יום חמישי, יוני 12, 2025 | ט״ז בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

צאו מהשוק, זה הזמן לארטישוק

הצורה שלו קצת מאתגרת, אבל הטעם שווה כל ביס: עונת הארטישוקים הגיעה, ואל תיתנו לה לפסוח על המטבח שלכם

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ט בשבט ה׳תשע״ט (04/02/2019 09:51)
בתוך אוכל, מוצש
צילום: אפרת ליכטנשטט

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

מתי האמהוּת שלי עומדת למבחן? כשאנחנו אוכלים ארטישוק ביחד כל המשפחה, והילדים שלי מבקשים שאתן להם את הלב שלי. לב הארטישוק שלי. אחרי שעמלתי דקות ארוכות להגיע אליו, ניקיתי אותו מכל השערות המוזרות שלו, ורגע לפני הביס שייקח אותי הישר לגן עדן – אני צריכה להכריע: ילד או לב ארטישוק.

לא אגלה לכם מה החלטתי, אבל אספר לכם שארטישוק הוא בהחלט אהבת ילדות אמיתית. הוא כנראה הירק הכי מוזר ומיוחד שקיים, ובמנה הראשונה בארוחת שבת נוצר טקס משעשע סביב אכילתו, עם ייצור ערמות של ״זבל״, התחרות הסמויה־גלויה של מי־מגיע־ראשון־ללב, הניקוי הסיזיפי של השערות־קוצים (בדרך כלל על ידי ההורים) וטבילה ברוטב חמצמץ. אין ספק, הארטישוק מקבל ציון גבוה מאוד בתוך משפחת הירקות, וכל העמל אינו לשווא.

הארטישוק הוא גם בריא מאוד, ומחקרים מצביעים על ערכיו הגבוהים. הוא עשיר בחומצה פולית, באשלגן ובנוגדי חִמצון, הוא מסייע בהורדת רמת הכולסטרול בדם, עשיר מאוד בסיבים תזונתיים ומסייע למערכת העיכול.

כשאתם בוחרים ארטישוקים, העדיפו את הכבדים יותר. ארטישוק כבד הוא ארטישוק בשרני. כמו כן, חפשו ארטישוק שעליו אינם יבשים, ללא רבב, וסגורים יחסית. אכלו אותו סמוך לזמן קנייתו או שמרו אותו במקרר סגור היטב בשקית עד שבועיים.
עונת הארטישוק החלה ואין מאושרת ממני. אם אין לכם כוח לשלושת המתכונים הבאים, פשוט רכשו לכם כמה ארטישוקים, בשלו אותם במים עם מלח ולימון והכינו רוטב – הם מעולים גם ככה.

צילום: אפרת ליכטנשטט
מטבל שמנת וארטישוק של אמא. צילום: אפרת ליכטנשטט

ארטישוקים ממולאים בשר

מנה שהפכה לקלאסיקה ישראלית, ומככבת בכל מטבחי הים התיכון, במיוחד בחגים ובימים טובים. אני מכינה אותה כשיש לי מצב רוח טוב, ואז אני משתמשת בארטישוקים טריים ומעבירה חצי יום במטבח עד שהם מוכנים למילוי. אם אתם בעניין של קיצורי דרך, התחתיות הקפואות מתאימות ביותר. אני מכינה אותן בגרסה הלא מטוגנת, כדי לחסוך את ייסורי המצפון וליהנות מכל רגע.

צילום: אפרת ליכטנשטט
ארטישוקים ממולאים בבשר. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
12־14 ארטישוקים
1 כפית מלח
3 כפות (45 מ"ל) מיץ לימון

למילוי
½ ק"ג בשר בקר טחון
½ כפית מלח
½ כפית כורכום
½ כפית פפריקה מתוקה
¼ כפית כמון
¼ כפית פלפל שחור
1 תפוח אדמה בינוני, מבושל כמה דקות במיקרוגל ומעוך לפירה
5 כפות פירורי לחם
1/3 כוס (כ־¼ צרור) כוסברה/פטרוזיליה קצוצה דק־דק
לתחתית הסיר
2 תפו"א גדולים פרוסים לפרוסות בעובי ס״מ
2 מקלות סלרי חתוכים גס עם העלים
2 פרוסות לימון חתוכות לרבעים

לרוטב
3 כוסות (720 מ"ל) מים רותחים
3 שיני שום כתושות
½1 כפיות מלח
1 כפית כורכום
1 כפית פפריקה
½ כפית פלפל שחור
½ כפית סוכר
¼ כפית בהרט
¼ כפית כמון

אופן ההכנה
1. בסיר מתאים מניחים את הארטישוקים. מומלץ לחתוך את הגזע סמוך לבסיס. ממלאים מים עד שליש מגובה הארטישוקים ומוסיפים מלח ולימון.
2. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה, או עד שעלי הארטישוק נתלשים בקלות. מסירים את העלים של הארטישוק ומנקים את הלבבות מכל השערות.
3. מערבבים היטב את כל חומרי הקציצות בקערה.
4. יוצרים קציצות בגודל מתאים לתחתיות וממלאים את הארטישוקים. מניחים בסיר גדול את פרוסות תפוחי האדמה ועליהן את הארטישוקים הממולאים.
5. בקערה נוספת מערבבים את כל חומרי הרוטב ויוצקים בזהירות לתוך הסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ־40 דקות. מגישים חם.

תבשיל לבבות ארטישוק ואפונה

את המתכונים הכי שווים מגלים במקרה. את המתכון הזה קיבלתי מאורון, שמוכר לי ירקות מושלמים כל שבוע. כשדיברנו על ארטישוקים, הוא סיפר לי שאשתו לירון הכינה לשבת תבשיל נהדר, וכעבור שעתיים גם אני כבר התענגתי על צלחת מהבילה וטעימה.

צילום: אפרת ליכטנשטט
תבשיל לבבות ארטישוק ואפונה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (3 מנות)
7 ארטישוקים
1 כפית מלח
3 כפות (45 מ"ל) מיץ לימון
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית
2 בצלים קצוצים
2 מקלות סלרי קצוצים
½ כפית מלח
½ כפית סוכר
¼ כפית פלפל
¼ כפית בהרט
1 כפית שטוחה כורכום
2 שיני שום
½ 2 כוסות (300 גרם) אפונה עדינה קפואה
שפריץ מיץ לימון

אופן ההכנה
1. בסיר מתאים מניחים את הארטישוקים. מומלץ לחתוך את הגזע סמוך לבסיס. ממלאים מים עד שליש מגובה הארטישוקים ומוסיפים מלח ולימון.
2. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה או עד שעלי הארטישוק נתלשים בקלות. מסירים את העלים של הארטישוק ומנקים את הלבבות מכל השערות. חותכים לרבעים.
3. בינתיים מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל והסלרי כ־15 דקות עד שהם זהובים ורכים. מוסיפים מלח, פלפל, בהרט, כורכום ושום ומערבבים כדקה.
4. מוסיפים את האפונה וחצי כוס מים ומבשלים כעשר דקות. מוסיפים את לבבות הארטישוק, מערבבים כדקה ומכבים את האש.
5. מגישים חם לצד בשר או אורז.

טיפ: מחפשים קיצור דרך? השתמשו בתחתיות ארטישוק קפואות.

מטבל שמנת וארטישוק של אמא שלי

בכל שבת בבוקר, אמא שלי ״פותחת שולחן״ עמוס בסלטים מעולים (יום אחד אני צריכה להקדיש לזה מדור שלם), ואחד הסלטים האהובים עליי ביותר הוא סלט ארטישוקים.

צילום: אפרת ליכטנשטט
מטבל שמנת וארטישוק של אמא. צילום: אפרת ליכטנשטט

המתכון המקורי מאת אודטה דנין

מרכיבים
2 גביעים (400 מ״ל) שמנת חמוצה 9־16%
4 כפות מיונז
1 כפית רוטב סויה או ½ כפית מלח
1 כוס (170 גרם) תחתיות ארטישוקים קצוצות (טריות או קפואות מופשרות)
1 בצל אדום בינוני מגורר במגררת
חופן שמיר (כ־2 כפות גדושות) קצוץ דק

אופן ההכנה
1. מערבבים היטב את כל חומרי הסלט.
2. מגישים לצד לחם או חלה וסלט ירקות, עדיף בשבת בבוקר.

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    טאיוואן: ההתנגדות לאיחוד עם סין גואה בעקבות נאום האיומים של הנשיא שי

    הידיעה הבאה

    מבחינת הפלסטינים, TIPH ממשיכים לפעול בחברון

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: AFP

    מבחינת הפלסטינים, TIPH ממשיכים לפעול בחברון

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD