שלא ילמדו אותם על ערבים
גופים פדגוגיים במגזר הערבי מתאמצים לקדם תוכנית לימודים שתעסוק בזהותם מבלי לטשטשה
תוכנית הלימודים, המיועדת לתלמידי חטיבות הביניים, תושתת על ארבעה מקצועות עיקריים: היסטוריה, גיאוגרפיה, ספרות ערבית ואזרחות. את התוכנית יזמו וקידמו עמותת "אבן-ח'לדון" יחד עם ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי, המרכז למאבק בגזענות והאגודה הערבית לזכויות האדם.
ד"ר אסעד ע'אנם, יו"ר "אבן-ח'לדון" ומרצה למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה הסביר את הסיבה לפיתוח התוכנית: "מערכת החינוך פוגעת באינטליגנציה של התלמידים הערבים".
ד"ר ע'אנם וחבריו מתכננים ללמד את תלמידי המגזר כיצד ישראל "מטשטשת את זהותם של הערבים בתחומיה". דוגמה לכך הוא רואה במתכונת הנוכחית של לימוד מקצוע הגיאוגרפיה, במסגרתה מלמדים את התלמידים את שמותיהם המעוברתים של יישובים ערביים, מבלי להתייחס לשמותיהם המקוריים.
עיין ערך "נכבה"
"ההמצאה הזו של 'ערביי ישראל' היא המצאה ישראלית", אומר ע'אנם. "אנחנו חלק מהתנועה הלאומית הפלשתינית, שהיא אולי התנועה הלאומית החשובה ביותר במאה ה-20".
אנשי חינוך במגזר הערבי חולקים לעיתים קרובות על מושגי יסוד של מערכת החינוך. לפני כמה חודשים הפיצו גופים במגזר הערבי גרסה משלהם לחוברת "100 המושגים" של משרד החינוך, המיועדת להטמיע את ערכי הציונות אצל התלמידים. אל המושגים הרשמיים נוספו ב-65 אלף העותקים הערביים מושגים כגון הנכבה הפלשתינית, אש"ף ועז א-דין אל-קסאם.
החוברת התקבלה בהתנגדות עזה מצד משרד החינוך, ובמיוחד מצד שרת
החינוך לשעבר, לימור לבנת. ע'אנם ושאר הוגיה של מתכונת הלימודים החדשה צופים גם הפעם להתנגדות נמרצת לא פחות. "ברור שמשרד החינוך לא יקבל את התוכנית, אבל ברור לי שבעתיד ישתמשו בחלק מהתכנים, או לפחות יאפשרו לנו לקחת חלק בעיצוב תוכניות הלימודים המיועדות לתלמידים הערבים", אמר ע'אנם.
עדכון אחרון : 10/5/2006 8:05