יום חמישי, יוני 12, 2025 | ט״ז בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

לא רק לסלט: מתכונים לחובבי הלימונים

יש כל כך הרבה להכין עם לימון, בלי שום קשר ללימונדה. מדור חמוץ במיוחד

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ד בתמוז ה׳תשפ״ג (03/07/2023 18:41)
לא רק לסלט: מתכונים לחובבי הלימונים

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

אצלנו בבית יש ויכוח קבוע. סלט ירקות: עם לימון או בלי? אני גורסת שעם לימון, והרבה. אסף יכול לוותר על הלימון, ואני לא מבינה איך. הלימון הוא יסוד מהותי בתיבול כמעט כל מאכל שתכינו, יש מאכלים ששפריץ הגון שלו יקפיץ אותם לרמה אחרת (שניצל, דג, פרוסות קולורבי) ויש מאכלים שהלימון קובע את עתידם.

אם אין לי קילו לימונים בבית בכל רגע נתון אני בלחץ. מי יודע מתי אצטרך להכין פאי לימון או לימונצ׳לו מהרגע להרגע? עץ הלימון מלווה אותנו כבר אלפי שנים, והוא ככל הנראה הכלאה בין חושחש לאתרוג. מוצאו מהודו או סין, משם התפשט לכל מטבחי העולם כשהוא כובש בדרך מקום של כבוד.

הצרפתים עשו ממנו פאי עם תחתית חמאתית ופריכה וערמת מרנג מפנקת מעל. הפרסים מייבשים אותו (בשמש או בסירים) והופכים אותו לתבלין המפורסם ״לימון פרסי״ המוסיף ארומטיות וחמיצות מיוחדת למאכלים שלהם. בדרום איטליה מכינים ממנו לימונצ׳לו – ליקר לימונים מתקתק ונפלא שנהוג להגיש קר מאוד בסוף הארוחה. לאיטלקים יש גם פסטה עם לימון שאני ממש מקווה שכבר הכנתם. בכל המזרח התיכון, וכמובן גם בישראל, הלימון הוא חלק בלתי נפרד מהתיבול של סלט הירקות (ראו ויכוח בראשית הדברים).

ואיך נוכל לדמיין את חיינו ללא הקובה חמוסטה של הכורדים? בקיצור – הבו לנו לימונים ואנחנו כבר נכין מהם הרבה יותר מלימונדה.

קציצות ברוטב לימוני

צילום: אפרת ליכטנשטט

קציצות משגעות שאי אפשר להפסיק לאכול מהן.

מרכיבים

לקציצות

1 קילו עוף טחון

1 בצל סגול/רגיל קצוץ דק־דק

1 גבעול סלרי קצוץ דק־דק

1 כפית כורכום

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית כמון

1 כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

½ כוס פירורי לחם

לרוטב

1 בצל סגול/רגיל קצוץ

1 גבעול סלרי קצוץ

3־4 גזרים בחתיכות בינוניות

2 כוסות מים רותחים

¼ כוס מיץ לימון

½ כפית כורכום

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית כמון

1 כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

חתיכות לימון לקישוט

אופן ההכנה

1. מערבבים את כל חומרי הקציצות, יוצרים קציצות עגולות קטנות, מטגנים* אותן בסיר סוטאז׳ גדול משני הצדדים, עד שהן משחימות ומוציאים אותן לצלחת בצד.

2. מוסיפים טיפה שמן לסיר ומטגנים על אש בינונית את הבצל והסלרי עד שהם מתרככים מעט.

3. מוסיפים את הגזר ומטגנים אותו מעט.

4. בוחשים את המים הרותחים עם כל התבלינים ומוזגים לסיר.

5. מחזירים את הקציצות לסיר, ומפזרים חתיכות לימון בין הקציצות.

6. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים. מבשלים 60־45 דקות.

מגישים חם עם אורז.

* אפשר לוותר על שלב הטיגון ולהוסיף את הקציצות לא מטוגנות לרוטב.

פרגיות ואורז עם אפונה ולימון

צילום: אפרת ליכטנשטט

לימון ופרגיות זה שידוך משמיים

מרכיבים

4 כפות שמן

½ קילו פרגיות

1 כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

½1 כוסות אורז

½1 כפיות מלח

1 שקית אפונת שלג קפואה/טרייה

לרוטב

3 כוסות (240 מ״ל) מים רותחים

1 כפית כורכום

מיץ מחצי לימון

1 כף דבש

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית אבקת שום

½ כפית פלפל שחור

2־3 פרוסות לימון חצויות לקישוט

אופן ההכנה

1. במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הפרגיות עם מלח ופלפל כמה דקות מכל צד עד שהן שחומות (אני משאירה אותן מגולגלות וזה שומר אותן עסיסיות).

2. מוציאים את הפרגיות לצלחת בצד ומוסיפים לאותה מחבת את האורז והמלח.

3. מטגנים אותו על אש בינונית כמה דקות.

4. מוסיפים את האפונה ומערבבים.

5. מניחים את הפרגיות על האורז והירקות.

6. בוחשים את המים הרותחים עם כל התבלינים ומוזגים על הפרגיות.

7. מקשטים בפרוסות לימון.

8. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 60־45 דקות.

מגישים חם.

עוגת קוקוס לימונית

צילום: אפרת ליכטנשטט

עוגה קלילה וטעימה שמתחסלת מהר יותר משמכינים אותה

לתבנית בקוטר 22־24

מרכיבים

3 ביצים L

1 כוסות סוכר (200 גרם)

½ כוס שמן קוקוס 120 מ״ל

2/3 כוס חלב (מכל סוג) 160 מ״ל

½ כוס מיץ לימון סחוט טרי

גרידה משלושה לימונים בינוניים

½1 כוסות (210 גרם) קמח

70 גרם קוקוס טחון

2 כפיות אבקת אפייה

¼ כפית מלח

לסירופ

½ כוס סוכר (100 גרם)

½ כוס מים (120 מ״ל)

¼ כוס מיץ לימון טרי

קליפה מחצי לימון

אופן ההכנה

1. מתחילים מהסירופ כי הוא צריך להתקרר: בסיר קטן שמים סוכר, מים, מיץ לימון ואת הקליפה ומביאים לרתיחה. מבשלים כ־10 דקות על אש בינונית עד שהסירופ מסמיך מעט, ומצננים לחלוטין.

2. לעוגה, מחממים תנור ל־180 מעלות, לא טורבו.

3. משמנים היטב את התבנית ומניחים בה שתי רצועות של נייר אפייה, אחת לאורך ואחת לרוחב.

4. בקערה גדולה טורפים היטב (אני אוהבת עם מיקסר יד) ביצים וסוכר כשתי דקות, לבלילה אוורירית ותפוחה.

5. מוסיפים בהדרגה תוך טריפה נמרצת שמן, חלב, מיץ לימון וגרידת לימון.

6. מניחים מסננת על הקערה ומוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח.

7. מוסיפים את הקוקוס. טורפים רק עד לאחידות ולא יותר.

8. מוזגים את בלילת העוגה לתבנית ומיישרים עם מרית לשכבה אחידה.

9. אופים בתנור החם במשך 35־40 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

10. כשהעוגה חמה מוזגים עליה את הסירופ הקר.

תגיות: כשרלימוןמתכוניםעוגהפרגיותקציצות

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    ראש החטיבה להתיישבות: "רצף התיישבות יהודי הכרחי למשילות"

    הידיעה הבאה

    פיגוע דקירה בבני ברק – המחבל: פלסטיני בן 14 מאזור ג'נין

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    פיגוע דקירה בבני ברק – המחבל: פלסטיני בן 14 מאזור ג'נין

    פיגוע דקירה בבני ברק - המחבל: פלסטיני בן 14 מאזור ג'נין

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD