יום ראשון, מאי 11, 2025 | י״ג באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

מתוק כשמר לי

אוהבים נוטלה? זה המדור בשבילכם. אבל רגע לפני שאתם ניגשים לארון ולוקחים את הצנצנת שקניתם בסופר, נסו להכין את הממרח לבד ותקבלו תוצאה בריאה הרבה יותר ולא פחות טעימה

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״א באב ה׳תשע״ט (12/08/2019 12:49)
בתוך אוכל, מוצש, תרבות
צילום: אפרת ליכטנשטט

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

מדי שנה 350 אלף טון של ממרח נוטלה נמרחים בעולם, וכמה אתם תרמתם למספר הזה?

הממרח המפורסם שנולד ב־1964 באיטליה נוצר כמעט במקרה אחרי שמיקלה פררו ניסה להציל את המפעל המשפחתי הצולע על ידי מיתוג מחדש ושינוי לשם הקליט והבינלאומי ״נוטלה״. ההצלחה היתה מיידית, והשאר היסטוריה. הטירוף לממרח לא פסח על ישראל, וכשהעליתי תמונה של עוגת נוטלה קיבלתי מאות בקשות למתכון.

היחס שלי לנוטלה תמיד היה מעט מורכב. מצד אחד זה טעים בטירוף, אין ספק, ומצד שני רשימת החומרים בגב הצנצנת מגלה שלא מדובר במוצר שכדאי לצרוך על בסיס קבוע. לפני כמה שנים הכנתי ממרח נוטלה בעצמי ונפל דבר. תאמינו לי שאחרי שתכינו נוטלה בבית, גם אתם לא תחזרו אחורה. הערך התזונתי של ממרח ביתי הוא כל כך גבוה, וכל כך קל (ואפילו קצת מרגש) להכין אותו, שאני יותר מממליצה לכם להתנסות בחוויה. למעשה מדובר בממרח על בסיס אגוזי לוז – שהם ללא ספק מלכי האגוזים – שמוסיפים לו קקאו, חלב וסוכר לפי הטעם. עשיר מאוד בשומן, אך בהחלט איכותי ואפילו מזין.

אבל אם אתם בכל זאת רוצים להישאר עם הממרח האהוב שלכם (אני יודעת שיש לכם שלוש צנצנות במזווה, ולא נדבר על מה אתם עושים ליד הארון ב־12 בלילה עם כפית) אז קבלו עוד כמה רעיונות לשימוש בממרח, ולא רק על לחם.

ובואו נסכם שאתם מכינים את הממרח הביתי לפחות פעם אחת.

טראפלס נוטלה

צילום: אפרת ליכטנשטט
טראפלס נוטלה. צילום: אפרת ליכטנשטט

אוהבים נוטלה אבל מרגישים שהיא לא חגיגית מספיק כדי להיות קינוח? הכינו את הטראפלס האלה, שטעמם השוקולדי הבוגר משתלב בצורה מדהימה עם הממרח המתוק ותקבלו טראפל מאוזן ומושחת, בדיוק כמו שצריך.

מרכיבים (כ־30 יחידות)
200 גרם שוקולד מריר 60%
½ כוס פחות כף (100 מ״ל) שמנת מתוקה 38%
30 גרם חמאה חתוכה לקוביות
1 כוס (כ־300 גרם) נוטלה
¼ כפית מלח
½ כוס (כ־60 גרם) אגוזי לוז קלויים ומקולפים

אופן ההכנה
1. קוצצים את השוקולד לחתיכות קטנות ומניחים בקערה גדולה.
2. מחממים את השמנת והחמאה בסיר קטן עד לסף רתיחה. שופכים את השמנת החמה על השוקולד. ממתינים כדקה ומערבבים היטב עד שכל השוקולד נמס. אם השוקולד לא נמס לגמרי אפשר להיעזר במיקרוגל לכמה שניות.
3. מחממים את הנוטלה במיקרוגל במשך 10 שניות ומוסיפים אותה לתערובת השוקולד, מוסיפים את המלח ומערבבים היטב.
4. מצננים את התערובת במקרר כשעה. לצינון מהיר יותר אפשר להעביר את התערובת לכלי שטוח.
5. קוצצים את אגוזי הלוז במעבד מזון או בעזרת סכין גדולה ומניחים בקערה עמוקה.
6. מוציאים את העיסה מהמקרר ויוצרים בעזרת כפית תלוליות קטנות, ומגלגלים אותן בידיים לצורת כדור. מניחים את הכדור על תבנית מרופדת בנייר אפייה וחוזרים על הפעולה עם שאר העיסה.
7. מגלגלים את הטראפלס בתוך האגוזים הקצוצים (אולי תצטרכו לחמם אותם מעט בידיים כדי שהאגוזים יידבקו בקלות).
שומרים בקופסה אטומה ומחביאים עמוק במקרר, עד ההגשה.

 

ריבועי ״נוטלה״ ללא נוטלה

צילום: אפרת ליכטנשטט
ריבועי "נוטלה" ללא נוטלה. צילום: אפרת ליכטנשטט

חטיף בריא וטעים שכיף לשמור במקפיא לשעת הצורך (שזה שלוש פעמים ביום במקרה שלי), וגם מושלם לאירוח חברים שקופצים בהפתעה או כקינוח קיצי וקליל.

כמות האגוזים הגדולה בשילוב הקקאו והשוקולד יוצרת טעם עמוק של נוטלה, אבל אין פה אף טיפה ממנה. הכול 100% חומרים טבעיים. ולא פחות חשוב: חמש דקות עבודה (טוב, אולי עשר), ובלי להדליק את התנור!

מרכיבים {לתבנית קטנה בגודל 15/15 ס״מ או 20/15 ס״מ (גודל התבנית ישפיע על גובה הריבועים)}
2 כוסות (כ־240 גרם) אגוזי לוז קלויים וקלופים
2 כוסות (כ־180 גרם) קוואקר
8 תמרים גדולים מזן מג׳הול, מגולענים
¼ כוס (35 גרם) קקאו איכותי (עדיף הולנדי, כמובן לא שוקולית)
1/3 כפית מלח

לציפוי
60 גרם שוקולד מריר קצוץ
1 כפית שמן רגיל/קוקוס
½ כוס (כ–60 גרם) אגוזי לוז קלויים, קלופים וקצוצים גס

אופן ההכנה
1. במעבד מזון שמים אגוזי לוז וקוואקר ומעבדים לתערובת פירורית ודקה מאוד.
2. מוסיפים תמרים, קקאו ומלח ומעבדים לתערובת אחידה. אם התערובת יבשה ולא מתאחדת בידיים לכדור, הוסיפו כף או שתיים של מים.
3. מעבירים את התערובת לתבנית המרופדת בנייר אפייה ובעזרת תחתית של כוס מיישרים ומועכים לשכבה הדוקה ואחידה.
4. לציפוי: שמים את השוקולד הקצוץ בקערה גדולה וממיסים בפולסים קצרים במיקרוגל תוך ערבוב בין חימום לחימום, כדי שהשוקולד לא יישרף.
5. כשהשוקולד נמס מוסיפים את השמן ומערבבים היטב.
6. מוזגים את הציפוי על השכבה שבתבנית ומיישרים עם מרית.
7. מפזרים את אגוזי הלוז הקצוצים. מכסים בניילון נצמד ומצננים במקרר כארבע שעות או במקפיא כשעתיים.
8. מחלצים את הקינוח מהתבנית ובעזרת סכין גדולה חותכים לקוביות בגודל הרצוי.
שומרים בקירור עד ההגשה. נשמר בקופסה אטומה במקפיא עד חודש, וניתן להגיש ישר מהמקפיא (הריבועים מפשירים תוך חמש דקות).

 

ממרח נוטלה ביתי (ממרח אגוזי לוז ושוקולד)

צילום: אפרת ליכטנשטט
ממרח נוטלה ביתי (ממרח אגוזי לוז ושוקולד). צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (כ־500 גרם ממרח)
300 גרם אגוזי לוז לא קלויים ולא מומלחים, עם קליפה דקה חומה
¾־½ כוס (120־180 מ"ל) חלב
1/3 כוס (45 גרם) קקאו איכותי (עדיף הולנדי, כמובן לא שוקולית)
1 כוס (120 גרם) אבקת סוכר (או יותר)
1 כפית שמן חמניות/קנולה
½ כפית מלח

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מניחים את האגוזים על התבנית ואופים 8־10 דקות, עד שהם משחימים מעט. מוציאים אותם ונותנים להם להתקרר.
3. בעזרת שתי מגבות נייר משפשפים את האגוזים עד שיורדת מהם הקליפה
(לא נורא אם נשארות קצת קליפות).
4. במעבד מזון שמים את האגוזים ומתחילים לטחון. אחרי 2־7 דקות (תלוי בחוזק מעבד המזון שלכם) הפירורים הופכים למשחה שהופכת לנוזל.
5. מוסיפים את כל שאר החומרים ומעבדים שוב למרקם חלק. שימו לב לא להוסיף את כל החלב בבת אחת, אלא לפי הצורך (ייתכן שתצטרכו להוסיף כמה כפות נוספות). טועמים ומוסיפים סוכר לפי הטעם.
6. שומרים בצנצנות מעוקרות במקרר עד חודשיים, או מחלקים כמתנות לחברים שאוהבים.

טיפ
חשוב לקנות אגוזי לוז טריים במקום שיש בו תחלופת סחורה גבוהה (אפשר לעשות קיצור דרך ולקנות אגוזי לוז קלויים וקלופים).

 

עוגת שיש נוטלה

צילום: אפרת ליכטנשטט
עוגת שיש נוטלה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (לתבנית אינגליש קייק באורך 24 ס״מ)
2 ביצים
2/3 כוס (70 גרם) סוכר
1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 38%
1 כוס (140 גרם) קמח
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
כ־5 כפות גדושות (150 גרם) נוטלה

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, משמנים ומרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה.
2. בקערת מיקסר עם וו הקצפה שמים ביצים, שמנת וסוכר ומקציפים כשלוש דקות לתערובת תפוחה ובהירה.
3. מוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח ומערבבים רק עד שהבלילה אחידה.
4. מעבירים קצת יותר משליש בלילה לקערה נוספת, מוסיפים את הנוטלה ומערבבים לתערובת חומה אחידה.
5. מעבירים את הבלילה הלבנה לתבנית ומעליה מניחים את הבלילה החומה. בעזרת סכין יוצרים צורות בדוגמת 8 ליצירת אפקט השיש (אבל לא יותר מדי).
6. אופים במשך 35־40 דקות, או עד שקיסם יוצא יבש.
היזהרו מאפיית יתר כדי שהעוגה לא תצא יבשה.
עוטפים היטב את העוגה ושומרים אותה בטמפרטורת החדר עד שלושה ימים (נראה אם תצליחו).

תגיות: נוטלה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    חשש בגרמניה: מלחמת הסחר עלולה להוביל למיתון

    הידיעה הבאה

    מנתחים בארה"ב יזהירו קשישים מפני ניתוחים שפוגעים באיכות החיים

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: שאטרסטוק

    מנתחים בארה"ב יזהירו קשישים מפני ניתוחים שפוגעים באיכות החיים

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD