100 מושגים – הגרסה הערבית
חוברת שתחולק בבתי ספר ערביים תציג גרסה שונה לתוכנית משרד החינוך. לבנת: "זהו ניסיון להסתה"
החוברת באה כתגובה לתוכנית 100" המושגים" של משרד החינוך, שנועדה להנחיל לתלמידי ישראל ערכים הקשורים למדינה, ולשאילתא שהגיש ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש-תע"ל) בנוגע ללימוד מורשת גנדי בבתי הספר הערביים. החוברת הוכנה על ידי עמותת "אבן ח'לדון" והמרכז למאבק בגזענות, בשיתוף עם ועד ההורים הארצי של התלמידים הערבים והוועד הארצי של ראשי הרשויות הערביות. היא תוצג היום באופן רשמי במסיבת עיתונאים שתקיים בנצרת ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי, שגם היא שותפה להכנת החוברת.
היוצרים מתכננים לחלק בחינם עשרות אלפי עותקים של החוברת לתלמידי חטיבות הביניים במגזר הערבי. לדבריהם, "בתוכנית הלימודים הרשמית של משרד החינוך, אין זכר לערכים מהותיים בזהותו הלאומית של המיעוט הערבי-פלשתיני בישראל, ויש בה מגמה שנועדה להפוך את בתי הספר הערביים לכלי שליטה של הממסד."

בין הערכים שמופיעים בחוברת ניתן למצוא מושגים מקוריים כמו יאסר ערפאת, עז א-דין אל-קסאם, אמיל חביבי, אדוארד סעיד, אש"ף, ועדת המעקב העליונה, יפו וג'מאל עבד אל-נאצר. אבל לצד המושגים האלה, ניתן למצוא בחוברת גם ערכים שמופיעים בתוכנית 100" המושגים" של משרד החינוך, אם כי בפירוש שונה לחלוטין. כך, למשל, בעוד ש1948- מוזכרת בחוברת של משרד החינוך כשנה שבה התחוללה "מלחמת העצמאות," בחוברת מגדירים את שנת הקמת המדינה כ"נכבה" (אסון או טרגדיה בערבית,( שהוא השם שנתנו הפלשתינים לגירושם מבתיהם והרס רוב הסממנים של חברתם. 1948 מוגדרת כשנה שבה איבד העם הפלשתיני את מולדתו לטובת הקמת המדינה היהודית.
ראש הממשלה, דוד בן-גוריון, מתואר למשל כ"אחד ממנהיגי התנועה הציונית
הערך שעוסק ביו"ר הרשות לשעבר, יאסר ערפאת, מתאר בהרחבה את האיש שעמד שנים רבות בראשות ארגון אש"ף, שהוכר "כמייצג הלגיטימי היחיד של העם הפלשתיני". על ערפאת, שמת לדברי מחברי החוברת "בנסיבות עלומות", נכתב גם כי ישראל הטילה מצור על מקום מגוריו, המוקאטעה שברמאללה, עד רגעיו האחרונים.
ערך נוסף, שעשוי להרגיז את משרד החינוך, הוא הערך שעוסק ב"מעשי טבח", שנועדו לדברי מחברי המסמך "להפחיד את התושבים הפלשתינים ולגרום להם לנטוש את כפריהם ועריהם וכדי לסלול את הדרך להשתלטות על הארץ ולהקים את המדינה היהודית". המחברים מציינים בין השאר את האירועים בדיר-יאסין, בטנטורה, בצפצאף ובעילבון שאירעו ב-1948 ואת הטבח בכפר קאסם ב-1956, כדוגמאות למעשי טבח.

בתגובה לפרסום אמרה אתמול שרת החינוך לימור לבנת: "משרד החינוך הוא הגוף המוסמך והבלעדי לקביעת תכנים במערכת החינוך. לאף גוף אחר, כולל ועדת המעקב אין סמכות להפיץ חומר כלשהו בתוך בתי הספר. כפי שנראה מתוכן הדברים, מדובר בניסיון לשטיפת מוח והסתה של תלמידי בתי הספר במגזר הערבי. אני רואה את הדברים בחומרה רבה, ואפנה ליועץ המשפטי לממשלה כדי לבחון האם יש בעצם הפרסום עבירה על החוק. אם יעשה ניסיון הפצה כזה המשרד ינקוט בכל הדרכים החוקיות העומדות לרשותו ובכל דרכי האכיפה העומדות לנו כנהוג במדינת חוק. ועדת המעקב יכולה להתלונן על החומר הלימודי ואנו נבחן את הטרוניה".
יו''ר תנועת ''ישראל ביתנו'', אביגדור ליברמן, הורה ליועץ המשפטי של המפלגה, עוה"ד יואב מני, להגיש תלונה במשטרה נגד מחברי ומפיצי החוברת '100 מושגים אלטרנטיביים למושגי הציונות'.
ליברמן קורא לשרי החינוך והפנים להפסיק מיד כל תמיכה ממלכתית לגופים המעורבים בהפקת והפצת החוברת. "מדובר בהסתה חמורה וחתירה נגד אושיות השלטון. יש לראות באחראים על הוצאת החוברת פעילי טרור לכל דבר ועניין", אמר ליברמן, והוסיף כי תנועתו תשקול פניה לבג"ץ כדי למנוע את הפצת החוברת.