יום שלישי, יוני 17, 2025 | כ״א בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

ופשוטים הדברים: מתכונים לאוכל ביתי ממרכיבים זמינים

בתקופה זו, אין כמו אוכל ביתי ומנחם

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״א במרחשוון ה׳תשפ״ד (26/10/2023 23:34)
ופשוטים הדברים: מתכונים לאוכל ביתי ממרכיבים זמינים

קעצדיצשויתם ובטטה. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

במצב החדש והקשה שאנו נמצאים בו, חיפשתי מתכונים שאפשר להכין מחומרים זמינים ופשוטים שיש בבית. עדשים וקטניות שלכולנו יש במזווה הן תחליף מצוין לבשר בימי מחסור. הן עשירות בחלבון ובברזל, מכילות סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים, וכבונוס – הן דלות בקלוריות. אפשר ליצור איתן מנות מופלאות ומזינות והכי חשוב – טעימות. השעות הרבות שנכפות על חלקנו בבית הן זמן להכין מנות שוברות שגרה וטעימות. מילוי של בצלים, וירקות בכלל, הוא תעסוקה נהדרת ומרגיעה, ואחד הדברים שאני הכי אוהבת להכין כשיש לי זמן.

קציצות עדשים הן רעיון נפלא לארוחת צהריים או ערב בריאה ומגוונת, ומתאימות גם כתוספת לצד מנה בשרית או כנשנוש קטן בארוחת ביניים. לסיום, סלט עדשים עשיר וטעים שיכול להיות ארוחה בפני עצמו או תוספת לשולחן השבת. מאחלת לנו ימים של שקט.

בצל ממולא עדשים ואורז

בצל ממולא עדשים ואורז. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

4 בצלים גדולים

למלית

350 גרם עדשים שחורות*

1 בצל גדול קצוץ דק־דק

3 כפות שמן זית

½ כוס אורז שטוף

½ כוס צנוברים

צרור פטרוזיליה קצוצה דק־דק

1 כפית בהרט/ראס אל חנות

1 כפית פפריקה

1 כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

3 שיני שום כתושות

לרוטב

2.5 כוסות מים רותחים

1/3 כוס רכז רימונים

½ כפית בהרט/ראס אל חנות

½ כפית פפריקה

1 כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

4 כפות שמן זית

אופן ההכנה

בצלים:

  1. מקלפים את הבצלים ויוצרים חתך במרכז, לאורך הבצל עד אמצעיתו.
  2. שמים את הבצלים בסיר גדול עם מים רותחים ומבשלים כ־25 דקות.
  3. מצננים במים קרים ומפרידים את העלים.

למילוי:

  1. בסיר מלא מים וכפית מלח, מבשלים את העדשים כ־25 דקות או עד שהן ממש רכות ומסננים.
  2. במחבת גדולה מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא שקוף ומעט זהוב.
  3. קולים את הצנוברים על מחבת ללא שמן עד שהם מזהיבים.
  4. בקערה גדולה שמים את העדשים ומועכים מעט עם מועך פירה (רק טיפה).
  5. מוסיפים את כל שאר חומרי המלית והתבלינים ומערבבים.

הרכבה ובישול:

  1. משמנים סיר סוטאז׳ בקוטר 32 שמתאים לתנור**.
  2. מפרידים את שכבות הבצל, ממלאים כל אחת וסוגרים בעדינות. מניחים את הבצלים הממולאים צפופים בתוך הסיר.
  3. מערבבים את כל חומרי הרוטב ומוזגים על הבצלים. מוסיפים מים רותחים עד שהבצלים כמעט מכוסים.
  4. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כשעה וחצי על אש נמוכה.
  5. מעבירים לתנור ואופים עוד חצי שעה על 190 מעלות טורבו. אם נשארו הרבה נוזלים מסירים את המכסה, ואם אין נוזלים משאירים מכוסה.
  6. בעשר הדקות האחרונות אופים ללא מכסה, להשחמה קלה.

מזלפים מעט שמן זית לפני ההגשה.

– אפשר להחליף את העדשים ב־700 גרם בשר/עוף טחון. אין צורך לבשל את הבשר לפני המילוי.

– אפשר לעטוף את הידיות ברדיד אלומיניום, במקרה הצורך.

סלט עדשים שחורות

סעלדטש ים שחורות. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

150 גרם עדשים שחורות

1 פלפל צהוב/אדום חתוך לקוביות קטנות

1 אבוקדו קלוף, חתוך לקוביות

צרור פטרוזיליה חתוך דק

4-3 גבעולי בצל ירוק קצוצים

½ כוס גרגירי רימון (לא חובה, אפשר כל פרי עונתי)

לרוטב

3 כפות שמן זית

3 כפות מיץ לימון

½ כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

1 כף מייפל

2 שיני שום כתושות

אופן ההכנה

  1. בסיר מלא מים עם כפית מלח מבשלים את העדשים כ־20 דקות או עד שהן רכות אך עדיין נגיסות, ומסננים.
  2. מערבבים את כל חומרי הסלט.
  3. מערבבים את כל חומרי הרוטב וסמוך להגשה מוסיפים לסלט. טועמים ומוסיפים מלח ולימון לפי הטעם.

קציצות עדשים ובטטה

קעצדיצשויתם ובטטה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

2 כוסות עדשים כתומות

1 בטטה גדולה

1 בצל מקולף, מחולק לרבעים

2 ביצים

1 כוס (80 גרם) קוואקר

2 כפיות מלח

1 כפית כמון

¼ כפית קינמון

½ כפית אבקת שום

½ כפית פלפל שחור

¼ כוס שמן זית לשימון הקציצות

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה. משמנים קלות את הנייר בשמן זית.
  2. בקערה גדולה עם מים, שוטפים היטב את העדשים ומחליפים את המים עד שהם יוצאים נקיים.
  3. בסיר מלא מים וכפית מלח מבשלים את העדשים כ־25 דקות או עד שהן ממש רכות, ומסננים היטב.
  4. מגרדים את הבטטה בפומפייה גסה.
  5. שמים את כל החומרים במעבד מזון וטוחנים בכמה פולסים קצרים רק כדי לחבר מעט את החומרים, לא להפוך לפירה.
  6. יוצרים קציצות עגולות ושטוחות ומניחים על הנייר המשומן. בעזרת מברשת משמנים את הקציצות גם מלמעלה.
  7. אופים במשך 30־25 דקות או עד שהקציצות מתייצבות (אפשר לטעום אחת). הימנעו מאפיית יתר שתייבש את הקציצות.

מגישים עם יוגורט או טחינה (או שניהם!).

תגיות: אוכללביבותממולאיםמתכוניםסלטעדשים

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    השף התל־אביבי שהכשיר את המסעדה כדי להכין מנות לחיילים ומפונים

    הידיעה הבאה

    רסיסי גבורה: פרויקט מיוחד לאיסוף עדויות הגבורה מאירועי שמחת תורה

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    רסיסי גבורה: פרויקט מיוחד לאיסוף עדויות הגבורה מאירועי שמחת תורה

    רסיסי גבורה: פרויקט מיוחד לאיסוף עדויות הגבורה מאירועי שמחת תורה

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD