החלטת ממשלת בריטניה להשעות חלק מייצוא הנשק לישראל בעקבות חשש להפרות פוטנציאליות של הדין הבינלאומי מהווה התפתחות משמעותית נוספת בסוגיית העברת הסיוע הצבאי לישראל, כאשר מספר ההרוגים בעזה ממשיך לעלות. ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל כינה את הצעד "מוגבל מדי" ודרש הפסקה מוחלטת של מכירת הנשק.
ההחלטה הבריטית הגיעה לאחר בחינה של ממשלת הלייבור שנכנסה לשלטון ביולי. אף ששיעור הנשק שבריטניה מוכרת לישראל מתוך כלל הנשק שמגיע לארץ אינו גדול, ההחלטה של בעלת ברית מרכזית של ישראל, זכתה לביקורת מצד רה"מ נתניהו, שהצהיר: "עם או בלי נשק בריטי, ישראל תנצח במלחמה הזו ותבטיח את עתידנו המשותף".
אילו מדינות הגבילו את יצוא הנשק לישראל?
ביום שני הודיעה בריטניה על השעיה מיידית של כ-30 מתוך 350 רישיונות ייצוא נשק לישראל עבור אמצעי-לחימה המשמשים במבצע הנוכחי בעזה, כולל מכירת רכיבים עבור כלי טיס צבאיים כמו מטוסי קרב, מסוקים ומזל"טים וכן נשק המיועד למטרות קרקעיות. שר החוץ הבריטי , דייוויד למי, אמר שההערכה שקיימה ממשלתו מצאה "סיכון ברור" לכך שהפריטים המיוצאים "עשויים לשמש לביצוע או לסיוע בהפרה חמורה של החוק הבינלאומי ההומניטרי."
אשתקד, גרג הנדס, שר המדינה למדיניות סחר תחת הממשלה הקודמת, אמר לפרלמנט שמכירות הנשק הבריטיות מהוות 0.02 אחוזים מהיבוא הצבאי הכולל של ישראל ושבריטניה ייצאה בשנת 2022 נשק בשווי כ-55 מיליון דולר לישראל.
איטליה הודיעה בסוף השנה שעברה שהיא הפסיקה לשלוח נשק לישראל, אף שחלק מהייצוא נמשך. הממשלה האיטלקית אמרה שהיא מכבדת הזמנות קיימות בתנאי שהנשק לא ישמש נגד אזרחים, דיווחו ברויטרס. איטליה הייתה היצואנית השלישית בגודלה של נשק לישראל בין השנים 2019 ל-2023, ואחראית ל-0.9 אחוזים מהיבוא של ישראל בתקופה זו, לפי המכון השוודי לחקר השלום (SIPRI).
משרד החוץ הספרדי אמר בפברואר שהמדינה לא אישרה מכירת נשק לישראל מאז 7 באוקטובר. עם זאת, עיתון "אל דיאריו" דיווח שמכירות צבאיות שאושרו לפני המלחמה נשלחו לישראל לאחר פרוץ המלחמה.
בהולנד, בית משפט הורה לממשלה ההולנדית להשעות את יצוא רכיבי ה-F-35 לישראל בעקבות סיכון ברור להפרות חמורות של החוק הבינלאומי ההומניטרי, בתגובה לתביעה שהגישו שלוש עמותות. הערעור של ממשלת הולנד על ההחלטה יידון בבית המשפט העליון השבוע.
אזור ולוניה בבלגיה השעה בפברואר שני רישיונות לייצוא אבק שרפה לישראל, דיווחה התקשורת המקומית, לאחר שהחלטת בית הדין הבינלאומי לצדק מהחודש הקודם הורתה לישראל לעשות יותר כדי למנוע הרג אזרחים בעזה.
משרד החוץ הקנדי אמר במרץ שהמדינה לא אישרה רישיונות יצוא נשק לישראל מאז 8 בינואר ושהפסקת היצוא תימשך עד שהמדינה תוכל להבטיח את "הציות המלא" של ישראל לחוקי בקרת הייצוא של קנדה. הרישיונות שניתנו לפני 8 בינואר יישארו בתוקף. באותו חודש העביר הבית התחתון של הקונגרס הקנדי החלטה שאינה מחייבת, הקוראת להפסקת אישור והעברת נשק לישראל.
אילו מדינות המשיכו לספק נשק לישראל?
ארצות הברית סיפקה סיוע ביטחוני בשווי 6.5 מיליארד דולר לישראל מאז 7 באוקטובר, דיווח ה"וושינגטון פוסט" ביוני. זו הספקית הגדולה ביותר לצבא הישראלי, המהווה 69 אחוזים מהייבוא הצבאי הכולל שלה בין השנים 2019 ל-2023, לפי SIPRI.
בחודש מאי, ארצות הברית השהתה משלוח של נשק, כולל פצצות במשקל 500 ו-2,000 פאונד (227 ק"ג ו-907 ק"ג בהתאמה), כאשר ישראל איימה להיכנס לרפיח, אליה ברחו רוב הפלסטינים המפונים. ביולי היא חזרה על החלטתה בנוגע לפצצות במשקל 500 פאונד.
אתמול (ג'), אמר דובר משרד החוץ האמריקאי, מאט מילר, שההחלטה הבריטית להשעות חלק מהיצוא לא תשפיע על מדיניות ארצות הברית, והוסיף שההערכות האמריקאיות על "הפרות אפשריות של החוק הבינלאומי ההומניטרי" נמשכות.
גרמניה הייתה ספקית הנשק השנייה הגדולה ביותר לישראל אחרי ארצות הברית, עם יצוא של 354 מיליון דולר בשנה שעברה. היא אישרה מכירת נשק וציוד צבאי לישראל בשווי של כ-275 מיליון דולר מאז אוקטובר, כך אמרו נציגי הממשלה באפריל לבית הדין הבינלאומי לצדק, שם עמדו בפני חקירה בנושא אספקת הנשק לישראל. גרמניה אמרה שרוב המכירות אושרו באוקטובר אשתקד וכי האישורים מאז ירדו בצורה חדה. בית הדין סירב להנפיק צווי חירום כדי לעצור את המכירה.