יום שלישי, יולי 29, 2025 | ד׳ באב ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

גויאבה, לא מה שחשבתם

הגויאבה היא פרי שייתן לכם טוויסט נהדר במאכלים. תאמינו לאחת שפעם לא הייתה מסוגלת אפילו להריח אותה מרחוק

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ט במרחשוון ה׳תשפ״ב (25/10/2021 07:42)
בתוך אוכל, מוצש

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

נראה שאין אף פרי שמעורר יותר מחלוקת מאשר גויאבה. כשהייתי ילדה אמי הייתה מַגלה את הגויאבות למרפסת צדדית כי לא יכולתי לשאת את הריח שלהן (ולטעום אותן כמובן לא היה בא בחשבון), אבל היום אני חיה בשלום עם הגויאבה ואפילו מחבבת אותה לעיתים קרובות. המחסום נפרץ לפני כמה שנים; דודתי שרה מכינה בכל סוכות ״לפתן״ המורכב מחתיכות גויאבה קטנות טריות במיץ תפוזים. מתוך נימוס ״נאלצתי״ לטעום ו… התלהבתי! זה היה באמת טעים מאוד, ושנים של סירוב לגויאבה תמו.

מאז התחלתי לחבב את ריחן החזק, הממלא את חנות הירקות שלי בכל סתיו, ובשנה שעברה אף העזתי וקניתי כמה גויאבות בעצמי.

השנה החלטתי להיות יותר יצירתית ובחנתי מתכונים שונים ומיוחדים עם הפרי.

הגויאבה נולדה במרכז אמריקה ומשם נדדה לכל העולם. היום היא מככבת במטבחים רבים ממקסיקו ועד מצרים, ובפקיסטן היא אף משמשת בתפקיד הפרי הלאומי. לגויאבה מעל 100 מינים, ביניהם גם קטנים וורודים, ובארץ נפוץ הזן ״בן־דב״ דמוי האגס, על שמו של האגרונום אפרים בן־דב, מפתח הזן.

הגויאבה עשירה בוויטמין C, ובפרי אחד יש ממנו פי 4 מאשר בתפוז. היא עשירה בברזל, ליקופן ואשלגן ובגדול היא פצצת בריאות.

אז אם אתם אוהבים גויאבות – המדור הזה בשבילכם! (ואם לא – רשמתי בכל מתכון במה אפשר להחליף אותה).

סלמון עם צ׳אטני גויאבה

צ׳אטני מגויאבה הוא מאכל נפוץ מאוד בדרום אמריקה ובאמת זהו שימוש מיוחד ונפלא בגויאבה שטעמה משתלב נהדר עם הכוסברה

סלמון עם צ׳אטני גויאבה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

לצ'אטני
3־4 גויאבות מגולענות
1 צרור כוסברה
½ פלפל ירוק חריף
¼ כפית מלח
קוביית ג׳ינג׳ר בגודל 2 ס״מ
1 כפית מיץ לימון

לסלמון
1 ק"ג סלמון טרי
1 כף שמן צמחי
1 כפית שמן שומשום
2 כפות רוטב סויה
1 כף דבש
½ כפית ג'ינג'ר טרי מגורר

לקישוט: שומשום שחור

אופן ההכנה

1. שמים במעבד מזון את כל חומרי הצ׳אטני וטוחנים לממרח אחיד. טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם.
2. מחממים תנור ל־180 מעלות.
3. משמנים את התבנית ומניחים בה את הסלמון.
4. מערבבים היטב את כל חומרי המרינדה, מוזגים אותם על הדג ומורחים בעזרת מברשת.
5. מפזרים מעט שומשום שחור.
6. אופים במשך 17־25 דקות עד שהדג מוכן (אם הדג חתוך לפרוסות זה מקצר את זמן האפייה).

מגישים חם עם הצ׳אטני.

* אפשר להחליף את הגויאבה במנגו או בעגבניות.

סלט שמח עם גויאבות, תירס, אבוקדו ועוד הרבה דברים טובים

אני כל כך אוהבת לנסות סלטים חדשים, והסלט הזה מוצלח במיוחד. אל תפספסו

סלט שמח עם גויאבות, תירס, אבוקדו ועוד הרבה דברים טובים. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

2 גויאבות מגולענות וחתוכות לקוביות
2 קלחי תירס מבושלים
1 אבוקדו בשל חתוך לקוביות
1 חבילת נבטים שטופים וקצוצים גס
½ כוס גרגירי רימון
1 מלפפון ירוק
¼ בצל סגול קצוץ דק־דק
2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון טרי
¼ כפית מלח

אופן ההכנה

1. מפרידים בעזרת סכין את גרגירי התירס מהקלח.
2. מגלענים את המלפפון בעזרת כפית ופורסים לפרוסות דקות.
3. מערבבים היטב את כל חומרי הסלט. מתבלים בשמן זית, לימון ומלח ומגישים מיד.

* אפשר להחליף את הגויאבה במנגו, אפרסמון או באגסים.

ריבת גויאבות ופירות יער

אחת הריבות הטעימות שהכנתי לאחרונה. מי שלא אוהב גויאבות לא ירגיש בהן. רק שימו לב להיפטר מכל הגרעינים

צילום: אפרת ליכטנשטט
ריבת גויאבות ופירות יער. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

900 גרם גויאבות מגולענות וחתוכות לחתיכות
200 גרם פירות יער
3 כפות מיץ לימון טרי
650 גרם סוכר (שלוש כוסות ורבע)
2 מקלות קינמון
1־2 כפות תמצית וניל

אופן ההכנה

1. שמים את כל החומרים בסיר בינוני ומביאים לרתיחה.
2. מנמיכים לאש קטנה ומבשלים כשעה עד שעתיים (תלוי בגודל הלהבה ובסוג הסיר) במכסה פתוח, תוך ערבוב מתמיד, עד שהריבה מוכנה. אל תעזבו את הריבה שלכם לבד! לריבה אומנם לוקח כמה שעות להיות מוכנה אבל תמיד חשוב להישאר בסביבה כדי לערבב ולבדוק מה שלומה.
3. מוזגים את הריבה החמה מיד, לצנצנת מעוקרת.

איך יודעים שהריבה מוכנה?
מכניסים מזלג רגיל לתערובת הריבה במהלך הבישול. רוב הזמן הנוזל יחליק מהמזלג וייפול לסיר. כאשר שתי טיפות נכלאות בין שיני המזלג ומחליקות בקושי או פשוט נתקעות ונצמדות למזלג – הריבה מוכנה!

איך מעקרים צנצנת?
שמים צנצנת בתוך קערה גדולה וממלאים אותה במים רותחים. גם על הפקק שופכים מים רותחים. כעבור כמה דקות שופכים את המים מהצנצנת (אני נעזרת בכפפות מטבח) ומניחים אותה הפוכה על מגבת נייר, עד השימוש.

* אפשר להחליף את הגויאבה בתפוחים או באגסים.

תגיות: אוכלגויאבהמתכוניםסלמוןריבה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    דיווחים סוריים: חיל האוויר הישראלי תקף באזור קוניטרה

    הידיעה הבאה

    צדק מאוחר: תיקי הרצח שהעסיקו את ישראל במשך שנים ונפתחו שנית

    הידיעה הבאה

    צדק מאוחר: תיקי הרצח שהעסיקו את ישראל במשך שנים ונפתחו שנית

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD