אחרי מדור הסלרי, רציתי להציע לכם עוד דרך נהדרת לחזק את הקשר עם הגוף לכבוד החורף ובעצם לכל השנה. למטה עמוק במזווה שלכם מסתתרות שקיות צבעוניות – אתם קונים אותן בסופר, בהיסח הדעת שמים בעגלה, ושוכחים להשתמש. העדשים העצובות מזדקנות בארון החשוך, כל כך רוצות לצאת ולפגוש את הסלרי והבצל במחבת, ממתינות בסבלנות ליומן. ולא, הן לא מתאימות רק למרק. העדשים על שלל צבעיהן מתאימות כמעט בכל מנה – בסלטים, בממרחים, בתבשילי קדרה, עם אורז, כמילוי לשלל ירקות ועוד. עצה שלי: כשאתם חוזרים מהסופר עם עדשים, בשלו כוס מהן, תבלו בשמן זית ומלח ושמרו במקרר בכלי סגור. בכל פעם שאתם אוכלים סלט ירקות ואורז, הוסיפו כמה כפות עדשים לצלחת – רווח נקי.
העדשים מכילות סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים והרבה חלבון. הן עשירות בברזל ודלות בקלוריות, ובקיצור, הן מזון־על אידיאלי. אפילו את הבכורה תוכלו לקנות איתן.
בחרתי להתמקד בעדשים ירוקות אך את כל המנות כאן תוכלו להכין גם עם עדשים שחורות או כתומות. בואו לבשל דברים טעימים עם עדשים.
כרוב ממולא עדשים וחיטה
אני כל כך אוהבת כרוב ממולא. המילוי בעדשים הוא פתרון מושלם לצמחונים וגם כשרוצים להכין מנה קלילה ומיוחדת

מרכיבים
1 כרוב לבן גדול
½1 כוסות עדשים ירוקות
½ כוס חיטה (אפשר להחליף באורז עגול)
2 בצלים קצוצים דק־דק (אפשר 1 סגול ואחד לבן)
1 כפית בהרט
½1 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
3 שיני שום
1 כפית כוסברה טחונה
לרוטב
½1 כוסות מים רותחים
1/3 כוס רכז רימונים
מיץ מלימון סחוט
1 כף רסק עגבניות
2 כפות סילאן
1 כפית מלח
1 כפית נענע יבשה
½ כפית בהרט
ארבע כפות שמן זית
אופן ההכנה
- כרוב: חותכים את הקלח של הכרוב ומוציאים אותו החוצה עד האמצע. חולטים את הכרוב כ־20 דקות בסיר גדול עם מים רותחים. מצננים במים קרים ומפרידים את העלים.
- למילוי: מבשלים את החיטה כמו פסטה במשך 25 דקות ומסננים. גם את העדשים מבשלים בסיר עם שפע מים רותחים עד שהם רכים (25־30 דקות) ומסננים.
- במחבת גדולה מאדים את הבצלים הקצוצים בשמן זית עד שהם משחימים, מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים עוד חמש דקות.
- מוסיפים את העדשים והחיטה ומערבבים.
- רוטב: מערבבים את כל חומרי הרוטב.
- הרכבה ובישול: מפרידים את עלי הכרוב וממלאים אותם. אם מעולם לא מילאתם כרוב, מומלץ לצפות בסרטונים ביוטיוב. זה פשוט מאוד.משמנים סיר סוטאז׳ שמתאים לתנור, ומניחים בתחתית את כל החלקים של הכרוב שנשארו ללא מילוי.
- מניחים את עלי הכרוב המלאים בסיר בצפיפות ומוזגים את הרוטב על המילוי.
- מביאים לרתיחה, מכסים במכסה ומבשלים כעשרים דקות.
- מעבירים לתנור ואופים כשעה וחצי על 190 מעלות טורבו מכוסה וחצי שעה נוספת ללא מכסה. שימו לב שלא חסרים נוזלים כדי שהכרוב לא יתייבש ויישרף.
מרק פטריות ועדשים עשיר
השילוב של פטריות ועדשים הוא פשוט מופלא וגורם למרק להיות משביע ממש כמו ארוחה שלמה

מרכיבים
4 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים דק
½1 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
3 שיני שום
2 סלסילות פטריות חתוכות גס
3 גבעולי סלרי שטופים עם העלים קצוצים דק
1 חבילת פטריות מיובשות (25 גרם) מושרות בכוס מים רותחים 20 דקות
½1 כוסות עדשים ירוקות
½1 ליטר מים
1 כף מיסו
½ כוס קוואקר
1 כף רוטב סויה
1 כף סירופ מייפל
אופן ההכנה
- בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצלים במשך 20־30 דקות עד שהם משחימים.
- מוסיפים מלח, פלפל ושום ומאדים כדקה.
- מוסיפים את הפטריות לעוד כעשר דקות, עד שהנוזלים מתאדים.
- מוסיפים סלרי, פטריות מיובשות עם המים, עדשים ומים רותחים.
- מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים עם מכסה כשעה.
- מוציאים כוס מרק לספל ומערבבים פנימה את המיסו עד שהוא נמס. מחזירים לסיר.
- מוסיפים גם קוואקר, סויה ומייפל, מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 5 דקות.
טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
דלעת ערמונים במילוי עדשים
מנה יפהפייה וטעימה בצורה יוצאת דופן שלמדתי מהשף אחמד אבעסי

מרכיבים
4 יחידות דלעת ערמונים
3 כפות שמן זית
מלח ופלפל
למילוי:
1 כוס עדשים
4 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים דק־דק (אפשר 1 סגול ואחד לבן)
½1 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
3 שיני שום
1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנטנות
חופן פטרוזיליה קצוצה
1/3 כוס צנוברים קלויים קלות על מחבת ללא שמן
1/3 כוס טחינה גולמית
אופן ההכנה
- מבשלים את העדשים בסיר עם שפע מים רותחים עד שהן רכות (25־30 דקות) ומסננים.
- חוצים את הדלועים ומנקים מהגרעינים.
- מניחים אותן בתבנית מרופדת בנייר אפייה, כשהן עם החלק הפתוח כלפי מעלה ומברישים בשמן זית בנדיבות.
- בוזקים מלח ופלפל.
- אופים כ־45 דקות ב־190 מעלות עד שהן רכות ומשחימות מעט.
- מכינים את המילוי: במחבת גדולה מחממים שמן זית ומאדים את הבצלים 20־30 דקות, עד שהם משחימים.
- מוסיפים מלח, פלפל ושום ומאדים כדקה נוספת.
- מוסיפים את קוביות הפלפלים לעוד 10 דקות.
- מכבים את האש, מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה ומערבבים.
- מוסיפים את רוב הצנוברים למילוי, משאירים מעט לקישוט למעלה.
- ממלאים כל חצי דלעת בנדיבות (אפשר לדחוס קצת עם כף) ומקשטים עם הצנוברים.
- רגע לפני שאוכלים, מזלפים טחינה גולמית.
מגישים חם.