (וכן חלק ניכר מציבור המעשנים) והגיע הזמן לחולל רפורמה משמעותית בעניין. על אף שבעלי העסקים מתלוננים על פגיעה צפויה ברווחיותם, קיימים מחקרים רבים אשר מוכיחים כי חוקים נגד עישון אינם פוגעים ברווחיות, ולעיתים אף מגדילים אותה.

אכיפה מוגברת של החוק תהפוך את העסקים השונים לכלי מחנך אשר בעזרתו הציבור יעשה בריא יותר- כזה שמעשן פחות בצורה אקטיבית ופסיבית. רק לאחרונה פורסם כי  רשויות הבריאות בסקוטלנד הודיעו כי בסיומה של השנה הראשונה לאיסור על העישון במקומות ציבוריים, חלה ירידה דרמטית של 17 אחוז במספרם של המאושפזים בבתי החולים בשל התקפי לב. סקר דומה, שנערך באירלנד, הראה ירידה של 14 אחוז.

אך כאן בישראל כולנו ציניים, סקפטיים, עושים מה שאנו רוצים ומצפצפים על החוק. כולי תקווה כי יריית הזינוק שתשמע ב-7 בנובמבר, תבשר על פתיחתו של מרוץ שבסופו של דבר ייטיב עם הלב, הריאות ואפילו עם הכיס.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

משפט שדה

עד כמה מערכת המשפט שלנו מסוגלת להיות ירוקה ונשכנית?

לכל הכתבות של משפט שדה
  • עוד ב''משפט שדה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים