גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הורים שכולים מכינים "דוח וינוגרד" משלהם

אביו של רפנאל ז"ל שנהרג במלחמת לבנון ה-2 מנסח עם הורים שכולים נוספים דוח על כשלי המלחמה. אביו של אוהד ז"ל לא מבין איך מחלקים צל"שים לפני שהמשפחות קיבלו התחקירים

אמיר בוחבוט | 8/8/2007 11:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בעוד כשבוע יסתיימו האזכרות לכלל חיילי צה"ל שנפלו במהלך מלחמת לבנון השנייה. אז ישובו חלק מהמשפחות השכולות למאבק, ויאיצו את כתיבת "דוח וינוגרד" משלהן. דוח עליו עומלים כמה הורים שכולים ובו מסקנותיהם על כשלי המערכה בצפון. משה מוסקל, ששכל את בנו רפנאל ז"ל בקרבות עם חיזבאללה סמוך לאביבים, רמז באוזניי­nrg מעריב כי הדוח צפוי לכלול "מסקנות אישיות". "נאמר לעם את מה שיש לנו על הלב עד שאולמרט יילך הביתה - שם מקומו", אמר.

סמ"ר רפנאל ז"ל מוסקל ממזכרת-בתיה נהרג ב-20 ביולי 2006 בקרבות העזים עם חיזבאללה בכפר מרון א-ראס הסמוך לאביבים. הוא שירת ביחידה המובחרת "אגוז" של חטיבת גולני. לאחר המלחמה הגישו לראש הממשלה הוריו והורים שכולים נוספים תחקירים שהכינו בעצמם על נסיבות המוות של בניהם.

היום סיפר מוסקל ל-nrg מעריב כי חלק מהמשפחות השכולות מנסחים בימים אלה דוח ביקורת על כשלי המלחמה, או כפי שהגדירו – "דוח וינוגרד שלנו". "כמו שזה נראה, גם וינוגרד לא ימסור את הדוח בזמן כי כולם מנסים למרוח אותו, ולכן אנו נמסור דוח שכתבו המשפחות השכולות", אמר.

"במשך חודשים ארוכים שתקנו, כי לא רצינו שיאמרו שאנו סוחרים בדם הנופלים", הוסיף מוסקל. "אבל כמו שזה נראה, אין ברירה. בעוד שבוע, כשיסתיימו האזכרות, נחזור לסורנו ונאמר לעם את מה שיש לנו על הלב עד שראש הממשלה, אהוד אולמרט, יילך הביתה - שם מקומו".
צילום רפרודוקציה: דו''צ
רפנאל מוסקל ז''ל. צילום רפרודוקציה: דו''צ
"יודע איך בני נהרג מהתקשורת"

במקביל, בעוד בצה"ל הודיעו בגאווה על הענקת העיטורים והצל"שים על מלחמת לבנון השנייה, תוקפים הורים שכולים את ההחלטה. מוסקל, יחד עם ישראל קלאוזנר, שאיבד את בנו אוהד ז"ל באחד הקרבות העקובים מדם בבינת-ג'בל, טוענים כי לא ניתן לחלק עיטורי כבוד ללוחמים ולחללים בטרם הוגשו התחקירים המבצעיים לכל המשפחות השכולות.

"בתחילה הבטיחו לנו שעד ינואר יחולקו כל התחקירים, ולאחר מכן אמרו עד יום הזיכרון", אמר מוסקל. "הנה, חלפה לה שנה ולא קיבלנו את התחקירים על האופן שבו נהרגו בנינו. למעט חיל האוויר, שהסביר שוב כי הוא צבא אחר,

וכמה משפחות שכולות מחיל השריון, אף אחד לא קיבל עד כה את התחקירים. צה"ל צריך להסתכל במראה ולשאול את עצמו לא מעט שאלות, כי זה מריח לא טוב. זה נראה כמו מישהו שמנסה להסתיר משהו. כאילו שמפחדים שהתחקירים יגיעו לידיים של וינוגרד".

ישראל קלאוזנר שכל את בנו אוהד ז"ל ב-26 ביולי 2006, בקרב בו נהרגו שמונה לוחמים. אוהד ז"ל שירת בפלוגה ג' בגדוד 51 של חטיבת גולני, שאיבד גם את הסמג"ד, רס"ן רועי קליין ז"ל. משפחתו של קליין ז"ל תקבל בשמו את עיטור העוז על שקפץ על רימון במהלך קרב ובכך הציל את לוחמיו.

בשיחה הבוקר עם nrg מעריב ציין קלאוזנר כי משיחות שערך עם הורים שכולים התברר לו כי רק משפחות מחיל השריון ומחיל התותחנים קיבלו את התחקירים. "רוב המשפחות מחטיבת גולני לא קיבלו את התחקירים, אף על פי שצה"ל הבטיח שזה ייעשה בהקדם", ציין. "עד כה אני יודע איך בני וחבריו נהרגו רק מידיעות בתקשורת ומחבריו הלוחמים". 

צילום רפרודוקציה
רב''ט אוהד קלאוזנר ז''ל. צילום רפרודוקציה
"להעניק עיטור לכל הפלוגה"

קלאוזנר תקף בחריפות את צה"ל ואת המפקדים שלא השכילו, לדבריו, לחלק את התחקירים לכל משפחות השכולות בטרם קבעו למי להעניק ציון לשבח ועיטורים. "צה"ל ממשיך בכישלונות שלו", אמר קלאוזנר. "היה צריך להעביר את התחקירים למשפחות כדי לקבל את ההערות המתאימות, לבדוק עד תום מה קרה שם באמת ורק אז לחתום על ההחלטות. חבל שזה לא נעשה כך".

"כמו שלא יצא מוכן למלחמה, כך גם הוא (צה"ל - א.ב) היה צריך קודם לסיים את התחקירים ולהגיש אותם למשפחות השכולות על מנת שיתנו הערות, ורק לאחר מכן להמשיך לפעול ולקבוע למי להעניק את העיטורים", הוסיף קלאוזנר. "לא כך ציפיתי שצה"ל ינהג בנו. הם היו צריכים לחשוב על דרך אחרת, מכובדת יותר וראויה יותר למען אלה שנפלו ולא יכולים לספר את הסיפור האמיתי".

קלאוזנר גם סיפר כי פנה במכתב מרגש למפקד חטיבת גולני, תמיר ידעי, בו ביקש להעניק עיטור לא לאדם כזה או אחר, אלא לכל הפלוגה של בנו, שאיבדה שמונה מחייליה. "בני וחבריו נלחמו ככל הנראה בקרב היחיד פנים מול פנים בגבורה", אמר.

"שמונה מחבריו נהרגו, בהם רועי קליין ועמיחי מרחביה. על כן, לדעתי, היה ראוי יותר להעניק עיטור לפלוגה שלמה ולא לאדם. למען מורשת הקרב, למען הדורות הבאים ולמען הנוער שימשיך את דרכם". קלאוזנר טוען כי מפקד גדוד 53 וכן מפקד חטיבת גולני המליצו גם כן להעניק לפלוגה עיטור כללי.

"חלק מרכזי מהתחקירים הוצגו למשפחות"

מצה"ל נמסר בתגובה כי באשר לטענות ההורים השקולים שטרם קיבלו לידיהם את התחקירים המבצעיים, מרבית התחקירים הושלמו והוצגו למשפחות. "עד כה הושלם חלק מרכזי מן התחקירים אשר הוצגו למשפחות השכולות. צה"ל שוקד בימים אלה על השלמתם של התחקירים הנוספים, שיוצגו גם הם למשפחות".

באשר להחלטה על מקבלי העיטורים והצל"שים נמסר מצה"ל כי ההחלטות התקבלו לאחר תהליך מקיף שערכה הוועדה המטכ"לית. "בפעילותה של הוועדה המטכ"לית לעיטורים ולצל"שים, נבדקו האירועים בתהליך מובנה, ארוך, קפדני ויסודי, וזאת על פי פקודות מטכ"ל", כך נמסר מצה"ל.

עוד צויין בתגובה כי "משחלפה שנה מסיום מלחמת לבנום השנייה, והסתיימה שנת האבל, הוחלט על הענקת העיטורים והצל"שים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים