לפני מספר שנים ביקרתי במפעל טופו (וגם כתבתי על זה כאן במדור) והיחס שלי לטופו השתנה מקצה לקצה. אני מאמינה שאם היינו רואים את תהליך הייצור של רבים מהמזונות שאנחנו אוכלים, היחס שלנו אליהם היה משתנה.
בביקור המרתק ראיתי איך מכינים טופו משלב פולי הסויה ועד שהיו לי קוביות סויה טרייה ביד. העיקרון הוא פשוט ודומה מאוד לתהליך הכנת גבינה.
פולי סויה מושרים למשך לילה במים, ולאחר שהם תופחים, הם נטחנים באבני ריחיים יחד עם מים. מה שנוצר לאחר הטחינה הוא חלב גולמי והוא עובר להרתחה שבסופה מופרדים חלב הסויה מצד אחד וה״פסולת״, החלקים היבשים, מצד שני. לחלב הסויה הטרי מוסיפים חומר מגבן (סוג של מינרל או מלח), שגורם לחלב להתגבש ולהפוך לטופו, בדומה לגבינה, החומר מופרד מהמים ועובר לתאי נירוסטה מחוררים שבהם הוא נלחץ, מתגבש והופך כעבור כמה דקות לטופו שאנחנו מכירים.
היום טופו הוא מוצר נפוץ בסופרמרקטים ובבתים רבים, וחברות המזון הגדולות ביותר מייצרות ומקדמות אותו. רק לפני עשר שנים רובנו לא ידע ולא הבין מה זה המוצר הזה ומה עושים איתו. אני אוהבת מאוד טופו, ואם אתם מבטיחים לא לספר לאף אחד אגלה לכם שאני יכולה לאכול אותו סתם כך ישר מהאריזה. לכן אני שמחה לראות כיצד הוא הולך ומתקבל במטבחים בכל העולם וגם בישראל.
טופו הוא חומר גלם מושלם לקיץ הישראלי, הוא קליל וקל להכנה, והילדים שלי מכורים לשווארמה טופו (מהבלוג). אני תמיד דואגת שתהיה לי קופסה או שתיים במקרר.
טיפ חשוב: קניתם טופו? השתדלו לצרוך אותו תוך ימים ספורים. אפילו אם הוא בתוקף, הטופו הכי טעים שהוא טרי, וכשהוא לא טרי הוא הופך למר.
טורטיות במילוי טופו וחצילים
ארוחה קיצית ומשמחת שתמיד מתחסלת. פתרון מעולה לכמה ירקות שזרוקים במקרר ללא שימוש – מקפיצים עם בצל, טופו, והטורטייה סוגרת את הכול ומייצרת ביס נפלא

5־6 טורטיות (כשתי מנות)
(אפשר בהחלט להכפיל כמויות)
מרכיבים
3 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים דק־דק
1 חציל בינוני חתוך לקוביות קטנות
3 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות
1 כפית מלח
1/3 כפית פלפל שחור
3 שיני שום פרוסות דק
1 חבילה טופו (300 גרם) חתוכה לקוביות
להגשה:
ממרח פלפלים/פסטו כוסברה, עלי חסה, כוסברה קצוצה
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שמן זית וכשהוא חם מוסיפים את הבצל ומטגנים כ־20 דקות עד שהוא רך ושחום.
2. מוסיפים קוביות חצילים, מלח, פלפל ושום ומטגנים כ־10 דקות נוספות עד שהחצילים מתרככים.
3. מוסיפים את הפלפלים ומטגנים 5 דקות נוספות.
4. מוסיפים את הטופו ומטגנים עוד 10 דקות.
5. מרכיבים: מורחים על כל טורטייה כף של ממרח פלפלים ועליו שמים עלה חסה. שמים כמה כפות של התבשיל וקצת כוסברה קצוצה.
אוכלים מיד, בביסים גדולים.
ספרינג רולס עם טופו וירקות
קיץ זה ספרינג רולס. סלט עטוף בדף אורז, לא משנה מה תשימו בפנים – הוא נעלם בשניות. החלק הכי טוב הוא להכין את זה ביחד. לחתוך ירקות ולקרוא לכולם לגלגל

כ-15 יחידות
מרכיבים
לטופו מוקפץ:
2 חבילות טופו (600 גרם) חתוכות לפרוסות דקות בעובי חצי ס״מ וברוחב 2 ס״מ (כך שיתאימו לגודל הרול)
2 כפות שמן
1 כף רוטב סויה
1 כף מייפל
להרכבה:
כ-15 דפי אורז בקוטר 22 ס״מ
חצי ראש חסה עגולה מופרדת לעלים וחתוכה לחתיכות קטנות
1 פלפל אדום חתוך לרצועות דקות
1 אבוקדו גדול פרוס לפרוסות
2 ענפי בצל ירוק
פטרוזיליה
אפשר גם: ¼ כרוב סגול קצוץ דק/ מלפפון ירוק חתוך לרצועות דקות,
2 גזרים בינוניים חתוכים לגפרורים ועוד ועוד…
לרוטב חמאת בוטנים:
3 כפות גדושות של חמאת בוטנים
1 כף רוטב סויה
1 כף שמן צמחי
1 כף דבש
1 כף מיץ לימון
1 כפית ג'ינג׳ר מגורר
1 שן שום כתושה
1/3 כוס (80 מ״ל) מים + עוד 2־3 כפות לפי הצורך
אופן ההכנה
1. מכינים את הטופו: מחממים שמן במחבת גדולה ומוסיפים את הטופו. מטגנים אותו כשתי דקות מכל צד ומוסיפים מייפל וסויה. מטגנים עד שהטופו משחים מעט ומצננים.
2. מכינים את כל הירקות.
3. ממלאים במים צלחת הגדולה מדף האורז.
4. מרטיבים את דף האורז במים כ־10 שניות ומעבירים למשטח עבודה נקי.
5. במרכז החלק התחתון של הדף, כ־7 ס״מ מהתחתית, מסדרים כמה חתיכות חסה ועליהן מניחים שתי פרוסות טופו ואת הירקות בערמה.
6. מקפלים את החלק התחתון של הדף על הערמה שסידרנו. מקפלים גם את שני הצדדים לכיוון המרכז ומגלגלים את החלק התחתון עד הסוף תוך כדי הידוק הגליל (מומלץ לראות ביוטיוב סרטונים על גלגול ספרינג רול).
7. מכינים את הרוטב: בצנצנת בינונית שמים את כל החומרים ומשקשקים היטב. טועמים ואם הרוטב סמיך מדי מוסיפים עוד מים, ועוד סויה או לימון לפי הטעם.
מגישים את הרולים עם הרוטב.
לאבנה מ… טופו!
לפי מתכון של אולגה טוכשר
כשסיפרתי לרחלי חברתי שאני מצלמת מדור על טופו היא אמרה לי שאני חייבת לנסות את המתכון של אולגה ללאבנה! לאבנה? מטופו? את בטוחה? והיא הייתה בטוחה. אז אוקיי, זה לא בדיוק לאבנה, אבל מדובר בממרח טעים מאוד! וזה פתרון מדהים לטבעונים ולרגישים ללקטוז, כל כך קל להכנה שזה לא ייאמן

מרכיבים
1 חבילת טופו משי רך (שימו לב שזה לא הטופו הרגיל שנמכר במקררים, אלא טופו שנמכר בקופסאות קרטון בחנויות ובמחלקות הטבע)
3־4 כפות מיץ לימון
½ כפית מלח + עוד לפי הטעם
להגשה:
שמן זית
זעתר
אופן ההכנה
1. שמים את הטופו במכל גבוה של בלנדר מוט (או במעבד מזון קטן) ומוסיפים שתי כפות מיץ לימון ומלח.
2. טוחנים למרקם חלק וטועמים. מוסיפים לימון ומלח לפי טעם.
3. מקררים לפחות שעה במקרר לפני ההגשה. (הטופו משי מגיע בטמפרטורת החדר)
להגשה – מסדרים על צלחת, מוזגים מעט שמן זית ומפזרים זעתר.