גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


אימפריאליזם כאן?

גדי טאוב חושב שפיקוח מצד בג"ץ על היועץ הוא אימפריאליזם חסר ביקורת שחייבים לעצור

גדי טאוב | 10/7/2007 5:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הטענה החשובה נגד מאבקו של שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, במערכת המשפט, היא זאת: המאבק עצמו פוגע ביוקרתה של המערכת ובאמון הציבור בה. זו לא טענה מבוטלת, מפני שהמערכת שואבת את כוחה מאמון הציבור. אבל הטענה נגד פרידמן מאבדת משיניה כאשר מי שפוגע באמון הציבור במערכת המשפטית הוא המערכת הזאת עצמה. באימפריאליזם שלה, ביהירות שלה, ברשלנות שלה.

מאז שנות השמונים ועד השיא, בעידן אהרן ברק, נטלה המערכת הזאת לעצמה עוד ועוד סמכויות, שכללו עוד ועוד דרכים לעקוף את הריבון, הוא הכנסת, ואת הרשות המבצעת על כל מערכותיה. זה מביך, ממש מביך, כששופטים ושופטים בדימוס, כמו מישאל חשין וברק עצמו מזהים את בית המשפט העליון עם הדמוקרטיה.

הרעיון שהכל שפיט הוא ביטול של הדמוקרטיה, מפני שפירושו הוא, ששום דבר לא באמת פוליטי, ששום החלטה של הבוחרים באמצעות נציגיהם אין לה תוקף, אלא אם כן היא לרצונו של בית המשפט. אפשר לומר על הדוקטרינה הזאת כל מיני דברים, דמוקרטית היא בטח לא. היא מציבה אנשים שאינם נתונים לבחירה מעל להליך הדמוקרטי.

עכשיו, כשגם היועץ המשפטי הוסיף לחוסר האמון של הציבור במערכת, עם עסקת הטיעון המפוקפקת שעשה עם הנשיא לשעבר משה קצב, מה מציע נשיא בית המשפט העליון לשעבר? ניחשתם נכון. שבג"ץ יפקח גם על היועץ. דווקא בגלל שהתפקיד חשוב כל-כ‬ך בדמוקרטיה, הסביר ברק בדברים שנשא השבוע באוניברסיטת תל-אביב, אסור שהממשלה והכנסת יפקחו עליו, ורק בית המשפט צריך לעשות זאת. כלומר, דווקא בגלל שהתפקיד חשוב לדמוקרטיה, צריך להוציא אותו מידי נבחרי הציבור, ולהעביר את הסמכות למי שאינם נבחרים.
פגיעה במשילות

זה אופייני להתנהלותו של בית המשפט כבר שנים רבות: בשם הדמוקרטיה הוא מבקש להפקיע עוד ועוד סמכויות מתחום חלותו של ההליך הדמוקרטי. לשיטת ברק, הכי דמוקרטי יהיה ששום דבר לא יישאר מריבונות האזרחים, והכל יוכרע עלכידי מי שיודעים מה טוב בשבילנו, השופטים.

נאמן לתורתו שלו, החל בית המשפט להתערב בכל דבר, להפוך את עצמו לא לבורר משפטי בלבד, אלא לבורר מקצועי בכל סוגיה. הוא לא בודק את גבולות החוקיות של החלטה, הוא מינה את עצמו לבדוק כל החלטה, ולהחליט במקום אנשי המקצוע בתחום. מתקציבים, ועד ביטחון, ממיגון שדרות, ועד גדר ההפרדה, בית המשפט יעצב בפועל את המדיניות.

הדברים הרחיקו לכת עד כדי כך שהם

לא פוגעים רק בהליך הדמוקרטי, הם פוגעים במשילות. לולא נטל על עצמו בית המשפט לנהל את בניית גדר ההפרדה, כבר היתה גדר הפרדה. אלא שחלקים מן הגדר עדיין נתונים במחלוקת, וכבודם לא התפנו מניהול שאר ענייני המדינה כדי לסיים את הדיון. בינתיים אין גדר. בינתיים, מה שהממשלה רואה בו אינטרס חשוב של ישראל, פשוט לא מתממש.

עכשיו חסר שבית המשפט יעשה להליך הבחירות מה שעשה ברק לדיני חוזים ולחקיקה: שיחליט שמותר לו לפסוק למה באמת הציבור היה צריך להצביע, ולשנות את תוצאות הבחירות. אז תהיה לנו דמוקרטיה מושלמת. 

הגיע הזמן שמישהו יעצור את האימפריאליזם חסר הביקורת הזה, לפני שביהמ"ש ממוטט את עצמו.

לבלוג של גדי טאוב לחצו כאן

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

גדי טאוב

צילום: נעם וינד

היסטוריון, סופר ועיתונאי. מלמד בחוג לתקשורת ובבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית בירושלים. ספרו "המרד השפוף" עוסק בתרבות ישראלית בת זמננו.

לכל הטורים של גדי טאוב
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים