יום שלישי, יוני 10, 2025 | י״ד בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

גרגר של נחמה: מתכונים לסיר אורז משודרג

בימים של מלחמה, תחושה של בית היא כל מה שצריך כדי לחזור לנשום, ומה ביתי יותר מסיר של אורז?

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״א במרחשוון ה׳תשפ״ד (05/11/2023 23:34)
גרגר של נחמה: מתכונים לסיר אורז משודרג

אורז פרסי ירוק עם תפוחי אדמה. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

אורז הוא האוכל הכי בסיסי וטעים שיש. אני מכינה אותו כל פעם שאני רוצה להרגיש בבית, בבית שלי, בכל פעם שאני יודעת שהילדים רעבים למשהו ביתי ומנחם, ובכל פעם שאני רוצה להירגע. סיר פשוט של אורז, וכל הבית מתמלא בריח הכי טוב בעולם (אחרי עוגת שוקולד). לאי בודד אקח איתי שק של אורז – בוודאות.

ימים של מלחמה, מלחמה על הבית ומלחמה על הנפש. כמעט כל יום אני מכינה תבשיל מפנק לילדים ולי, משתדלת לגוון כדי שיהיה לנו כיף, משתדלת לסבך כדי שיגזול לי זמן ואצרוך פחות חדשות. בואו להכין סיר של נחמה.

מנגולד ממולא באורז

לסיר בקוטר 30־28 ס״מ

מנגולד ממולא באורז.צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

2 צרורות גדולים של מנגולד

למלית

1 בצל גדול קצוץ דק־דק

2 כפיות מלח

1 כפית ראס אל חנות

1 כפית אבקת שום

1 כפית כוסברה טחונה

½ כפית פלפל שחור

צרור פטרוזיליה קצוצה דק

2 כוסות אורז עגול

לתחתית הסיר

תפוחי אדמה או בטטות, קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי חצי ס״מ.

לרוטב

3 כוסות מים רותחים

2 כפיות מלח

1 כפית ראס אל חנות

1 כפית אבקת שום

1 כפית כוסברה טחונה

½ כפית פלפל שחור

3 כפות רכז רימונים

2 כפות סילאן

אופן ההכנה

  1. מניחים את עלה המנגולד הפוך על משטח העבודה וחותכים החוצה בזהירות את השדרה הלבנה – רק בחלק העבה, בערך עד למחצית גובה העלה.
  2. קוצצים דק את השדרה. את העלים שומרים למילוי.
  3. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל כ־20 דקות עד שהוא שקוף וזהוב.
  4. מוסיפים את גבעולי המנגולד הקצוצים ומטגנים 5 דקות נוספות. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים היטב.
  5. מוסיפים את הפטרוזיליה והאורז, מערבבים ומכבים את האש. מצננים מעט.
  6. ממלאים: מניחים בתבנית הסיר המשומן את פרוסות תפוחי האדמה או הבטטה.
  7. פורשׂים עלה מנגולד הפוך על משטח העבודה.
  8. מניחים את החלקים החתוכים זה על זה בחפיפה.
  9. מניחים כף גדושה של מלית בחלק התחתון של העלה, במרחק 5 ס״מ מלמטה. מקפלים את החלק התחתון על המלית, ואז מקפלים מעליה את הצדדים (בדומה לקיפול אגרול, עלי גפן וכו׳) וממשיכים לגלגל עד סוף העלה. מניחים את העלה בתוך הסיר, עם החלק הפתוח כלפי מטה. ממשיכים למלא את כל העלים, ואם נשארת קצת מלית אפשר לפזר אותה בין העלים.
  10. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב ומוזגים בזהירות על העלים. הרוטב צריך לכסות כמעט את כל העלים, ואם יש צורך מוסיפים מעט מים רותחים.
  11. מכסים ומביאים לרתיחה.
  12. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 45 דקות במכסה סגור.
  13. מסירים את המכסה ומבשלים עוד 10 דקות או עד שרוב הנוזלים מתאדים.
  14. מזלפים מעט שמן זית סמוך להגשה.

נשאר אורז? לא נורא.
שמים את השארית בסיר קטן, מוסיפים מים עד כיסוי ומבשלים על אש קטנה 15 דקות.

אורז־גזר

עשר דקות נוספות של השקעה לעומת אורז פשוט, וכל כך שווה את זה

אורז־גזר. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

6־4 גזרים קלופים (כ־700 גרם)

4־3 כפות שמן זית

1 בצל גדול קצוץ

3־2 שיני שום כתושות

2 כפיות מלח

½ כפית או יותר פלפל שחור

½ כפית כורכום

1/3 כפית קינמון

½1 כוסות (מדידה) אורז בסמטי/פרסי

½2 כוסות (600 מ״ל) מים

אופן ההכנה

  1. מגררים את הגזרים בפומפייה גסה או במעבד מזון.
  2. מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא נהיה שקוף.
  3. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים כדקה.
  4. מוסיפים את הגזר ומטגנים כשלוש דקות תוך כדי ערבוב.
  5. מוסיפים את האורז ובוחשים היטב.
  6. מוסיפים את המים, בוחשים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על הלהבה הכי קטנה למשך 17 דקות.
  7. מכבים את האש וממתינים עוד 5־10 דקות לפני שפותחים את המכסה.

אורז פרסי ירוק עם תפוחי אדמה

לפי מתכון של רותם ליברזון

לסיר קטן בקוטר 20 ס״מ ובגובה 10 ס״מ

אורז פרסי ירוק עם תפוחי אדמה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

½2 כוסות אורז בסמטי

1 כף מלח

צרור פטרוזיליה

צרור כוסברה

צרור שמיר

1 כפית מלח

3־2 תפוחי אדמה קלופים ופרוסים בעובי חצי ס״מ

1/3 כוס שמן

1 כפית כורכום

אופן ההכנה

  1. משרים את האורז בשפע מים כחצי שעה ומסננים.
  2. ממלאים סיר גדול במים, מוסיפים כף מלח ומביאים לרתיחה.
  3. מוסיפים את האורז, מבשלים במשך 7 דקות ומסננים.
  4. קוצצים את הירוקים דק־דק, מוסיפים לאורז יחד עם כפית מלח ומערבבים היטב.
  5. בסיר קטן מחממים את השמן, מוסיפים את הכורכום ומערבבים. מניחים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית הסיר כך שיכסו את כולו בשכבה צפופה.
  6. מוסיפים את האורז בצורה אוורירית ולא דוחסים.
  7. כשהסיר מלא באורז (חשוב לבחור סיר בגודל המתאים) יוצרים באמצעות ידית של כף עץ מספר ״ארובות״ – חורים עמוקים כמעט עד התחתית.
  8. מכסים במגבת קטנה ואז במכסה, ומבשלים 7 דקות על אש בינונית ועוד 45 דקות על אש קטנה. (לא, זו לא טעות, לא מוסיפים מים לסיר. האורז מתבשל מהאדים ומהמים שספג בבישול הראשון)
  9. 15 דקות אחרי שמכבים את האש הופכים את האורז על צלחת הגשה.

תגיות: אוכלאורזמנגולדמתכוניםתבלינים ובשמים

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    בפעם השלישית מאז תחילת הלחימה: נעצר מטיף לטרור במסגד

    הידיעה הבאה

    בהיר וחם מהרגיל: תחזית מזג אויר

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    אביב הגיע פסח בא: התחממות לקראת החג | תחזית מזג האוויר

    בהיר וחם מהרגיל: תחזית מזג אויר

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD