תחקירי המלחמה יועברו למשפחות השכולות
הורים שכולים, שנאבקו בחודשים האחרונים לקבל מידע על הרגעים האחרונים בחיי יקיריהם, יקבלו את תחקירי המלחמה של פיקוד צפון. אב שכול: זה ניצחון עצוב
מייד לאחר מלחמת לבנון השנייה דרשו ראשי המשפחות השכולות מצה"ל ומשר הביטחון, עמיר פרץ, לקבל לידיהם את תחקירי הקרבות בהם נהרגו בניהם במלחמה, כדי שיוכלו לברר ולדעת כיצד התרחש האבדן הנורא.
האב השכול משה ניסן, אביו של החייל ינון ז"ל מחיל השריון שנהרג במלחמה, מספר על חוסר שיתוף פעולה מצד המערכת הצבאית. "מרחו אותנו, נתנו לנו תשובות לא ברורות, ואנחנו בסה"כ מה ביקשנו? רק לגלות כיצד נהרגו הבנים, מה באמת גרם למותם, שאלנו את המפקדים וקיבלנו חצאים של תשובות במקרה הטוב".
למרות היחס המקומם, המשפחות השכולות לא הרימו ידיים. ההורים המשיכו להפעיל לחץ על הגורמים הרשמיים, ובמקביל, החלו לבצע תחקירים עצמאיים, שכללו תשאול של לוחמי היחידות, המפקדים ובעלי תפקידים נוספים. משה מוסקל, אביו של רפנאל ז"ל וחיים צמח, אביו של עוז ז"ל, הצליחו לבנות תחקיר פרטי אודות נפילת בניהם.
בעקבות לחץ הביקורת הנוקבת של ההורים השכולים על מפקדי הצבא, הוחלט היום בצה"ל לפעול בניגוד לנוהל הרגיל, ולהציג בפני המשפחות השכולות שבניהן נהרגו בלבנון את התחקירים שנעשו בפיקוד הצפון לאחר המלחמה.
"התקבלו אינספור פניות מהמשפחות השכולות במחלקת נפגעים לקבל את התחקירים והתשובות שהועברו ברגישות היו שאין בידיהם את היכולת לעשות זאת", אמרו ל-nrg מעריב גורמים באגף משאבי אנוש. "כעת הוחלט כי התחקירים יוצגו תוך שמירה על ביטחון המידע, על ידי מחלקת נפגעים, בפיקודה של אל"מ דפנה הררי". מדובר צה"ל נמסר כי בימים הקרובים יחל צה"ל לבקר באופן מדורג בבתי משפחות שכולות ממלחמת לבנון השניה, על מנת להציג בפני המשפחות את התחקירים לאירועים בהם נפלו בניהם.
משה ניסן נדהם לשמוע על הבשורה. "זהו ניצחון מהול בעצב", אמר. "התעקשנו לקבל את התחקירים מתוך אחריות של הורים שרוצים לדעת איך נהרגו לנו
ניסן מדגיש כי מטרתו הסופית לאור המלחמה עדיין לא הושגה. "הצבנו לעצמנו שלוש מטרות אחרי המלחמה. האחת - לקרוא למלחמה בשם, השנייה - לקבל את התחקירים לידיים, והשלישית - לשלוח את ראש הממשלה ואת שר הביטחון הביתה. עכשיו, כשיוצגו בפנינו התחקירים, נתפנה לגמרי להפלת אולמרט וממשלתו".