ראשי > חדשות > פוליטי מדיני > כתבה
בארכיון האתר
הממשלה תכריע בנושא הריסת הבתים
בדיון מיוחד התבטאו רוב השרים הבכירים בעד השארת הבתים על כנם. רה"מ לא חשף את עמדתו, אך לפי ההערכות יתמוך אף הוא. נתניהו ולבני התנגדו. כעת ההכרעה עוברת לידי הממשלה
לכתבה הקודמת דפדף בחדשות לכתבה הבאה
מיה בנגל
3/5/2005 14:20
רוב השרים הבכירים מתנגדים להרס בתי המתנחלים שיפונו במסגרת תוכנית ההתנתקות. בדיון מיוחד שכינס ראש הממשלה, אריאל שרון, הביעו כל השרים למעט בנימין נתניהו וציפי לבני תמיכה בהשארת הבתים על כנם. כך או כך, ההכרעה עוברת לישיבת הממשלה בעוד שבועיים.

בדיון שכינס שרון השתתפו ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט; המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס; שר הביטחון, שאול מופז; שר האוצר, בנימין נתניהו; השר לביטחון פנים, גדעון עזרא; שרת המשפטים, ציפי לבני, והשר חיים רמון.

בדיון הוצגה עמדת המועצה לביטחון לאומי ומערכת הביטחון, שלפיה מוטב להשאיר את הבתים על כנם. כל המשתתפים בדיון הביעו תמיכה בעמדה זו, מלבד נתניהו ולבני שהביעו התנגדות ושרון שלא הביע עמדה חד-משמעית.

"באופן כללי אם המצב היה אחר הייתי תומך באי-הריסת הבתים", אמר ראש הממשלה. שרון גם הדגיש כי פורום השרים שהתכנס היום לא נועדה להכריע בשאלה. "הדיון לא נועד לקבל החלטות", הדגיש, "אלא רק לשמש דיון מקדים לדיון בממשלה בעוד שבועיים. רציתי לשמוע את העמדות כדי להקל עלי לקבוע את עמדתי".

למרות ששרון לא הסגיר את עמדתו העריך שר בכיר כי  ראש הממשלה נוטה להתנגד להריסת הבתים. הדברים עולים בקנה אחד עם הערכות של מקורבי ראש הממשלה לפני הפגישה, שלפיהן הוא יוביל בסופו של דבר להשארת הבתים על כנם.

לבני, שתמכה בהריסת הבתים, אמרה: "אנו לא מכירים את השיקולים הביטחוניים, אבל כיום זו בנייה רוויה ואם הפלשתינים רוצים בנייה לא רוויה, הם יצטרכו ממילא להרוס את הבתים".

במהלך הדיון פרץ ויכוח בין נתניהו לרמון. נתניהו טען: "זה יחזק את האלמנטים הקיצוניים בצד הפלשתיני. אסור לתת להם לשמוח". רמון הטיח בו: "אתה נכנע לשגיונות של הפלשתינים, ואתה לא חושב על האינטרס האמיתי של מדינת ישראל".
לדברי רמון, אם ייהרסו הבתים יתעכב יישום ההתנתקות ואלפי חיילים ואזרחים שיעסקו בכך יהיו נתונים בתנאים ביטחוניים קשים, "ואתה מודע לזה", אמר רמון לנתניהו.

בוויכוח התערב גם המשנה לראש הממשלה פרס שאמר לשר האוצר: "אם לא רוצים להפוך את הבעיה לבעיה ישראלית, צריך לקום וללכת ולהשאיר את הבתים כמו שהם".

מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה, מיקי הרן, הציגה בפני השרים את ההשלכות הסביבתיות החמורות שיהיו להריסת הבתים. לדבריה, ההריסה תיצור 1.5 מיליון טון של פסולת בניין, כשליש מפסולת הבניין הנוצרת בישראל כולה.

בתום הדיון הוחלט להעביר את הנושא להכרעת הממשלה, בישיבתה השבועית לאחר יום העצמאות. השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, הודיע מיד לאחר הדיון כי לנוכח ההשלכות הסביבתיות, הכלכליות והתדמיתיות של ההריסה הוא מתנגד להריסת הבתים. "אלו המבקשים להרוס את הבתים, מוכנים לעקור לעצמם עין כדי לעקור לפלשתינים שתיים", אמר.

לעמדתו של שמחון צפויים להצטרף בהצבעה בממשלה כל שרי העבודה, והשרים גדעון עזרא ומופז. ההערכה היא שגם השרים אברהם הירשזון ומאיר שטרית יצביעו אף הם בממשלה נגד הריסת הבתים.

השר דני נוה, שמתכוון להצביע בממשלה בעד הרס הבתים, מתח ביקורת על ההחלטה של ועדת השרים. "זו עלולה להיות טעות קשה, שאת מלוא משמעותה יבינו התומכים בה, כשישודרו תמונות המחבלים הרוקדים על גגות הבתים", אמר. נוה הוסיף כי ההחלטה תחזק את הדימוי השקרי שיוצרים ארגוני הטרור, כאילו הם ניצחו את ישראל.


"הרס הבתים יפגע בישראל"
שאלת הרס הבתים מלווה את תוכנית ההתנתקות כמעט מיום לידתה. מאז הגה שרון את התוכנית עברה סוגיית גורל בתי המתנחלים תהפוכות רבות.

בשלבים הראשונים של עבודת המטה על תוכנית ההתנתקות קיוו בממשלה לשכנע את הקהילייה הבינלאומית לרכוש את המבנים שיפונו, צעד שיסייע במימון הפיצויים למפונים. ואולם התקווה נגוזה כאשר שרון הובס במשאל המתפקדים בליכוד. כדי לרצות את מתנגדי התוכנית מבית, הוחלט על שינוי בתוכנית, שלפיו ישראל תהרוס את כל המבנים שיפונו.

ביוני 2004 החליטה הממשלה על הריסת הבתים ועל פירוק בתי הכנסת בגוש-קטיף. מאז גילו גורמים רבים התנגדות למהלך. הדרגים המקצועיים במועצה לביטחון לאומי ובמשרדי החוץ, הביטחון, התשתיות ואיכות הסביבה טענו שההריסה תעלה לקופת המדינה מיליונים, תגרום לבעיות איכות סביבה קשות באזור ותגרום נזק תדמיתי קשה לישראל.

בפברואר השנה
הודיע ראש הממשלה לחברי ועדת החוץ והביטחון כי אין החלטה סופית לגבי הריסת הבתים. שרון הוסיף כי הפלשתינים מתכוונים להקים בהתנחלויות שיפונו בניינים רבי-קומות.

בדיון מקצועי בנושא ההתנתקות, שנערך כשבועיים לאחר מכן, אמר ראש הממשלה שבכוונתו
לפתוח מחדש את סוגיית הרס בתי המתנחלים ביישובים שיפונו בגוש קטיף.

לפני כחודש, בדיון נוסף בוועדת החוץ והביטחון,
דרשו יו"ר שינוי, יוסף (טומי) לפיד, וח"כ דוד לוי (ליכוד) שלא להרוס את בתי המתנחלים לאחר הפינוי. "הרס הבתים יפגע בשמה הטוב של ישראל", אמר לפיד, "יש להרוס רק את בתי הכנסת כדי למנוע את הפיכתם למסגדים".

ימים אחדים לאחר מכן
אמר שר הביטחון כי ימליץ לממשלה לא להרוס את בתי המתנחלים המפונים. בתום דיון בנושא בהשתתפות נציגים ממערכת הביטחון, המשטרה והמשרד לאיכות הסביבה, אמר מופז כי ימליץ לפרק את בתי הכנסת והמקוואות ולאסוף את כל המזוזות מהבתים שיישארו על תלם.

בעקבות דבריו של מופז הציע לפיד למכור את בתי המתנחלים במחיר מלא לפלשתינים. "כל בית יוצע למכירה בהתאם לשוויו", אמר, "הדבר יקדם את תחושות השלום, והכסף שיתקבל כתוצאה ממכירת הבתים יועיל למתנחלים המפונים".

בחודש שעבר, בראיון במהלך ביקורו בארצות-הברית,
אמר ראש הממשלה: "עמדתנו היא שיש להסיר בתי כנסת ובתי קברות, אך יש להשאיר את בתי המתנחלים שלמים. זה מצריך תיאום עם הפלשתינים ואני הצעתי להקים ועדה שתדון בכך''.
גלעד חוזר הביתה
חוזרים לליל הרצח
טוקבק של סליחה
נבחרת העשור
אסף רמון
מותו של טופז
עד כאן!
חברה
בעולם
פוליטיקאים
בחירות 2009
תמונות
פוליטי מדיני
חדשות בארץ
  מדד הגולשים
נעצר חשוד בפרשת...
                  18.84%
היעלים הבורחים...
                  11.58%
רצח מרגריטה...
                  8.28%
עוד...

ערוץ ההתנתקות - סיקור מיוחד ב-NRG מעריב

נתניהו. ''אסור לתת להם לשמוח"

רמון. ''לחשוב על האינטרס של ישראל''


פוליטי מדיני
שטרית: השבוע נצביע על המאגר הביומטרי  
שטרסברג-כהן בוועדה לבחירת יועמ"ש לכנסת  
ברק ומיטשל דנים בהקפאת ההתנחלויות  
עוד...