יום רביעי, יוני 11, 2025 | ט״ו בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

לא ארטישוק ולא ירושלמי, אבל הטעם נפלא

הארטישוק הירושלמי, שאין לו שום קשר אמיתי לעיר, הוא לא מלך היופי אבל לגמרי מלך החורף. ויוסיף לכל מנה בריאות וטעם מיוחד

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ה בטבת ה׳תש״פ (22/01/2020 15:18)
בתוך אוכל, מוצש

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

הוא לא ארטישוק וגם לא בן־דוד רחוק שלו, הוא מעולם לא ביקר בכותל או בכנסת – אין לו שום קשר לירושלים. אז מניין הגיע השם הכל כך מיוחד ומשונה לירק הזה ששמו העברי התקני הוא בכלל ״חמנית הפקעות״?

הכול מתחיל ביבשת אמריקה, מקורו של הצמח, שם מתועדים הילידים האמריקנים שגידלו ותרבתו ארטישוק ירושלמי. האירופאים שהגיעו ליבשת נכבשו בטעמו הקסום וכינו אותו ארטישוק בגלל הדמיון שהיה לדעתם בטעם. המתיישבים האיטלקים באמריקה כינו את הירק ״ג׳ירזולה (girasole) ארטישוק״ על שם פרח החמנית שאליו הירק משתייך מבחינה בוטנית, והטענה היא שכאן נולד השיבוש וג׳ירזולה הפך לג׳רוזלם!

ובכן הירק המשונה הזה, שאני תמיד מביטה בו בחשש מה אצל הירקן עם מחשבות כמו ״מי יקלף״ ו״מה אני מכינה היום״, הוא בהחלט אחד מאוצרות המטבח. יש לו טעם מיוחד ונפלא בין תפוח אדמה לאגוז עם קצת ארטישוק שבעזרת בישול ומינימום תבלינים הוא הופך למעדן מלכים. בחורף הוא שולט במטבח ויכול לשדרג תבשילי עוף ובשר, מרקים ופשטידות, ויכול גם להיות שחקן ראשי ואפילו להיות ממולא בעצמו!

הארטישוק הירושלמי הוא ירק־על. הוא עשיר בוויטמינים ובמינרלים רבים. הוא הירק שמכיל הכי הרבה נוגדי חמצון המסייעים לגוף להילחם במחלות שונות. הוא עוזר להוריד את רמת הכולסטרול הרע, ובנוסף – הוא דל בפחמימות ומתאים לסוכרתיים. בקיצור, אני בטוחה שהשתכנעתם: השבוע אוכלים ארטישוק ירושלמי.

מרק ארטישוק ירושלמי

החורף לא הולך לשום מקום, וזה הזמן להוסיף עוד מרק לתפריט המרקים הקבוע. ארטישוק ירושלמי נולד להיות ירק למרק, טעמו העמוק והמיוחד יוצר מרקים לא פחות ממושלמים, ולא צריך להוסיף יותר מדי תבלינים כדי לא להאפיל על טעמו הנפלא.

צילום: אפרת ליכטנשטט
מרק ארטישוק ירושלמי. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

7־8 מנות
1 ק"ג ארטישוק ירושלמי נקי ומקולף
2 תפוחי אדמה קטנים מקולפים
1 כף מלח
3 כפות שמן זית
3 ענפי סלרי קצוצים דק
2 בצלים קצוצים דק־דק
2 גזרים קצוצים לקוביות קטנטנות
2 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית סוכר
¼ כפית קינמון
½ כוס שמנת לבישול 15% או קרם קוקוס
3 כוסות מים
בצל מטוגן לקישוט
טימין

אופן ההכנה

1. בסיר גדול מאוד עם שפע מים וכף מלח מבשלים את הארטישוקים ותפוחי האדמה כשעה עד שהם רכים.
2. מסננים מהמים וחותכים לחתיכות גדולות.
3. מטגנים בצל, גזר וסלרי בסיר גדול כרבע שעה עד שהם מזהיבים. מוסיפים מלח, פלפל, סוכר וקינמון ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את הארטישוק הירושלמי ותפוחי האדמה ומערבבים כשלוש דקות.
5. מוסיפים את השמנת והמים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים כ־40 דקות.
6. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. טוחנים בבלנדר מוט למרק חלק ואחיד.
7. להכנת הבצל המטוגן מחממים שליש כוס שמן בסיר קטן וכשהוא חם מטגנים טבעות שלמות של בצל, עד שהן מזהיבות ומעט משחימות.
מגישים עם זילוף של שמנת, קישוטי בצל ומעט טימין טרי.

טיפ

מומלץ לבשל את הארטישוק הירושלמי סמוך לקנייה כדי ליהנות מטעמו האגוזי והמתקתק. אם תרצו לאחסן אותו, שמרו עליו במקרר בתוך שקית סגורה שתשמור על טריותו

ארטישוק ירושלמי ממולא בעצמו

הוא כל כך אוהב את עצמו, שהוא יכול להיות מלא בעצמו ולא יחסר לו דבר! רק קצת מלח ופלפל והוא מרוצה עד הגג.

ארטישוק ירושלמי ממולא בעצמו. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

6 מנות
6 יחידות ארטישוק ירושלמי בינוניות בגודל שווה, לא מקולפות
מעט שמן זית
30 גרם פרמזן*
1 כף גבינת עיזים רכה (בסגנון פרומעז)*
1 כף שמנת מתוקה (לא חובה)
1 כף שמן זית
2 שיני שום כתושות
מלח ופלפל

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מסירים מהארטישוק הירושלמי כל מיני בליטות קטנות, אם יש. מברישים בשמן זית ועוטפים כל יחידה ברדיד אלומיניום.
3. מניחים על מגש ואופים כשעה או עד שהם רכים מאוד ומזלג ננעץ בקלות (תבדקו מדי פעם), ומצננים מעט.
4. בעזרת סכין קטנה וחדה חותכים את החלק העליון של הארטישוק הירושלמי (כשהוא שוכב) ובעזרת כפית מרוקנים את החלק הפנימי לקערה. משאירים שכבה של חצי ס״מ מהירק כדי שהוא לא יתפרק.
5. מועכים את כל בשר הארטישוק הירושלמי של כל היחידות ומוסיפים פרמזן, שמנת, שום, שמן זית, מלח ופלפל. מערבבים היטב לפירה חלק. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.
6. ממלאים בחזרה את הירקות, ומקשטים בפטרוזיליה קצוצה ובגילופי פרמזן.
מגישים חם.

* לגרסה ללא מוצרי חלב אפשר להחליף לכף גבינת סויה וכף שמרי בירה.

טיפ

לא חייבים לקלף ארטישוק ירושלמי! אפשר לקרצף אותו היטב עם כרית ניקוי (חדשה!) והרבה מים. קליפתו העדינה טעימה ואפשר לאכול אותה.

קיש ארטישוק ירושלמי

קיש עשיר, טעים ומיוחד, שמושלם לאירוח. בעזרת בצק מוכן, זמן ההכנה מתקצר פלאים.

קיש ארטישוק ירושלמי. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

תבנית בקוטר 22 ס״מ
½ חבילת בצק עלים חמאה מופשרת על פי הוראות היצרן (אפשר להשתמש גם בבצק פריך מוכן)
300 גרם ארטישוק ירושלמי
2 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים
1 כף מיץ לימון
2 שיני שום כתושות
מלח ופלפל
3 ביצים
1 מכל (240 מ״ל) שמנת מתוקה 38%

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מניחים את הבצק בתבנית וחותכים את השוליים כך שיתאימו לצורה. דוקרים את הבצק עם מזלג ומקררים במקפיא כ־10 דקות.
3. מניחים בתוך הבצק נייר אפייה מקומט וממלאים אותו בקטניות (אני שומרת קופסה עם קטניות קבועות לאפייה). אופים את הבצק במשך 10־12 דקות עד שהוא מעט מזהיב אך עדיין בהיר. מוציאים ומצננים.
4. מקלפים את הארטישוק הירושלמי ושמים אותו בסיר גדול עם שפע מים רותחים וכפית מלח. מבשלים כשעה או עד שהוא רך. מצננים מעט וחותכים לפרוסות דקות.
5. במחבת גדולה מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל כ־20 דקות עד שהוא שקוף ומעט שחום. מוסיפים את פרוסות הארטישוק, מיץ לימון, שום, מלח ופלפל ומערבבים היטב. מטגנים כחמש דקות ומעבירים את התערובת לקלתית האפויה.
6. טורפים היטב את הביצים והשמנת, מתבלים במעט מלח ופלפל ומוזגים לתוך הקלתית.
7. אופים 50־55 דקות או עד שהמלית יציבה מאוד והבצק שחום. מגישים חם.

טיפ

אוהבים פטריות? ניתן להחליף בצל אחד בפטריות שמפיניון קצוצות

תגיות: אוכלארטישוק ירושלמי

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

     ותזכרו: יש לנו ארץ מאוזנת 

    הידיעה הבאה

    תתבגרו: הבלדה לעוזבי קיבוץ

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    תתבגרו: הבלדה לעוזבי קיבוץ

    תתבגרו: הבלדה לעוזבי קיבוץ

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD