יום שלישי, יוני 10, 2025 | י״ד בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

נמאס מפסטה וקוסקוס? זמן לתוספות מעניינות

קינואה ופתיתים עם דלעת ורימונים, ירקות מוקפצים על אורז אדום, והתבשיל המיוחד "קושרי". המדור מציג שלוש תוספות שכל מנה עיקרית תחוויר לידן

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ׳ בתשרי ה׳תשע״ט (29/09/2018 20:55)
בתוך אוכל, מוצש, תרבות
צילום: אפרת ליכטנשטט

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

אני מאלה שתמיד יעדיפו עוד תוספת מהתוספת. אם לדייק – אני מוכנה למכור לכם את המנה העיקרית שלי בשביל עוד כף של אורז או פירה, ואם להיות כנה לגמרי – אני יכולה לחיות על אורז ופחמימות ולא יחסר לי דבר (עד הקינוח). לצערי מבחינות רבות זה לא אפשרי אבל בליבי אני שומרת לתוספות אמונים.

השם ״תוספת" הוא מעט מקטין ואפילו פוגעני, ובגללו רובנו לא מקדישים לה מספיק מחשבה וזמן ומכינים בהיסח הדעת סיר של אורז או פסטה, ואם רוחנו טובה עלינו אנחנו זורקים צ׳יפס לתנור. לכן החלטתי להשיב את כבודה האבוד של התוספת ולתת לה את מרב תשומת הלב. אפשר בקלות להפוך כל סיר אורז לנחשק ומפתה – הוסיפו לו ירק טרי ושדכו לו ירקות צלויים, והוא כבר יהפוך לכוכב השולחן.

אפשר כבר לראות את השגרה מעבר לפינה (רק עוד כמה ימי חג ודי!), וכבר אפשר לתכנן את קופסאות האוכל הטעימות שניקח לעבודה ולדמיין את מבטי חברינו שיקנאו בתוספות המיוחדות. הן יהיו כל כך טעימות ומיוחדות שכל שניצל או פולקע ירכין את ראשו לידן וירגיש מיותר בקערה, כמו תוספת.

קינואה, פתיתים ועדשים עם דלעת ורימונים

פתיתים וקינואה מגיעים מעולמות קולינריים מאוד שונים ודווקא משום כך השילוב ביניהם כל כך מיוחד ומוצלח. טעמתי לפני כמה שנים מנה ששילבה ביניהם והשידוך היה כל כך מפתיע שהוא נצרב בזיכרוני. הרכות והקלילות של הפתיתים מעדנות את הקינואה הפריכה והבריאה, ובשילוב עם עדשים עשירות, דלעת ורימונים מתקבלת חגיגה של מרקמים וטעמים.

צילום: אפרת ליכטנשטט
קינואה, פתיתים ועדשים עם דלעת ורימונים. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (10־12 מנות)

1 כוס קינואה אדומה שהושרתה חצי שעה במים
½ כפית מלח
1 כף שמן
1 כוס פתיתים
1 כפית מלח
1 כוס עדשים שחורות
3 כפות שמן זית
300 גרם דלעת חתוכה לקוביות
1 כרשה חצויה ופרוסה לפרוסות דקות
5 כפות גרגירי רימון
2 כפות מיץ לימון טרי
2 כפות שמן זית איכותי
מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה
1. מכינים את הפתיתים והקינואה לפי הוראות היצרן (אני מבשלת פתיתים עם כף שמן וכפית מלח ובקינואה חצי כפית מלח וללא שמן).
2. מבשלים את העדשים בסיר עם שפע מים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ־20 דקות עד שהן רכות ונגיסות אך לא רכות מדי (חשוב לשמור על הסיר כי זמן הבישול משתנה מסוג אחד לשני).
3. מחממים תנור ל־200 מעלות ומניחים את חתיכות הדלעת על תבנית מרופדת בנייר אפייה. בחלקה השני של התבנית מניחים את הכרשה החתוכה. מתבלים בשמן זית ומלח ומערבבים מעט עם הידיים.
4. אופים כ־25 דקות עד שהדלעת והכרשה צלויות (ייתכן שהכרשה תהיה מוכנה לפני הדלעת ואפשר להוציא אותה ולהמשיך באפייה).
5. מרכיבים את המנה: בקערה גדולה מערבבים פתיתים, קינואה, דלעת וכרשה, מוסיפים את גרגירי הרימון ומתבלים בלימון, שמן זית, מלח ופלפל לפי הטעם.

שימו לב: הכמות המתקבלת היא גדולה, ואפשר בהחלט להכין חצי כמות של המתכון

ירקות מוקפצים על אורז אדום ועלי תרד

כשהיינו בקיץ ביוון אכלנו מנה של ירקות מוקפצים שהכילה רק בצל, פלפלים וקישואים. למרות הפשטות של המנה, היא הייתה טעימה מאוד, והחלטתי שברגע שאחזור הביתה אקפיץ לי את השילוב הזה. כדי לשדרג את המנה ולהפוך אותה לחגיגית וגם למשביעה יותר, שידכתי לה אורז אדום שאני אוהבת מאוד ועלי תרד שמוסיפים טריות ופריכות למנה.

צילום: אפרת ליכטנשטט
ירקות מוקפצים על אורז אדום ועלי תרד. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
2 כפות שמן זית
2 פלפלים אדומים חתוכים לרצועות דקות
2 בצלים בינוניים חתוכים לטבעות
2 קישואים בינוניים חתוכים לפרוסות דקות
מלח ופלפל לפי הטעם
1 כף שמן זית
1 כוס אורז אדום
1 כפית מלח
1 שקית עלי בייבי תרד שטופים ויבשים

לתיבול
מיץ לימון טרי

אופן ההכנה
1. מכינים את האורז: מחממים שמן בסיר ומטגנים את האורז קלות עם כפית מלח. מוסיפים ¼2 כוסות מים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ־40 דקות במכסה סגור על אש קטנה עד שהאורז רך וטעים (זמן הבישול משתנה מסוג לסוג).
2. בינתיים במחבת רחבה וגדולה מחממים שמן זית, וכשהוא חם מוסיפים את הבצל, הפלפלים והקישואים ומתבלים במלח ובפלפל בנדיבות.
3. מטגנים את הירקות על אש בינונית 30־45 דקות תוך ערבוב כל כמה דקות. לא צריך לערבב יותר מדי, זה נחמד אם הירקות קצת נחרכים ונצלים. כשהם רכים מכבים את האש.
4. הרכבת המנה: מניחים עלי תרד טריים בתחתית קערה. מעליהם מניחים את האורז ומעליו את הירקות הצלויים. מתבלים בכמה טיפות מיץ לימון סמוך להגשה.

קושרי, קצת אחרת

את ה״קושרי״ הכרתי לראשונה לפני שנים כשקיבלתי את הספר הראשון של השף יותם אוטולנגי, ומאז בכל פעם שאני מכינה אותו, אני עושה אותו קצת אחרת. מדובר בתבשיל המזכיר מאוד את המג׳דרה בזכות השילוב של עדשים ואורז, ומגישים אותו עם רוטב עגבניות. אני מדלגת על הרוטב ומוסיפה עשבי תיבול וכל מיני אגוזים לפי מה שיש במקרר, ובכל מקרה מדובר בתוספת טעימה במיוחד. את הרעיון של טיגון האטריות לפני הוספת האורז אימצנו לכל ימות השנה, ואנחנו מכנים את האורז הזה ״אורז תולעים״, מה שגורם לפיצים לזלול אותו בהנאה מרובה. לכו תבינו…

צילום: אפרת ליכטנשטט
קושרי. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
½1 כוסות עדשים ירוקות שטופות ונקיות
3 כפות שמן זית
1/3 כוס אטריות דקיקות
1 כוס אורז בסמטי (או פרסי)
½1 כוסות מים רותחים
½1 כפיות מלח
1 כפית קינמון
½ כפית פלפל שחור
קורט ציפורן
½ כוס צנוברים
½ צרור פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה
1. מבשלים את העדשים: מניחים את העדשים בסיר גדול ומכסים בהרבה מים.
2. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית כ־15־20 דקות עד שהעדשים רכות ונגיסות אך לא מתפוררות. זמן הבישול משתנה לפי גודל הלהבה ועובי הסיר ולכן מומלץ לטעום כמה עדשים כל כמה דקות כדי לבדוק אם הן הגיעו לדרגת הרכות הרצויה.
3. מסננים את העדשים מהמים ומייבשים מעט.
4. מכינים את האורז: מרתיחים מים בקומקום. בסיר גדול מחממים את השמן ומוסיפים את האטריות. מטגנים אותן כשתי דקות עד שהן מתחילות להזהיב ומעט להשחים. חשוב לשמור היטב על הסיר כי הן עלולות להישרף במהירות.
5. כשהן מעט שחומות מוסיפים את האורז ומערבבים היטב. מוסיפים מלח, קינמון, ציפורן ואת המים הרותחים ומערבבים. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה. מבשלים 15 דקות ומכבים את האש.
6. מרימים את המכסה, מניחים מגבת מטבח עבה ונקייה על הסיר וסוגרים שוב את המכסה על המגבת (טריק של סבתות שגורם לאורז להיות אוורירי יותר). לא פותחים את הסיר לפחות 10 דקות.
7. קולים את הצנוברים במחבת ללא שמן עד שהם מזהיבים מעט.
8. מרכיבים את המנה: מוסיפים לסיר האורז את העדשים ומערבבים בעדינות, מוסיפים את הצנוברים והפטרוזיליה ומערבבים שוב. טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם.

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    לחיות את התנ"ך בכל יום ויום

    הידיעה הבאה

    השנה הלא רגועה של נשיאת העליון אסתר חיות

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: אורן בן חקון

    השנה הלא רגועה של נשיאת העליון אסתר חיות

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD