המציאות הכלכלית בישראל ממשיכה להקשות על משקי בית רבים, כשהעליות במחירי החשמל, הארנונה, הדלק והמזון הופכות כל הוצאה יומיומית למאתגרת יותר. בשנים האחרונות, יוקר המחיה בישראל הגיע לשיאים חדשים, ואפילו משפחות ממעמד הביניים, שנהנו עד כה מיציבות כלכלית יחסית, מוצאות את עצמן נאבקות לסגור את החודש.
הוצאות חודשיות בסיסיות כמו דיור, תחבורה ומזון יכולות להגיע לכדי 60%-70% מהכנסת משק הבית, מה שמותיר מעט מאוד מקום להוצאות לא מתוכננות, לחיסכון ואפילו לביטחון כלכלי. במצב כזה, ההתנהלות הכלכלית של המשפחה הופכת לאתגר יומיומי: איך לצמצם את ההוצאות הקבועות, להימנע מהתחייבויות מיותרות, ולמצוא פתרונות חכמים לצלוח את התקופה – וכל זה מבלי לפגוע משמעותית באיכות החיים.
"לפני הכל, כדאי להבין את הבעיה, אנשים צריכים להבין עם מה אנחנו מתמודדים: מדובר בגידול של אלפי שקלים בשנה למשפחה", אומרת תמר אברמסון, מנהלת פעילות ברייזאפ. פלטפורמת פינטק (טכנולוגיה פיננסית) לניהול תקציב וחיסכון. "לפי החישובים שלנו, ההוצאות של משפחה ממוצעת הולכות לגדול בכ-5000 ₪ בשנה הקרובה. וזה יכול להגיע גם לתוספת של 11,000 ₪ בשנה, כשלוקחים בחשבון התייקרויות בקניות בסופר, עלייה בחשבונות ובהוצאות השוטפות וכו'. יש כאן שינוי משמעותי לעומת העבר, אבל לא צריך להיבהל, פשוט צריך לחשוב פרקטית איך ניתן להתמודד עם הדברים".
גם שרון לוין, מנהלת הסברה בעמותת פעמונים, ארגון חברתי ללא כוונת רווח המסייעת למשפחות בהתנהלות כלכלית מאוזנת, סבורה שיש כאן אירוע מורכב יותר מהעבר. "רק בשבוע האחרון פנו אלינו 300 משפחות", היא מספרת, "זה כפול מהמספר הרגיל. הרבה אנשים מתקשים להתמודד עכשיו. נכנסנו למלחמה אחרי שנה וחצי של העלאות ריבית, שהעלו את ההחזר החודשים של משכנתא והלוואות. בתקופת המלחמה היה אפשר להקפיא את המשכנתא וההלוואות ועכשיו אנשים מתחילים להחזיר אותם, ומתקשים לעמוד גם בתשלומים הרגילים שהתייקרו, גם בתשלומי המשכנתא וגם בריביות על תקופת ההקפאה. אנחנו גם רואים שפרופיל האנשים שפונה אלינו עכשיו הוא שונה, הרבה יותר אנשים במעמד הביניים, עשירונים 6-7-8, עם הכנסות יפות, פונים אלינו עכשיו לסיוע, כי ההוצאות גדלו משמעותית".
שתיהן מציעות לא להיבהל, לקחת אחריות ולנקוט בצעדים פשוטים ואפקטיביים כדי לשלוט בצורה טובה יותר בתקציב המשפחתי. החל מהתנהלות מול ספקי שירותים, דרך ביטול מנויים לא נחוצים ועד לניצול הטבות וזכויות שמגיעות לכם – כל פעולה קטנה יכולה להצטבר לחיסכון משמעותי בסוף החודש. ריכזנו עבורכם את הטיפים הטובים ביותר לניהול ההוצאות הביתיות בחוכמה, להתמודד עם יוקר המחייה, ולהשיג שליטה טובה יותר על התקציב המשפחתי.
התנהלות מול ספקי חשמל: הרפורמה בשוק החשמל מאפשרת לכם לבחור ספק חדש ולחסוך עד 7% או יותר בחשבונות החשמל. אם אתם נרתעים מהתהליך, זכרו שברוב המקרים מדובר בהליך קצר ופשוט, שיכול לחסוך לכם מאות שקלים בשנה. כלל אצבע חשוב: תבדקו מתי אתם משתמשים במזגן, כי זאת ההוצאה העיקרית בחשמל. אם השימוש במיזוג הוא בעיקר בלילה, בחרו מסלול עם הנחה לילית. אם השימוש מתפרש לאורך כל היום, עדיף לבחור מסלול גלובלי.
בדיקת מנויים וביטול מיותרים: עברו על כל החיובים הקבועים שלכם ובדקו אם יש מנויים שאתם כבר לא משתמשים בהם. זה יכול להיות מנוי לחדר כושר שאינו בשימוש, שירותי סטרימינג כפולים (נטפליקס, דיסני, הוט), או אתרים חינוכיים שהילדים כבר אינם זקוקים להם. צמצום המנויים הלא נחוצים יכול לחסוך לכם מאות שקלים בחודש.
עמלות ודמי ניהול בבנק: עמלות בנקאיות ודמי כרטיס אשראי הם הוצאה שאפשר להימנע ממנה לחלוטין. פנו לבנק שלכם, בקשו לבטל את העמלות, ובמידת הצורך, השוו מסלולים בין בנקים. אם הבנק הנוכחי לא משתף פעולה, שקלו מעבר לבנק אחר שמציע תנאים טובים יותר.
ריכוז ההוצאות בכרטיס אשראי אחד: שימוש בכמה כרטיסי אשראי מקשה לעקוב אחר ההוצאות. נסו לרכז את כל ההוצאות בכרטיס אחד – או באפליקציה שמרכזת את ההוצאות מכל הכרטיסים – כדי לקבל תמונה ברורה ומדויקת יותר של התקציב שלכם.
זכויות והטבות בארנונה ובחשבונות: בדקו אם אתם זכאים להנחות בארנונה, חשבונות מים או שירותים נוספים. אוכלוסיות מסוימות כמו סטודנטים, גמלאים, נכים, או הורים לילדים יכולים לקבל הנחות משמעותיות. ברוב המקרים מדובר בתהליך קצר באתר הרשות המקומית או הביטוח הלאומי, וכדאי לבדוק אם מגיעה לכם הטבה. מילואימניקים? בדקו אם יש לכם הטבות בביטוח הלאומי או בקרן הסיוע.
קנייה יד שנייה ושיתוף משאבים: לא כל מה שאתם צריכים חייב להיות חדש. חנויות יד שנייה, גמ"חים ואפשרויות לשיתוף משאבים עם חברים או משפחה יכולים להיות פתרונות נהדרים. זה נכון במיוחד עבור הורים לילדים קטנים שגדלים מהר, ריהוט ביתי, או אפילו קישוטים לאירועים כמו בר/בת מצווה.
שימוש בתשלומים רק כשאין ברירה: חלוקה לתשלומים עלולה לגרום לתחושה מטעה שהקנייה זולה יותר, אך בפועל היא מכבידה על התקציב החודשי. הדבר הכי לא נודע הוא העתיד, ובתקופה כזאת כשהעתיד לא ברור לא כדאי להעמיס עליו. תשלומים יוצרים חוב מצטבר ומייקרים את הקנייה אם נוספות עליהם עמלות קרדיט. נסו להימנע מתשלומים ולהתנהל רק עם מה שיש לכם כאן ועכשיו.
מעבר לתשלום חודשי בחשבונות: שקלו לבקש מהרשויות המקומיות ומהספקים לחייב אתכם על בסיס חודשי במקום דו-חודשי. חלוקה חודשית של תשלומים כמו חשמל וארנונה יכולה לעזור לכם לעקוב טוב יותר אחרי ההוצאות ולהימנע ממצבים שבהם חשבונות גדולים מצטברים יחד.
מעקב חודשי ויוזמה אישית: לבסוף, התנהלות חכמה בהוצאות הבית דורשת תשומת לב ומעקב שוטף. עברו על דפי החשבון שלכם, בדקו היכן ניתן לצמצם, והיו יזומים בבדיקת זכויות והטבות. כל פעולה קטנה כזו יכולה להצטבר לסכום משמעותי שיחסוך לכם כסף ויעניק תחושת שליטה על התקציב.