בונים ירוק
הגישה האקולוגית צוברת תאוצה, ורבים רואים בה חלק בלתי נפרד מסטנדרט לאיכות חיים. היזמים והקבלנים מתחילים להפנים את הפוטנציאל השיווקי, ואט-אט נערכים לעידן חדש של בנייה ידידותית לסביבה. איך משיגים אישור לבניית שכונה עם תו ירוק
בשבוע שעבר הוכרז על הקמת השכונה הירוקה הראשונה בישראל, ממערב לשיכון עלייה בכפר-סבא. מדובר בשכונה שתכלול כ-5,000 יחידות דיור ותבוסס על אמנה סביבתית. בין היתר תכלול השכונה מערך סילוק אשפה פנאומטי (שמופעל בכוח אוויר דחוס), מערכות מיחזור מים, מערכות בידוד מתקדמות, הכנת רשת מחשבים וטלקום מקומית. בשכונה לא יהיו עמודי חשמל וכבלי חשמל עיליים, והתשתיות כולן יעברו מתחת לקרקע.
כמו כן, לא תתאפשר תנועת כלי רכב בתוך השכונה עצמה. תושבי השכונה, כמו גם נותני השירותים בה, לא יחנו את כלי הרכב בשולי השכונה. למעשה, בשכונה לא יהיו כבישים פנימיים כלל, אלא כביש טבעתי חיצוני שיאפשר לתושבים לחנות בקרבת הבית. תחת זאת יהיו בשכונה מסלולי הליכה ומסלולי נסיעה מוצלים לאופניים.
פרויקט המגורים הראשון בשכונה ייבנה באמצעות קבוצת רכישה של רשת התיווך רימקס. מרימקס נמסר כי בפרויקט מתוכננים להיבנות דופלקסים, מיני פנטהאוזים, דירות גן ודירות בנות 7-4 חדרים. בסמוך לשכונה יוקם פארק עירוני גדול בשטח של 250 דונם, קאנטרי קלאב, בתי-ספר, בניינים ציבוריים ומרכזים מסחריים בשטח של 2,000 מ"ר. "מדובר בפעם הראשונה שבה התב"ע (תוכנית בניין עיר) עצמה מתווה את העניין האקולוגי. זהו נושא בעל חשיבות גבוהה, שלדעתי יתפוס תאוצה בשנים הקרובות", מספר אבי זיתוני, מנכ"ל חברת זיתוני, שתבנה 300 יחידות דיור בשכונה הירוקה בכפר-סבא.
לדברי ראש עיריית כפר-סבא, יהודה בן-חמו, "השכונה הירוקה הראשונה בכפר-סבא תהווה מודל לכלל השכונות הנבנות באזור השרון ובארץ בכלל". בנייה ירוקה היא גישה מערכתית כוללת לתכנון, לבנייה ולתפעול של הבתים, המיושמת משלב התכנון המוקדם ועד למגורים בהם. מטרת הבנייה הירוקה היא ליצור סביבת מגורים בריאה ונוחה תוך הימנעות, ככל האפשר, מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ובאיכות הסביבה. בנייה ירוקה באה לידי ביטוי בשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה ובחומרים ממוחזרים ובתכנון אשר יאפשר חיסכון מקסימלי באנרגיה.
אלא שנושא הבנייה הירוקה בישראל עדיין בחיתוליו, וחברות רבות ממהרות להצהיר כי גם הן מאמצות גישה ירוקה, בעיקר למטרות שיווק. לעתים מדובר בבניית גן או פארק בצמוד לפרויקט שיגרום ליזם למתג
בפועל אין תקן בישראל להקמת "שכונה ירוקה". התקן הישראלי לבנייה ירוקה, שלפיו בניינים ירוקים הם אלו ש"פגיעתם בסביבה פחותה", הושק במאי 2006, והוא מתייחס לכל בניין בנפרד. התקן עוסק בבנייני מגורים ומשרדים, והוא מאפשר קבלת "תו ירוק" של מכון התקנים הישראלי. התקן מיועד לשימוש אדריכלים, מתכננים, יזמים וקבלנים.
רשות מקומית שבכל זאת מעוניינת בהקמת שכונה ירוקה צריכה לאשר תוכנית בניין עיר (תב"ע) המתנה את הבנייה בשכונה בקבלת תקן ירוק מכל יזם בנפרד, כאשר פיתוח השטחים הציבוריים הוא ירוק כראות עיניה, בהיעדר תקן המגדיר מהי "שכונה ירוקה".
"כל הנושא הירוק הוא סל שלם וגדול של מוצרים. אתה לא יכול לקחת את כל הסל ולהכניס אותו בשכונה אחת", מסביר היועץ הסביבתי ירוחם איש-גור, המכהן גם כחבר הנהלת עמותה לבנייה ירוקה.
"הגימיק האחרון של השכונות הירוקות הוא הכנסת מערכת שיונקת פסולת ומעבירה אותה לנקודה מרכזית דרך צנרת", מספר איש-גור. לדבריו, "צריך לזכור שהתקן הירוק בישראל הוא עוד חדש, וכדי לזכות בו, יזמים צריכים לחשוב על כך כבר משלבי התכנון ולשים להם למטרה לזכות בו. בינתיים רק המבנה של סניף בנק לאומי ברחוב חשמונאים בתל-אביב קיבל רשמית את התקן, ואנו דנים בעוד כעשר בקשות שהוגשו לקבלת תו התקן".

התקן הופך נר לרגליהם של יותר ויותר יזמים. בימים אלה חברת האחים חסיד מתכננת מגדל ירוק במתחם גני ציון בירושלים. לדברי שרון חסיד, מנהל השיווק של החברה: "אנו נמצאים בעיצומה של המהפכה הירוקה. לבנייה הירוקה יש ערך מוסף רב לטווח הארוך למרות היותה יקרה יותר. מחקרים מלמדים כי האוכלוסייה המגיעה לפרויקטים ירוקים היא מהאיכותיות ביותר, דבר הגורם גם הוא לאיכות חיים נעימה יותר וטובה יותר לדיירים".
חברת דוראל ייזום משווקת בימים אלה את פרויקט ההרחבה הקהילתית של קיבוץ עין דור בעמק יזרעאל. הפרויקט, הנמצא באזור כרמי הגפנים של הקיבוץ, מוקם מתוך תפיסת פיתוח אקולוגית של שמירה על הסביבה והפחתת ההשפעה של בניית הפרויקט על סביבתו.
הבנייה בהרחבה כוללת עקרונות של צמצום צריכת האנרגיה, הגברת השימוש באנרגיה סולרית, הפחתה בשימוש ומיחזור מים, הגברת התאורה הטבעית, בידוד איכותי ומיחזור פסולת. "הבנייה הירוקה בפרויקט צפויה להביא להפחתה מדי שנה של עשרות אחוזים בפליטה של גזי חממה ולירידה של עשרות אחוזים בתצרוכת האנרגיה בבתי הפרויקט", מצהירה החברה. לצורך זה צירפה החברה לצוות התכנון את מיכל ויטל, מהמתכננות הידועות בישראל בתחום הבנייה הירוקה.
"השילוב בין השמירה על הסביבה, אורח חיים בריא ושירותי קהילה וחינוך מעולים-יחד עם איכויות המגורים המוצעות בפרויקט, יוצר פוטנציאל רחב היקף", מאמין מנכ"ל דוראל ייזום, אלון קסל.