יום ראשון, ספטמבר 14, 2025 | כ״א באלול ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

בסלט, בקדירה, באורז, וכמעט בכל מנה: מתכונים עם עדשים

הוציאו את העדשים מהארון והתחילו לבשל איתן מנות טעימות ובריאות במיוחד. כדאי לכם

מאת  אפרת ליכטנשטט
א׳ בשבט ה׳תשפ״ג (23/01/2023 13:12)

דלעת ערמונים במילוי עדשים. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

אחרי מדור הסלרי, רציתי להציע לכם עוד דרך נהדרת לחזק את הקשר עם הגוף לכבוד החורף ובעצם לכל השנה. למטה עמוק במזווה שלכם מסתתרות שקיות צבעוניות – אתם קונים אותן בסופר, בהיסח הדעת שמים בעגלה, ושוכחים להשתמש. העדשים העצובות מזדקנות בארון החשוך, כל כך רוצות לצאת ולפגוש את הסלרי והבצל במחבת, ממתינות בסבלנות ליומן. ולא, הן לא מתאימות רק למרק. העדשים על שלל צבעיהן מתאימות כמעט בכל מנה – בסלטים, בממרחים, בתבשילי קדרה, עם אורז, כמילוי לשלל ירקות ועוד. עצה שלי: כשאתם חוזרים מהסופר עם עדשים, בשלו כוס מהן, תבלו בשמן זית ומלח ושמרו במקרר בכלי סגור. בכל פעם שאתם אוכלים סלט ירקות ואורז, הוסיפו כמה כפות עדשים לצלחת – רווח נקי.

העדשים מכילות סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים והרבה חלבון. הן עשירות בברזל ודלות בקלוריות, ובקיצור, הן מזון־על אידיאלי. אפילו את הבכורה תוכלו לקנות איתן.

בחרתי להתמקד בעדשים ירוקות אך את כל המנות כאן תוכלו להכין גם עם עדשים שחורות או כתומות. בואו לבשל דברים טעימים עם עדשים.

כרוב ממולא עדשים וחיטה

אני כל כך אוהבת כרוב ממולא. המילוי בעדשים הוא פתרון מושלם לצמחונים וגם כשרוצים להכין מנה קלילה ומיוחדת

צילום: אפרת ליכטנשטט
כרוב ממולא עדשים וחיטה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

1 כרוב לבן גדול

½1 כוסות עדשים ירוקות

½ כוס חיטה (אפשר להחליף באורז עגול)

2 בצלים קצוצים דק־דק (אפשר 1 סגול ואחד לבן)

1 כפית בהרט

½1 כפיות מלח

½ כפית פלפל שחור

3 שיני שום

1 כפית כוסברה טחונה

לרוטב

½1 כוסות מים רותחים

1/3 כוס רכז רימונים

מיץ מלימון סחוט

1 כף רסק עגבניות

2 כפות סילאן

1 כפית מלח

1 כפית נענע יבשה

½ כפית בהרט

ארבע כפות שמן זית

אופן ההכנה

  1. כרוב: חותכים את הקלח של הכרוב ומוציאים אותו החוצה עד האמצע. חולטים את הכרוב כ־20 דקות בסיר גדול עם מים רותחים. מצננים במים קרים ומפרידים את העלים.
  2. למילוי: מבשלים את החיטה כמו פסטה במשך 25 דקות ומסננים. גם את העדשים מבשלים בסיר עם שפע מים רותחים עד שהם רכים (25־30 דקות) ומסננים.
  3. במחבת גדולה מאדים את הבצלים הקצוצים בשמן זית עד שהם משחימים, מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים עוד חמש דקות.
  4. מוסיפים את העדשים והחיטה ומערבבים.
  5. רוטב: מערבבים את כל חומרי הרוטב.
  6. הרכבה ובישול: מפרידים את עלי הכרוב וממלאים אותם. אם מעולם לא מילאתם כרוב, מומלץ לצפות בסרטונים ביוטיוב. זה פשוט מאוד.משמנים סיר סוטאז׳ שמתאים לתנור, ומניחים בתחתית את כל החלקים של הכרוב שנשארו ללא מילוי.
  7. מניחים את עלי הכרוב המלאים בסיר בצפיפות ומוזגים את הרוטב על המילוי.
  8. מביאים לרתיחה, מכסים במכסה ומבשלים כעשרים דקות.
  9. מעבירים לתנור ואופים כשעה וחצי על 190 מעלות טורבו מכוסה וחצי שעה נוספת ללא מכסה. שימו לב שלא חסרים נוזלים כדי שהכרוב לא יתייבש ויישרף.

מרק פטריות ועדשים עשיר

השילוב של פטריות ועדשים הוא פשוט מופלא וגורם למרק להיות משביע ממש כמו ארוחה שלמה

מרק פטריות ועדשים עשיר. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

4 כפות שמן זית

2 בצלים קצוצים דק

½1 כפיות מלח

½ כפית פלפל שחור

3 שיני שום

2 סלסילות פטריות חתוכות גס

3 גבעולי סלרי שטופים עם העלים קצוצים דק

1 חבילת פטריות מיובשות (25 גרם) מושרות בכוס מים רותחים 20 דקות

½1 כוסות עדשים ירוקות

½1 ליטר מים

1 כף מיסו

½ כוס קוואקר

1 כף רוטב סויה

1 כף סירופ מייפל

אופן ההכנה

  1. בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצלים במשך 20־30 דקות עד שהם משחימים.
  2. מוסיפים מלח, פלפל ושום ומאדים כדקה.
  3. מוסיפים את הפטריות לעוד כעשר דקות, עד שהנוזלים מתאדים.
  4. מוסיפים סלרי, פטריות מיובשות עם המים, עדשים ומים רותחים.
  5. מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים עם מכסה כשעה.
  6. מוציאים כוס מרק לספל ומערבבים פנימה את המיסו עד שהוא נמס. מחזירים לסיר.
  7. מוסיפים גם קוואקר, סויה ומייפל, מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 5 דקות.

טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

דלעת ערמונים במילוי עדשים

מנה יפהפייה וטעימה בצורה יוצאת דופן שלמדתי מהשף אחמד אבעסי

דלעת ערמונים במילוי עדשים. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

4 יחידות דלעת ערמונים

3 כפות שמן זית

מלח ופלפל

למילוי:

1 כוס עדשים

4 כפות שמן זית

2 בצלים קצוצים דק־דק (אפשר 1 סגול ואחד לבן)

½1 כפיות מלח

½ כפית פלפל שחור

3 שיני שום

1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנטנות

חופן פטרוזיליה קצוצה

1/3 כוס צנוברים קלויים קלות על מחבת ללא שמן

1/3 כוס טחינה גולמית

אופן ההכנה

  1. מבשלים את העדשים בסיר עם שפע מים רותחים עד שהן רכות (25־30 דקות) ומסננים.
  2. חוצים את הדלועים ומנקים מהגרעינים.
  3. מניחים אותן בתבנית מרופדת בנייר אפייה, כשהן עם החלק הפתוח כלפי מעלה ומברישים בשמן זית בנדיבות.
  4. בוזקים מלח ופלפל.
  5. אופים כ־45 דקות ב־190 מעלות עד שהן רכות ומשחימות מעט.
  6. מכינים את המילוי: במחבת גדולה מחממים שמן זית ומאדים את הבצלים 20־30 דקות, עד שהם משחימים.
  7. מוסיפים מלח, פלפל ושום ומאדים כדקה נוספת.
  8. מוסיפים את קוביות הפלפלים לעוד 10 דקות.
  9. מכבים את האש, מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה ומערבבים.
  10. מוסיפים את רוב הצנוברים למילוי, משאירים מעט לקישוט למעלה.
  11. ממלאים כל חצי דלעת בנדיבות (אפשר לדחוס קצת עם כף) ומקשטים עם הצנוברים.
  12. רגע לפני שאוכלים, מזלפים טחינה גולמית.

מגישים חם.

תגיות: כרוב ממולאמתכונים עם עדשיםעדשיםקטניות

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    ניצול מיני של נשים בידי מנהיגים דתיים לא התחיל אצל עזרא שינברג

    הידיעה הבאה

    מתכון לכרוב ממולא עדשים וחיטה

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    צילום: אפרת ליכטנשטט

    מתכון לכרוב ממולא עדשים וחיטה

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD